perjantai 19. syyskuuta 2014

Ekologinen kihlaus

Hoksasin tuossa yhtäkkiä, että keväällä päivittäessäni elämäntilannettani, unohdin mainita yhden pienen jutun: menimme murun kanssa kihloihin. Hups. Kosinta tapahtui pääsiäisenä romanttisella yllätysviikonloppureissulla Luulajassa, tänään tasan puoli vuotta sitten. Kova sormuksen metsästys alkoi samantien ja tiesin vain, että sormuksen tulee olla ekologinen. Suuri haaveeni oli ostaa sormus kesälomalla Euroopan reissultamme.

Kun luin sormukseen käytettyjä luonnonvaroja, kultaan oli käytetty 54 kiloa luonnonaineksia, kun hopean kaivamiseen oli taas käytetty 4kg luonnonvaroja. Samoin timanttien kanssa  on hyvin paljon eettisiä ongelmia, kuten veritimantit. Tästä pääsin siis hopeaan ja timanttien välttelyyn. Mielellään en olisi uutena ostanut, kierrätyssormus olisi ollut ihanteellinen, mutta käytettyä, kaunista, yksinkertaista hopeasormusta ei löytynyt mistään. Siinä vaiheessa, kun lähdimme kiertämään Euroopassa panttiliikkeitä, syykin selvisi: hopeasormuksen jälleenmyyntihinta oli niin matala, ettei niitä mielellään oteta vastaan. Siispä piti kehitellä suunnitelma B.

Olin iskenyt silmäni Swarovskin sormuksiin. Sormukset valmistetaan Rhodiumista, joka on keinotekoinen aine, eikä siihen ole käytetty luonnonvaroja (tietääkseni). Joihinkin koruihin oli käytetty myös valkokultaa, mutta koska kulta on kultaa, kieltäydyin niistä.

Mennessämme sormusta ostamaan, Itävallan Swarovski kauppias varotti sormuksen kestävyydestä, ei välttämättä kestä 100 päivää jokapäivästä käsienpesua jne mutta halusin silti kokeilla. Lisäksi olimme ostaneet jo yhden hopea-zirkoni -sormuksen aikaisemmin reissun aikana, joten varasormuskin on olemassa, jos jotain pahaa sattuu sormukselle.

Netissä löytyy kyllä myös virallisesti ekologisia sormuksia myyviä nettiliikkeitä, mutta niiden hinnat ovat sitten niin kovia, etten itse raaskinut niistä haaveilla. Katsotaan miten pitkälle maailman kuuluisimmilla kristalleilla pärjätään ja mietitään sitten seuraavaa askelta.

Onko lukijoilla ideoita tai kokemuksia ekologisista sormuksista? Oletteko ostaneet kierrätyssormuksia tai tiedättekö paikan, josta voisi sellaisia etsiä?

Nyt, oikein mukavaa perjantaita kaikille lukijoille. Tämä typykkä aloittelee rauhallisella aamulla murun kanssa. Ihanaa perjantaita kaikille!

- Jaana

Kiitos muru ihanasta viikonlopusta Luulajassa. Olet rakas!


Alla lista ekologisiin sormuksiin maailmalla

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yksi ekologinen vaihtoehto on sulattaa vanhat korut uuden sormuksen raaka-aineeksi. Samalla voi suunnitella juuri oman näköisen loppituloksen.

Sari kirjoitti...

Aivan upea kihlasormus! Onnittelut kihlauksen johdosta teille molemmille!

Jaana kirjoitti...

Serkultani tuli hyvä vinkki:

"Tuli vaan mieleen, että käväiskääpäs antiikkimessuilla kun semmoinen sattuu kohdalle. Siellä on usein korukauppiaita, joilla on vanhoja sormuksia myynnissä.

Hinnat tahtovat olla välillä vähän kovia. Minä löysin esimerkiksi kerran samanlaisen kivisormuksen kuin meidän äitillä joskus ennen oli ja joka on sittemmin siirtynyt siskolle. Olisin halunnut sen ostaa, mutta hinta taisi olla jotain parisataa. Jäi ostamatta...
Mutta jos jaksaa jonkin aikaa odottaa ja etsiä ja kierrellä, niin eiköhän sieltä joku mieluinen löydy"

Kiitos Ansku!

Anonyymi kirjoitti...

Waude! Onnittelut kihlauksesta näin jälkikäteen!
T. Komentoora

Ahti kirjoitti...

Sydämelliset onnittelut teille!

mimon mami kirjoitti...

Paljon onnea!