sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Lohiherkkuja


Halusin kokeilla jotain uutta välillä, jotain jota olen halunnut kokeilla jo vuosia: ceviche'ä. 

Onneksi muru on niin "reipas", että haluaa myös kokeilla kaikkea uutta, joten eikun tuumasta toimeen. Olin ehdottomasti sitä mieltä, että sen pitää olla jotain valkoista kalaa. Pysyin päätöksessäni siihen asti, kunnes pääsimme kalatiskille. Kuha ja siika maksavat kummatkin 34,90€/kg. Mieleni alkoi empiä, ehkä sen ei tarvitsekaan olla valkoista kalaa... =D

Lohi oli jälleen kerran halvempaa, joten päätimme tehdä lohiceviche'ä. Ei se ollut huonoa sekään, kummatkin ihastuimme ihanaan limemäiseen raikkauteen graavilohen tapaisessa tuotteessa, mutta päätimme, että panostamme ja seuraavalla kerralla uskallamme kokeilla myös kuhaa tai siikaa, maksoi mitä maksoi. 


Tykkäsin. Reseptin nappasin Olivia -lehden sivuilta.

600 g siika-, kuha- tai lohifileetä
600 g limettejä
1 tl suolaa
2 rkl ruokosokeria
1 pieni punasipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1–2 punaista chiliä
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 ruukku tuoretta korianteria
3 rkl hyvää oliiviöljyä

1. Leikkaa kalafileet läpimitaltaan noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Levitä kuutiot laakean astian pohjalle. Ripottele pinnalle suolaa ja sokeria. Purista limeteistä mehut ja kaada kalapalojen päälle.
2. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kuori inkiväärinpala ja raasta hienoksi. Hienonna korianteri. Lisää aineet kalapalojen joukkoon. Sekoita.
3. Anna cevichen kypsyä noin 15–20 minuut-tia, enintään parin tunnin ajan viileäs-sä. Sekoita joukkoon oliiviöljy. Aseta tarjolle.

Kriittiset vaiheet:
- Kalan täytyy olla mehukasta ja ehdottoman tuoretta. Tuoreen kalan tunnistaa kirkkaista, kosteista ja ulkonevista silmistä, raikkaasta tuoksusta, suojaavasta ohuesta limakerroksesta ja kimmoisuudesta.
- Pakasta järvi- ja makeanveden kaloja vähintään vuorokausi ennen valmistusta, jotta mahdolliset loiset tuhoutuvat.
- Käytä ainoastaan tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita, jotta mausta tulee raikas ja tasapainoinen. Valkosipulinkynsien ja inkiväärin pitää olla tirskahtelevan mehukkaita ja korianterin rehevää.
- Leikkaa kalakuutiot tasakokoisiksi, jotta ne kypsyvät samaan aikaan.
- Maistele marinadilientä useaan kertaan valmistusvaiheessa. Limetin hapon, ruokosokerin ja suolan tasapaino on tärkeä. Maun tulee olla raikkaan hapokas.

Vaikeusaste: Helppo.
Valmistusaika: Noin 30 minuuttia.
Tarjoilu: Alkuruokana tai pikku-syötävänä salaatin ja rapean maalaisleivän tai maissilastujen kanssa.
Avec: Vaalea, miedosti humaloitu Corona Extra -maissi-olut.


Sillä välin kun minä fileeroin lohta pieneksi kuutioiksi, muru tekaisi loppulohesta uunilohen. Sekin oli hyvää. En vain huomannut leikata rasvaosaa tarpeeksi pitkältä pois, lopusta jäi rasvan maku suuhun. Mutta ne mehevämmät palat... NAM! Resepti jäi minulle salaiseksi, mutta oletan siihen tulleen ainakin tilliä... =D Kyllä tuo muru osaa! 


Nämä taitavatkin olla viimeiset kotona kokkaillut ruuat vähään aikaan, kun keskiviikkona tie vie ulkomaille ja nyt pitää syödä kaappia tyhjäksi. Siinäpä se vapaapäivä taitaa tänään mennäkin... =D

Mukavaa, rauhallista sunnuntaita kaikille!

- Jaana

1 kommentti:

Ahti kirjoitti...

Hyvää reissua teille!