Kuten sanottu, äitiyslomalle jäädessä perheen tulot pienenee. Meillä on tulot olleet jo normaalia pienemmät tammikuusta 2016, kun jäin ensimmäisen kerran äitiyslomalle. Sen kuusi kuukautta, mitä olin välissä töissä, tein 80% työaikaa eli neljä päivää viikossa, jotta lapsi voisi olla enemmän aikaa kotona ja näin ollen myös palkka oli tuona aikana viidenneksen pienempi, paljoa ei siis pystytty säästämään tuona aikana, varsinkin kun niinä kuukausina hajosi mieheltä silmälasit ja jääkaappi, meidän piti uusia liesituuletin, korjata auton rikkinäinen etujousi ja ostaa Kajaanin vuokra-asuntoon kosteusimuri. Jos jotain vahingossa olisi palkan jälkeen jäänyt, karma tuli ja otti kyllä kaiken itselleen.
Nyt olemme suunnittelemassa uutta Amerikan matkaa ensi keväälle, mutta "rahavarat" ovat kyllä aika vähissä. Olen pyrkinyt keksimään ideoita tienata pientä taskurahaa ja tutkinut, mitä äitiysloman aikana saa tehdä (sunnuntaisin saa puuhata, äiti on ilmeisesti vain äiti maanantaista lauantaihin ja tuolloin ei saa tienata rahaa, tai Kela /valtio/molemmat suuttuvat, mutta sunnuntaina se on ihan okei).
Teen siis syksyn ja talven aikana pienimuotoista empiiristä testiä itselläni. Paljonko pystyn tienaamaan pikkupuuhastelulla sivuun syksyn/talven/kevään aikana Amerikan matkaa varten. Tätä artikkelia tullaan päivittämään aina sitä mukaa kun uutta asiaa on kokeiltu ja pidetty kirjaa, onko se tuottanut tulosta.
Mielellään otan ideoita vastaan ja minulle saa antaa vinkkejä, tulen jopa kysymään teidän kokemuksia / tietoa joistakin asioista.
Mitä kokeiltu
1. "Paparazzaaminen"
Satuin eräs kerta vahingossa oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ja näin erään mielenkiintoisen tapauksen. Sain siitä kuvia otettua ja videota ja latasin kuvan Facebookiin Tampere -ryhmään. Kohta eräs tuttuni Aamulehdestä soitti ja pyysi kuvaa ja videota. Kuvasta maksettiin 20 euroa ja videosta 70 euroa. Pian tämän jälkeen otti yhteyttä vielä MTV:n toimittaja, joka pyysi myös videota, mutta koska video oli julkaistu jo aikaisemmin, he maksoivat siitä "vain" 50 euroa (joka minulle oli kyllä aikamoinen jackpot, koska sillä rahalla saa jopa kolme vaippapakettia pojille! Näin ollen 140 euroa tienattu, mutta tulot ovat veronalaista tuloa, joten siitä menee vielä sivutuloverokortin 41% verottajalle.
Ongelma tässä tienestissä on se, että koko ajan pitäisi olla liikenteessä kuulostelemassa skuuppia, joten ehkä tästä ei kuitenkaan ole tulevaisuuden vakuudeksi.
2. Kuvien myynti kuvanvälitysfirmoille
Foab, Scoopshot, Stockimo, Twenty20, EyeEm... Monta erilaista app'ia on ladattu kännykkään ja tasasen harvoin käyn niihin kuvia laittamassa. Ainoatakaan kuvaa ei ole vielä myyty. Pitää varmaan ottaa ryhtiliike ja myydä lisää.
3. Ravintolapäivä
Ravintolapäivän kokemuksista voi lukea myöhemmin, mutta jos rahallisesti summaa, tapaus oli ihan onnistunut. 67 euron sijoituksella sain 137 euroa takaisin kolmessa ja puolessa tunnissa. Enemmän aikaa, enemmän olisi ehtinyt myydä, mutta olen ensimmäiseen kertaani erittäin tyytyväinen. Hiukan harmi, että kevään ravintolapäivä on vasta matkan jälkeen, joten enempää ei ehkä kykene sitä kautta tienaamaan. Toisaalta seuraava ravintolapäivä on 18.11.2017, eli jos keksisi paikan, jossa myydä, voisi yrittää tienata vähän lisää. Aikaisempi konsepti ei ehkä toimi, koska marraskuussa olisi kiva myydä sisätiloissa eikä ulkona loskassa, mutta kenties sisäystävällinen herkkupuoti saisi hyväksyvän vastaanoton jostakin kauppakeskuksesta.
