tiistai 7. kesäkuuta 2011

Nokkos-voikukkaleivät

Olen jostain syystä hurahtanut nyt ajatukseen hyötykäyttää kaiken, mitä takapihalta löytyy. Pohjalla on eittämättä se, että mietin, mitä kaikkea voisimme tarjota pikkujouluissa, joissa teema on Sukeva 1940-1950 -luvulla. Olen lueskellut iki-ihanaa Kodin jälkiruuat kirjaa vuodelta 1951 ja selaillut nettisivuja, joissa puhutaan luonnonyrteistä ja pettuleivistä. Ajatus alkoi houkuttaa niin paljon, että piti ihan kokeilla mitä voisi saada aikaiseksi voikukista. Niitä kun kasvaa meidän takapihalla ihan riittämiin. Onneksi ohjeesta löytyi myös käyttöä nokkosille, jotka niin ikään nekin alkaa vallata meidän takapihaa. Kohta ei varmaan enää tarvita ruohonleikkuriakaan, kun minä käyn nuput ja varret leikkelemässä yksitellen.

Alkuperäinen ohje Risu-Kanelilta Nokkos-voikukkaleivät:


4dl lämmintä vettä (itse laitoin nokkosten keitinvettä)
1/2 tuorehiivaa (korvasin kuivahiivalla)
1tl suolaa
2rkl hunajaa (korvasin sokerilla)
2rkl öljyä (unohdin)
9dl sämpyläjauhoja tm.
3rkl pellavansiemen rouhetta (en laittanut)
1 dl kiehautettuja nokkosia ( tuoreena noin "litran ilmava kasa")
1dl voikukan kukintoja (itse laitoin voikukan terälehtiä)

Pilko voikukan kukinnot ja kiehautetut nokkoset pieniksi.
Sekoita hiiva lämpimään veteen ja lisää vuorotellen muut aineet.
Anna taikinan kohota isossa kulhossa.
Taputtele taikina isolle pellille jauhotetuin käsin.
Anna kohota vielä hetken.
Paista ensin 225 astetta n.15 min, jonka jälkeen alenna lämpöä 125 asteeseen noin 10 minuutiksi

Yllä olevasta ainelistasta voi aika hyvin huomata tuon minun tavan tehdä ruokaa, vähän sinne päin, jos sinne päinkään... luovuutta pitää olla! =D






Tässä olisi vähän netistä poimittuja tietoja näistä rikkakasveista

"Nokkonen on ravintoaineiden tehopakkaus. Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää runsaasti mm. proteiinia ja ravintokuitua. Nokkosessa on saantisuosituksiin nähden merkittäviä määriä mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Etenkin kalsiumia on runsaasti, joten nokkonen sopii kalsiumlähteeksi myös kasvisruokavalioon. Nokkonen sisältää merkittäviä määriä myös C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E- vitamiineja. Ravitsemuksen kannalta eduksi on myös pieni natriumpitoisuus."

"Voikukan lehdissä on saantisuosituksiin nähden merkittäviä määriä mm. kalsiumia ja rautaa sekä riboflaviinia, C-, B6-, A- ja E-vitamiinia."

Voikukan terveysvaikutukset
Kasvin sisältämä inuliini voimistaa hyödyllisten suolistobakteereiden kasvua.
Tehostaa maksan toimintaa ja puhdistumista voimakkaasti
Kasvattaa ruokahalua
Kiihottaa sappinesteen eritystä maksassa ja sappirakossa, ja siten tehostaa ruoansulatusta


Hyvältä maistuivat nämä rikkakasvit. Pitäisiköhän kuivata nokkosta talteen ja tehdä tuota leipää sitten pikkujouluihin? Ja kuinkahan onnistuisi voikukan terälehtien kuivaaminen? Hmmm... =D Ja taidanpa ottaa tätä leipää töihin asti evääksi, kyllähän tätä syö!

Kerrottakoon muuten, että pari viimeistä päivää on ollut ihan "syvältä". Sunnuntaina alkoi niin kova selkäkramppi, että itku tuli silmään. Eilen taas alimmat selkänikamat olivat jotenkin niin pahasti, että päivä meni pedissä yrittäen saada ne naksahtamaan takaisin paikalleen. Siinä lomassa sitten ulkoinen kovalevykin sanoi itsensä irti ja kaikki minun kuvani ovat toivottavasti tilapäisesti kadoksissa. Miksi en muistanut ottaa niitä pirun varmuuskopioita... Kerran kun tuollaisen virheen tekee, taitaa oppia!

Mutta nyt, oikein ihanaa tiistaita kaikille! Tästä alkaa taas sellainen työputki, että katsotaan kestääkö turnajaiskunto.

- Jaana

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivotaan, että kestää :) kunto ja into :)
Kiitos tuosta tietopaketista rikkakasvien hyötykäyttöön :)
Mukavaa hellepäivää sinne
tuksu
p.s. pakko kommentoida anonyymisti, kun blogger heittää mut pihalle muuten...
tuksu

Voikukkapelto kirjoitti...

Hei, kiva kun käväisit "meillä" ja löysin siten tieni tänne... Sillä täällähän vasta upeita juttuja onkin!!! Aivan ihania ohjeita hyöty- ja rikkakasveista (voikukkaleipiä täytyy kokeilla!) ja muita upeita juttuja ja kuvia. Ja mitä juhlia... voih ja huoh ;) Täytyy tutkia tarkemmin oikein ajan kanssa.
Toivottavasti selkäsi naksahtaa paikoilleen. Tuo on itsellekin valitettavan tuttua - en tykkää :(
Mutta muuten oikein mukavan helteistä loppuviikkoa Kainuunkadulle!

Unknown kirjoitti...

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani! Näin minä löysin tänne. Minä olin joskus tosi kiinnostunut kaikista luonnon antimista, nyt se on jäänyt vähemmälle, mutta nokkosista me teemme joka kevät velliä! Jaksamista loppuviikkoon!

Anne kirjoitti...

Mulla on muuten usein sama ongelma alimpien selkänikamien kanssa! Usein se johtuu siitä, kun on istua röhnöttänyt jotenkin pahasti liian pitkään. Voi että se osaakin tuntua ilkeältä...