perjantai 12. helmikuuta 2016

Suklaa-Stoutkakku appelsiinimoussella


En yleensä onnistu mitenkään minkäänlaisessa täytekakkukokeilussa, mutta nyt meni melkein putkeen. Sotkua tuli hiukan, juu (enkä puhu vain keittiöstä, vaan myös uunista ja lempipaidastani) ja vähän liian aikaisin pistin ensimmäisen kerroksen täytettä, ja kakusta tuli vähän toispuoleinen, mutta silti se on todella hyvää ja maukasta ja ammattilaisen käsissä siitä tulisi varmasti todella upean näköinen tapaus.


Kun kävimme murun kanssa Alkossa viimeksi hän bongasi yhden stout -oluen, jota hän ei ollut aikaisemmin nähnyt siellä. Kotona lähemmässä tarkastelussa selvisikin, että hän oli juonut sen jo aikaisemmin ja antoi sen minulle ruuan laittoon. Jossain vaiheessa mietin, että olisin tehnyt stoutissa haudutettua häränhäntää, mutta sekin jäi. Loppujen lopuksi suklaakakku alkoi houkutella ja päädyin siihen. Guinness -mutakakkua on tehty niin monta kertaa, että halusin kokeilla jotain muuta ja googlettelun jälkeen löysinkin Anton ja Anton'in Suklaa-Stoutkakkuohjeen.



Halusin päästä kokkailuissa mahdollisimman helpolla, joten korvasin kaikki "spesiaalit" kuten appelsiinituorejuustot ja appelsiinijogurtit tavallisilla, maustamattomilla versioilla ja loin maun sitten oikealla appelsiinilla, esim. mehulla ja raastetulla kuorella. Samalla säästin ylimääräisissä piilosokereissa. Ohjeissakin en ihan täyttä määrää sokereita laittanut, mutta en nyt osaa sanoa, tuliko laitettua yhteensä 3,5 desiä 4 desin sijasta, vajaita kuppia kuitenkin.

Päällistä tehdessä valitsin tumman suklaan, koska jonkun tutkimuksen mukaan se olisi hiukan terveellisempää kuin maitosuklaa, mutta muru totesi että ehkä tässä olisi voinut laittaa maitosuklaatakin pinnalle, niin olisi saanut vähän pehmeämmän maun. Ja kyllähän se olisi minulle kevannut, Fazer Sinisen suuri ystävä kun olen.



Suklaa-Stoutkakku
4dl  Stout -olutta (alkuperäinen ohje 3 dl Chocolate Stout -olutta ja 1 dl vahvaa kahvia, mutta kun oli pint -kokoinen tuoppi, päätin käyttää mieluummin olutta koko määrän verran)
400g voita
2dl kaakaojauhetta
4 kananmunaa
5dl sokeria
120g turkkilaista jogurttia (alkuperäinen ohje 120 g smetanaa)
8dl vehnäjauhoja
2tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
1rkl vaniljasokeria
1rkl kanelia
1tl chilijauhetta (itse käytin cayannea)

Appelsiinimoussetäyte:
Ohje on mitoitettu 20 cm halkaisijaltaan olevan kakun kahteen täyteväliin.
200 g tuorejuustoa (alkuperäisessä ohjeessa appelsiinituorejuustoa)
2 dl turkkilaistajugurttia (alkuperäisessä ohjeessa appelsiinijogurttia
2 dl kermaa
yhden appelsiinin kuorta
5 liivatetta
tomusokeria
1 appelsiinin mehua
cointreauta tai muuta appelsiinilikööriä

suklaakuorrutus:
2dl vispikermaa
250g tummaa suklaata (pikkuisen makeampaa versiota kaivatessa voisi korvata esim. Fazerin sinisellä)
2 tl vaniljasokeria
(alkuperäisessä ohjeessa oli 4 dl kermaa, 500g tummaa suklaata ja 1 rkl vaniljasokeria. Alkuperäisessä ohjeessa suklaakuorrutusta tulisi kakkukerrosten väliinkin, mutta koska itse korvasin appelsiinimoussella suklaalevitteet välistä, tein vain puolikkaan ohjeen).