4. Kirpputorit/ tori.fi
Syksyn siivouspäivä meni vähän sivu suun kokkaillessani seuraavan päivän Ravintolapäivään, mutta aikaisemmin eka kertaa kokeillessani, siitä tuli ihan mukavasti lisää taskurahaa. Ei valtavasti, mutta jotain, jotta perheelle sai ruokaa.
Aikaisemmin olemme myös vuokranneet pöydän kirpputoreilta ja alkuun menestys oli hyvä, koska oli paljon erilaista tavaraa myytävänä, mutta sitä mukaa kun mielenkiintoinen tavara loppui, loppui myös suuret rahahanat. Voi myös olla, että konmaritus on vaikuttanut ihmisiin ja ihmiset eivät enää niin paljoa osta kirpputoreilta kotiin "extraa".
Kävimme myös myymässä 17.9. Moron peräkonttikirppiksella. Tapaushan alkaa samantien 22 euroa miinuksella, kun paikan maksoi. Itselläni ei kauppa käynyt kovin vilkkaasti käynyt, mutta silti tasan 200 euroa tuli sieltä. Suurimmaksi osaksi kiitos siitä 30 euron Arabia 24 kipoille ja 10 euron muumimukeille. DVD:t oli minulla se josta luotin että rahaa olisi tullut, mutta kävi erittäin selväksi, että DVD:iden aika on ohi. Loppujen lopuksi myin 95 DVD -elokuvaa pois 35 eurolla, joten turvallista todellakin sanoa, että enää ei kannata isoja leffapaketteja ostaa edullisesti siinä toivossa, että rahansa saisi niistä pois.
Tori.fi'ssä olemme myös myyneet paljon omaisuuttamme pois. Viimeisimpänä siellä myin rakkaan mattoni, joka ei vain saanut lupaa jäädä kodin lattialle. En myynyt ensimmäiselle tinkaajalle, vaan odotin niin kauan (eli seuraavaan päivään), että sain toivomani 30 euroa siitä. Siitä se säästäminen sitten Jenkki -reissuun alkoi. Sen jälkeen Torissa menikaupaksi muun muassa ihana Fazer Makeiset -kyltti, joka ei enää löytänyt sopivaa paikkaa täällä teräsbetonitalossa, siitä sain 50 euroa. Itse sen aikoinaan muistaakseni 12 eurolla ostin.
5. Lottoaminen
Kun on lottovoitto syntyä Suomeen, ei kai voi olettaa, että se oikea lottovoitto tulisi kohdalle. Joka viikko muistamme veikkausta 4 euron panoksella Lotossa ja Euro Jackpotissa, mutta viimeisin voitto on maaliskuulta 2017. (11,60 euroa) Ei siis kannata henkeä pidättää, että tämä tarjoaisi tien onneen.
6. Säästöpossun tilittäminen
Meillä oli parikin eri purnukkaa, johon keräsimme taskuissa pyöriviä kolikoita. Kun Douglas sai oman säästöpossun, kaivoimme kaikki viisisenttiset ja alle hänelle. Meidän possuista tuli kokoon 93 euroa ja Douglasinkin possussa oli 11 euroa!
7. Puolet jemmaan
Kun aikaisemmin Kajaanissa asuessani säästin, tein joka palkkapäivä aina saman jutun: siitä, mitä laskujen jälkeen tilille jää, puolet laitetaan säästöön. Saattoi olla, että kuukauden ruokarahaksi jäi "vain" vajaat parisataa euroa (joka on paljon pienituloisella, myönnetään), mutta sitten yritettiin sillä pärjät.
Nyt kun tililtä menee vähän milloin sattuu vielä suoraveloituksia, olen käynyt nostamassa tililtä erikseen ruokaan ja dieseliin arvioidun tarvemäärän. Jos tiedossaolevat suoraveloitukset pistäisi veloittumaan heti ja tarvittavat nostettaisiin tililtä pois, voisi jälleen puolet laittaa jemmaan. Ny olen kuitenkin vain tehnyt niin, että rahatilanteessa, jossa pärjätään "ihan OK", siirrän lapsilisän säästötilille.
