keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Appelsiini-jogurttipannacotta


Yritin viikon olla kaukaa viisas. Jaksoin sitä melkein viisi päivää.

Muru ehdotti minulle, että jos pyrittäisiin siihen, että käydään kaupassa kerran viikossa ja suunniteltaisiin ruokalista sen pohjalta. Olin innoissani. Tein samalla monen viikon ruokalistan. Sitten hoksasin, että suunitelmallisuudessa oli se vika, että halusin toteuttaa kaikki mahdollisimman hyviä ja sitä kautta tietysti aika kalliita ruokia. Sitten kävimme kaupassa ja bongasimme kauden sesonkihedelmän: appelsiinin. Halpoja appelsiineja. Todella edullisia: 65 senttiä / kilo.

Aloin googlettelemaan samantien reseptejä, joihin olisi voinut käyttää tätä raikasta kauden hedelmää. Seuraavana aamuna kävin vielä lähikaupassa hakemassa muutamia puuttuvia tuotteita ja hoksasin toisen edullisen ratkaisun: -30% alennukset päiväystuotteissa. Siitä se mopo sitten karkasi käsistä.

Monenlaista on ehtinyt tässä viikon aikana kokkailla, mutta aloitetaan herkusta, joka keräsi kotona eniten kehuja: Appelsiini-jogurttipannacotta.

Meillä syödään jonkinverran turkkilaista jogurttia ja appelsiinia tuli ostettua kokonainen sankollinen, joten oli aika helppo tehdä päätös, että tätä kokeillaan. Ohje on K-ketjun sivuilta.  Jaoin suosituksen mukaan annoksen neljälle, mutta tästä tulisi kyllä viidellekin tai jopa kuudelle oikein tuhdin ruuan päälle pieneksi jälkiruuaksi.



Ainekset pannacottaan:
2 liivatelehteä
1 appelsiini (2 tl appelsiininkuorta raastettuna ja 1 dl mehua)
2 dl vispikermaa
1/2 dl sokeria
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl vanilliinisokeria

Lisäksi "sitrussalaatti"
2 appelsiinia
1 verigreippi
2 rkl sokeria
(kardemummaa)

VALMISTUS (yli 60 min)

  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Raasta yhden hyvin pestyn appelsiinin kuori ja purista siitä mehu.
  2. Leikkaa loput sitrukset kalvottomiksi ja paloittele. Mausta sokerilla (ja ripauksella kardemummaa, mutta itse en laittanut ja sitrukset jäi mukavan raikkaiksi). Jaa sitrussalaatti neljään lasiin.
  3. Kiehauta kattilassa kerma, sokeri ja appelsiininmehu. Ota kattila liedeltä ja lisää puristetut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi ja lisää jogurtti, appelsiininkuori ja vanilliinisokeri.
  4. Kaada kermaseos sitruksien päälle annoslaseihin. Hyydytä pannacottaa jääkaapissa noin 2 tuntia. Koristele halutessasi sitruunamelissan lehdillä.


Nyt kun on tullut paljon sitruksia käytettyä, niin appelsiinia, verigreippiä, limeä, sitruunaa kuin mandariinia, ajattelin samalla hyödyntää kuoret. Aina ennen sitruksen "filerointia"/ teurastusta/ syöntiä pesen sitruksen hyvin ja kuorimaveitsellä kuorin sitruksen pinnan pois ja jätän kuoret kuivumaan. Tätä jos tekee, kannattaa erityisesti suosia luomusitruksia. Koristeeksi leikkasin muutaman appelsiininkuorenpalasen suikaleiksi. Toimi hyvin, mutta katsotaan nyt, miten kauan jaksaa kuivatella ja keräillä talteen nuita. Paljon ideoita on kyllä, mihin niitä voisi käyttää, mutta se toteutus on aina tuo heikkouteni. Aivan niin kuin viikon ruokalistan suunnittelu etukäteen.

Lähiaikoina on sitten jonkinverran ruokapuolta ja uusia hankintoja keittiönpuolella, mutta yritän jossain vaiheessa myös saada napattuja kuvia meidän uudesta jätteenlajittelupisteestä ja avata samalla hiukan, miten meidän perhe kierrättää. Ai niin ja niille, joiden mieltä askarruttaa: vielä ollaan yhdessä kappaleessa..

Kuva, jonka Jaana R (@jaana1982) julkaisi

 Oikein herkullista viikonjatkoa kaikille ja uusille lukijoille/ seuraajille, tervetuloa mukaan.

- Jaana

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jännä odotella kumpiko sieltä kohta tulee!Onnea jo etukäteen.T.Komentoora