Aloita kakkupohjasta:
  • Aloita sekoittamalla olut (, kahvi) ja voi paistinpannulla. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes seos alkaa kuplia. Lisää kaakaojauhe joukkoon ja sekoita huolellisesti. Poista liekiltä ja anna jäähtyä hieman.
  • Vatkaa kananmunat ja sokeri yhteen kulhossa. Lisää seokseen turkkilainen jogurtti ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa. Mausteiden tarkoitus on tällä kertaa lähinnä tuoda suklaan ja stoutin aromeja enemmän esille, ei siis kannata innostua liikaa sen chilin kanssa. Lisää kuivat ainekset ja kananmunaseos jäähtyneeseen stout-voi (-kahvi)-seokseen vuorotellen pienissä osissa, sekoittaen jokaisen lisäyksen jälkeen varovaisesti.
  • Paista voidellussa kakkuvuoassa 180-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana. En osaa sanoa, mikä olisi täydellinen koko kakkuvuualle, mutta osaan sanoa, että omani IKEAn Bullar (22 cm halkaisija, 2,2 litrainen) oli aivan liian pieni! Jossain vaiheessa kakku turposi niin hyvin, että se valui vuuasta yli. Jos on siis pieni, voisi ehkä paistaa kahdessa erässä tai sitten vain suosiolla isommassa vuoassa. 



Kakun ollessa uunissa voit valmistaa täytteen.
  • Laita liivatteet kylmään veteen
  • Vatkaa jugurtti ja tuorejuusto yhteen. Raasta appelsiininkuori joukkoon. 
  • Vatkaa erillisessä kupissa kerma vaahdoksi. 
  • Sulata liivatteet kattilassa pienessä tilkassa appelsiinimehua ja cointreauta. Kaada nauhana tuorejuuston sekaan. 
  • Nostele kermat appelsiini-tuorejuustoseokseen. 
  • Mausta sokerilla tai lisää tarvittaessa appelsiinin kuorta. 
  • Nosta jäähtymään jääkaappiin noin 30 minuutiksi.

Cointreau ei ole välttämätön lisätä appelsiinimousseen, mutta sillä voidaan vahventaa appelsiinin makua jos käytetään vähän mauttomampia appelsiineja. Cointreau sisältää alkoholia, joten jos kakkua syö alaikäiset on hyvä kiehauttaa veden kanssa ennenkun lisätään liivatteet.

Kun kakku on jäähtynyt tarpeeksi, leikkaa se kolmeen kerrokseen. Jaa täyte kerroksiin. Jos täyte ei ole vielä tarpeeksi jähmeää, anna sen jäähtyä vielä hetki, että täyte pysyisi paikallaan.

Suklaakuorrute
  • Lämmitä kermaa kattilassa ja lisää joukkoon suklaa pieninä paloina. Lämmitä jatkuvasti sekoittaen kunnes kaikki suklaa on sulanut. Varo ettei seos pala pohjaan. Anna kuorrutuksen jäähtyä viileässä paikassa kunnes se alkaa hieman kiinteytyä.
  • Kuorruta päällimmäinen osa ja halutessasi myös reunat. 
  • Nauti esimerkiksi stoutin tai kylmän maidon kanssa. Tämä kakku on sen verran kookas, että se kannattaa ehkä nauttia myös ystävien seurassa, jos haluaa välttyä tuhdimmalta tulevaisuudelta.


Ihan mielettömän hyvää! Ei voi muuta sanoa! Luonnollisestikin tämä on todellakin kiellettyä minulta, onhan siinä vähän alkoholia ja suklaata ja sokeria, mutta rehellisesti sanottuna, en jaksa enää odottaa. Nyt on raskaudessa viikko 39+6 menossa, eli aikalailla täysi aika. Lähes tulkoon jokainen yö kärvistelen supistusten kanssa, mutta silti ei kaveri ei pidä kiirettä ulostulon kanssa. Olkoon tämä minun ainoa syy, miksi jaksan vielä kärsivällisesti odottaa. 

Ohessa vielä linkit alkuperäisiin ohjeisiin ja sivuihin:
http://www.antonanton.fi/fi/blog/suklainen-stoutkakku
http://www.tekila.fi/2012/02/11/appelsiinimousse/

Mutta nyt, mukavaa viikonloppua ja lähestyvää ystävänpäivää kaikille! Ja tervetuloa kaikki uudet lukijat niin Twitterin, Instagrammin, Facebookin kuin bloginkin puolella!

- Jaana

1 kommentti:

Ahti kirjoitti...

Hyvää ystävänpäivää Sinulle! Päivittäin käyn täällä kurkkailemassa uutisia.