8. Edes vähän rahaa jemmaan
Näin Vauras Nainen -facebook ryhmässä hyvän, realistisemman idean kuin mitä on tuo minun alkuperäinen "puolet jemmaan". Joka ikisestä tulosta, mitä hänelle tuli (lapsilisät, palkat jne) hän laittoi viisi euroa jemmaan matkoja varten ja 10 euroa hätävaratilille. Kun kuukaudessa tulee lapsilisä, vanhempainraha ja miehen palkka, kyllä siitä jo 15 euroa menee matkoille ja 30 euroa hätävaratilille. Ja ollakseni rehellisiä: olen jo pelkästään syyskuussa heittänyt 92 euroa menemään todella huonoihin sijoituksiin ja 15 euroa voi mennä kaupassakin aivan huuhaahan, joten ei tunnu mahdottomalta ajatukselta tällainen ollenkaan.
9. Vuokraa tavaraa
Lastentarvikkeet, vierasjakkarat juhliin, auto, kameratatvikkeet, matkalaukut... mitä kaikkea kotoa voikaan löytyä sellaista, mitä ei tarvitse koko aikaa. Itse ilmoitin jo osan lasten tavaroista vuokralle ja myöhemmin ajattelin laittaa vielä osan talvivaatteista ja sellaiset tarvikkeet, mitä ei tarvita ihan joka hetki. Se, vuokraako vain kaupungissa kävijöille vai esim. pidemmäksi aikaa, on täysin itsestä kiinni. Esim. Vaunukoppaa ei ole meillä tarvittu sen jälkeen kun lapsi on täyttänyt neljä kuukautta, joten sadan euron sijoitus neljän kuukauden takia ei välttämättä ole aina järkevin ratkaisu. Mutta toisaalta vuokraamisessa kannattaa pitää mielessä myös, miten edullisesti tuotteen saa ostettua käytettynä. Ei kannata pyytää vuokralla enempää kuin mitä saisi käytettynä ostettaessa.
10. Kyselyihin vastaaminen
Liityin todella moneen "tienaa vastaamalla kyselyihin" -sivustolle mielenkiinnosta nähdäkseni paljonko niistä tulee, mutta jostain erikoisesta syystä en ole vieläkään päässyt rahan makuun. Osassa on kyselymäärä jo täynnä kun pääsen heidän sivuille tai sitten kyselyt ovat todella pitkiä, jopa parikymmentä minuuttia kestäviä, joka lapsiperheessäon lähes tulkoon mahdottomuus löytää. Vielä ei siis ole sentin senttiä niistä tienattu.
11. Arpajaisiin / kilpailuihin osallistuminen
Esim. Arvontahullut.fi -sivulla käyn läpi kilpailuja joissa voi voittaa jotain järkevää, tai ovat muuten mielenkiintoisia. Viime aikoina arpaonni on ollut kohdallaan. Olemme käyneet miehen kanssa katsomassa kutsuvierasnäytöksessä Ikitie -elokuvan, voittanut Shefki Kuqi -kirjan allekirjoituksella, josta sain eteenpäin myymällä 10€ (sis. Postikulut) ja 50€ lahjakortin M-roomiin. Ainoa, joka vähän auttoi matkakohteeseen pääsyssä oli kirja, koska suoranaisesti emme "säästäneet" tai "tienanneet" leffasta tai lahjakortista, varsinkin koska leikkaan mieheni tukan.
Mitä voisi kokeilla
1. Pullojen keruu
2. Leipomusten myynti kirpputorilla
Olen yrittänyt etsiä tästä tietoa. Miten kirpputoreille leipovat ihmiset ovat pääseet alkuun asiassa? Ostaako kirpputori ne leivokset vai myydäänkö ne samalla tavalla kuin muut kirppistavarat eli rahat haetaan sitten tilityksessä? Entä jos tuotteet ei mene kaupaksi? Jos jollakin on kokemusta ja vinkkiä antaa, mielelläni kuulisin niitä.
3. Lehtien / mainosten jakaminen
4. Promoaminen
5. Koiran ulkoilutus/hoito
Olen kirjaantunut Pawshakelle koiran ulkoiluttajaksi, mutta kovin usein ihmiset eivät etsi vain koiran ulkoiluttajaa, vaan henkilöä, jolle koiran voisi antaa ihan yötä myöten hoitoon. Meillä se ei valitettavasti allergian takia onnistu, joten vielä odotellaan.
