perjantai 29. tammikuuta 2016

Paellapata porisemaan


Ei voi sanoa mitään muuta kuin että äitiyslomalla olo ilman äititettävää on tylsää. Mitään kovin raskasta ei pysty tekemään, ainoastaan kevyesti hiippailemaan pitkin kämppää hetken aikaa. Ainoa asia, josta olen jotain iloa saanut, on ollut kokkailu ja sitä on tullut tehtyä viime aikoina todella paljon. Niin paljon on tullut itse asiassa kokkailtua, että enää ei osaa sanoa, mikä painon nousussa on vauvaa ja mikä ruokaa.

Pari päivää sitten halusin hemmotella murua pitkästä aikaa ja tekaisin hänen herkkuruokaansa, paellaa. Itse olen kokenut totaalisen yliannostuksen Paellaa Barcelonan reissulla 2011, jolloin muutaman päivän aikana syötiin hyvin monta erillaista paellaa. Mitään niistä en jaksanut silloin syödä loppuun, koska annokset oli isoja ja kun sitä tarjottiin sekä päivälliseksi että lounaaksi, parhaimpana päivänä saatiin neljäkin eri annosta paellaa, tuli minun paellamittarini täyteen. Mutta se ei estä minua osoittamasta, miten paljon tuota murua rakastan, asenneongelmastani huolimatta tein hänelle hänen toiveiden mukaisen paellan. Ja tunnustetaan: hyvää siitä tuli. Söin. Mutta vain vähän.

Alkuperäinen ohje oli Helsingin Sanomien resepti, josta sitten sovelsimme oman versiomme alle. Alkuperäinen sisälsi mm. kanaa ja herneitä ja meillä tehtiin puhtaasti merenherkku -paella ilman herneitä nenässä tai lautasella.



Merenelävä Paella

400 g äyriäismixiä pakkasesta (sisälsi katkarapua ja simpukoita) (korvasi 300 g broileria alkuperäisessä ohjeessa)
iso pussi pakastettuja sinisipukoita (alkuperäisessä ohjeessa 500g tuoreita sinisimpukoita)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
15 cm chorizomakkaran pätkä viipaloituna (alkuperäisessä 6 viipaletta chorizomakkaraa)
1 punainen paprika
2 dl mietoa oliiviöljyä
5 dl paellariisiä (esimerkiksi calasparran riisiä) tai meidän tapauksessa Basmati -riisiä
1 tl hienonnettua chiliä
2 tl savustettua paprikajauhetta
3 tomaattia
2 rkl tomaattisosetta
1,7 l mietoa valkosipuli - yrtti lientä tai kalalientä
450 g isoja katkarapuja
4 dl valkoviiniä (tai meidän tapauksessa kuivaa siideriä)
suolaa ja pippuria

Tarjoiluun:
sitruunanlohkoja



Hienonna sipulit, valkosipuli, chorizo ja kuutioi paprika. Kuullota ne öljyssä suuressa pannussa. Lisää mukaan riisi, chili ja mausteet.

Pilko tomaatit ja lisää mukaan. Lisää pannulle myös tomaattisose. Paista hetki ja lisää kala/yrttiliemi. Hauduta miedolla lämmöllä sekoittaen noin 15 minuuttia. Lisää mukaan katkaravut. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kun riisi on kypsää, nosta liedeltä, mutta pidä paella kuumana kannen alla.

Kypsennä simpukoita kattilassa valkoviinissä 3–4 minuuttia kannella peitettynä. Kaada simpukat nesteineen paellan päälle. Koristele paella sitruunanlohkoilla.



Hyvää oli ja sitä tuli PALJON. Alkuperäisen reseptin löydät täältä:
http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/a1379523284732

Ajatella, osasin kirjoittaa jostain muustakin kuin vauvasta... jospa siitä vähän myöhemmin. Nyt oikein herkullista perjantai-iltaa kaikille!

- Jaana

1 kommentti:

Sari kirjoitti...

Tuo paella näyttää tosi herkulliselta. Meillä vain pitäisi jättää nuo simpukat pois, kun porukka ei niistä tykkää. Yhdessä vaiheessa paella/risottoa tehtiin tosi usein, joten siihen vähän kyllästyi. Nyt se voisi taas olla otollinen ruoka, kun ei ole aikoihin tehty. Kiitti vinkistä!
ps. Äitiyslomalla tässä vaiheessa on hyvä lepäillä niin paljon kuin mahdollista. Sitä ei välttämättä pienen vauvan kanssa sitten niin paljon ennätä.