6. Keikkahommia
Treamer -app välillä piippaa, kun ihmiset etsivät itselleen työntekijää. Joku tarvitsee siivoojaa, toinen tarjoilijaa, kolmas nurmikon leikkaajaa. Hommat tulevat suoraan omaan kännykkään, tämän helpommaksi ei keikkahommat voisi enää mennä!
7. Freelancerkirjoittaminen
Olen laittanut ensimmäisen hakemukseni Freelancerkirjoittajaksi / sisällöntuottajaksi. Jos se ei ota tuulta allensa, yritän kirjoittaa muutaman jutun valmiiksi ja myydä niitä lehdille/ nettisivuille. Joku myös suositteli lisätienestin eteen kirjoittamaan pikkutuhmia tekstejä ja myymään Reginalle ja Kolmiokirjoille. Kuulemma myös moni harrastus-/ ammattilehti potee juttupulaa ja julkaisevat lähes kaikki tarjotut jutut. Suositeltava lähestyminen asiaan: mennä kirjastoon ja tutustua eri ammattialojen lehtiin. Niissä on ilmeisesti usein ilmoituksia "kaipaamme juttuja/novelleja".
8. Marjojen / käpyjen / sienien keräys& myynti
9. maksulliset / yhteistyöpostaukset
10. Lastenvahtiminen
11. Vuodepaikan/huoneen/ asunnon vuokraamista AirBnB'ssä.
12. Myyjäiset
Kovasti olen koittanut miettiä, olisiko minusta osallistumaan esim. Tampereella Tallipihan joulumyyjäisiin. Onko minun syksyllä tekemä omenahillo niin hyvää, että sen voisi myydä eteenpäin? Laskeskelin, että ison pilttipurkin kustannukset olivat noin 20 senttiä, joten jos joku suostuisi sen yli maksamaan, kaikki olisi kotiinpäin (sen jälkeen kuin paikkamaksu olisi maksettu luonnollisesti).
Kuinkahan luonnistuisi vielä yksi lapsi lisää kahden oman päälle?
Mitä voi myös tehdä, mutta en itse ehkä pysty/kykene
1. Nettikaupan pyörittäminen
Varsinkin jos osaa tehdä jotain kaunista, nettikaupan perustaminen voisi olla hyvä idea. Itse en osaa tehdä mitään kaunista niin nopealla aikataululla, että nettikauppa olisi järkevä. Itse aikoinani pyöritin elokuvien, pelien ja pelikonsoleiden nettikauppaa ja se kävi loppujen lopuksi niin hyvin, että olisi pitänyt sijoittaa siihen 10 000 euroa hommatakseen jälleenmyyntilisenssin. En kuitenkaan tahdonut sitä tehdä, joten lopetin sen. Nyt esimerkiksi DVD -kauppa on laantunut todella paljon suoratoistotarjoajien takia, joten minun ainoa "nettikauppataito" meni siinä. Seuraavaa ideaa etsiessä...
Mitä en suostu tekemään
1. prostituutio
1. Pullojen keruu
2. Leipomusten myynti kirpputorilla
Olen yrittänyt etsiä tästä tietoa. Miten kirpputoreille leipovat ihmiset ovat pääseet alkuun asiassa? Ostaako kirpputori ne leivokset vai myydäänkö ne samalla tavalla kuin muut kirppistavarat eli rahat haetaan sitten tilityksessä? Entä jos tuotteet ei mene kaupaksi? Jos jollakin on kokemusta ja vinkkiä antaa, mielelläni kuulisin niitä.
3. Lehtien / mainosten jakaminen
4. Promoaminen
5. Koiran ulkoilutus/hoito
Olen kirjaantunut Pawshakelle koiran ulkoiluttajaksi, mutta kovin usein ihmiset eivät etsi vain koiran ulkoiluttajaa, vaan henkilöä, jolle koiran voisi antaa ihan yötä myöten hoitoon. Meillä se ei valitettavasti allergian takia onnistu, joten vielä odotellaan.
6. Keikkahommia
Treamer -app välillä piippaa, kun ihmiset etsivät itselleen työntekijää. Joku tarvitsee siivoojaa, toinen tarjoilijaa, kolmas nurmikon leikkaajaa. Hommat tulevat suoraan omaan kännykkään, tämän helpommaksi ei keikkahommat voisi enää mennä!
7. Freelancerkirjoittaminen
Olen laittanut ensimmäisen hakemukseni Freelancerkirjoittajaksi / sisällöntuottajaksi. Jos se ei ota tuulta allensa, yritän kirjoittaa muutaman jutun valmiiksi ja myydä niitä lehdille/ nettisivuille. Joku myös suositteli lisätienestin eteen kirjoittamaan pikkutuhmia tekstejä ja myymään Reginalle ja Kolmiokirjoille. Kuulemma myös moni harrastus-/ ammattilehti potee juttupulaa ja julkaisevat lähes kaikki tarjotut jutut. Suositeltava lähestyminen asiaan: mennä kirjastoon ja tutustua eri ammattialojen lehtiin. Niissä on ilmeisesti usein ilmoituksia "kaipaamme juttuja/novelleja".
8. Marjojen / käpyjen / sienien keräys& myynti
9. maksulliset / yhteistyöpostaukset
10. Lastenvahtiminen
11. Vuodepaikan/huoneen/ asunnon vuokraamista AirBnB'ssä.
12. Myyjäiset
Kovasti olen koittanut miettiä, olisiko minusta osallistumaan esim. Tampereella Tallipihan joulumyyjäisiin. Onko minun syksyllä tekemä omenahillo niin hyvää, että sen voisi myydä eteenpäin? Laskeskelin, että ison pilttipurkin kustannukset olivat noin 20 senttiä, joten jos joku suostuisi sen yli maksamaan, kaikki olisi kotiinpäin (sen jälkeen kuin paikkamaksu olisi maksettu luonnollisesti).
Kuinkahan luonnistuisi vielä yksi lapsi lisää kahden oman päälle?
Mitä voi myös tehdä, mutta en itse ehkä pysty/kykene
1. Nettikaupan pyörittäminen
Varsinkin jos osaa tehdä jotain kaunista, nettikaupan perustaminen voisi olla hyvä idea. Itse en osaa tehdä mitään kaunista niin nopealla aikataululla, että nettikauppa olisi järkevä. Itse aikoinani pyöritin elokuvien, pelien ja pelikonsoleiden nettikauppaa ja se kävi loppujen lopuksi niin hyvin, että olisi pitänyt sijoittaa siihen 10 000 euroa hommatakseen jälleenmyyntilisenssin. En kuitenkaan tahdonut sitä tehdä, joten lopetin sen. Nyt esimerkiksi DVD -kauppa on laantunut todella paljon suoratoistotarjoajien takia, joten minun ainoa "nettikauppataito" meni siinä. Seuraavaa ideaa etsiessä...
Mitä en suostu tekemään
1. prostituutio
2. Huumeiden kauppaus & Huumausaineiden kasvatus
3. Varastaminen & varastetun tavaran eteenpäin kauppaaminen
4. Ylipäätänsä mitään laitonta
Tällä hetkellä rahaa on saatu jemmaan kahdessa - kolmessa kuussa vähän yli 700 euroa, joten sanoisin, että toistaiseksi säästäminen, myyminen ja pienimuotoinen yrittäminen on tuottenut ihan hyvin tulosta. Rahat todennäköisesti menevät parin viikon päästä Kanarian lomalla "helppoon elämään", joten säästäminen alkaa uudelleen alusta marraskuun alussa keväistä Amerikan reissua varten.
Onko sinulla ideoita, mitä voisi tehdä tai mitä sinä olet tehnyt? Kerro ihmeessä joko alle kommentteihin tai lähetä sähköpostilla osoitteeseen jaana . karinkanta ( a ) gmail . com
4. Ylipäätänsä mitään laitonta
Tällä hetkellä rahaa on saatu jemmaan kahdessa - kolmessa kuussa vähän yli 700 euroa, joten sanoisin, että toistaiseksi säästäminen, myyminen ja pienimuotoinen yrittäminen on tuottenut ihan hyvin tulosta. Rahat todennäköisesti menevät parin viikon päästä Kanarian lomalla "helppoon elämään", joten säästäminen alkaa uudelleen alusta marraskuun alussa keväistä Amerikan reissua varten.
Onko sinulla ideoita, mitä voisi tehdä tai mitä sinä olet tehnyt? Kerro ihmeessä joko alle kommentteihin tai lähetä sähköpostilla osoitteeseen jaana . karinkanta ( a ) gmail . com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti