maanantai 25. elokuuta 2014

Tilan kaipuu - tekstiilit kiertoon

Elämässäni oli vaihe, jolloin huomasin ympärilleni kertyneen liikaa tavaraa. Aloin kyseenalaistamaan, onko tämä edes normaalia. Tuli tarve saada tilaa, pystyä hengittämään, kulkemaan varomatta. Välillä se oli jo onnistua, sitten tuli takapakkia. Muutto pilaa kaiken.

Miksi ihmisellä on tarve hamstrata tavaraa? Luoko se ihmiselle turvallisuuden tuntua, kun kaikki, mitä on elämänsä aikana saanut, on lähellä? Täytyy rehellisesti sanoa, että itseäni se  alkaa ahdistaa ja onneksi alkaa myös murua. Muutossa päätimme käydä läpi kaiken mitä meillä on: tämä pidetään, tälle annetaan uusi koti jostain läheltämme, tämä hävitetään, tämä myydään kirpputorilla ja tämä lahjoitetaan. Ongelmaksi on muodostunut se, että se pino, joka lähtee on edelleen eteisessämme, ei se ole lähtenyt minnekään!


Kerroinkin eilen huovasta, joka sai lähtöpassit. Olin hiukan surullinen, kun se päätyi roska-astiaan, koska koiran karvat huovassa eivät haittaa esimerkiksi kennelissä tai löytökoirakodissa. Päätin hiukan perehtyä asiaan ja muistin, että tekstiileille onkin monta eri vaihtoehtoa. Tässä olisi pieni yhteenveto kaikesta, mitä löysin ja keksin. Eiköhän siis tuonkin pinon vaatteille, lakanoille, pyyhkeille, tyynyille ja peitteille saada uusia koteja muualta kuin kaatopaikalta!

Jos jollekulle tulee vielä idea, jonka voisi lisätä listaan, tehdään se ehdottomasti. Kaikki hyvät ideat kasaan nyt!

Nyt isken tuon pinon kimppuun! Ciao!

- Jaana

1. MYY
1.1. kirpputori
1.2. tori.fi
1.3. huuto.net

2. LAHJOITA
2.1. Kodittomat + Päihdetyö
Esimerkiksi Pelastusarmeijan asuntola asunnottomille Helsingin Alppikadulla ottaa mielellään vastaan peitto- ja tyynylahjoituksia. Tampereella päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsu Vuolteenkadulla ottaa myös vastaan vaatteita, kenkiä, pyyhkeitä ja petitarvikkeita.

2.2. löytöeläinkodit 

2.2.1 Helsingin eläinsuojeluyhdistys eli HESY: 
"Otamme vastaan vanhoja pyyhkeitä, lakanoita ja mattoja eläinten alusiksi. Vuodevaatteet, matot ja tekstiilituotteet otetaan vastaan Eläinsuojelukeskuksen pihasiivessä sijaitsevan kirpputorin lajittelupisteellä. Paikalla on henkilökuntaa vastaanottamassa lahjoituksia arkisin klo 10–18, la klo 12–15 ja su klo 12–18."HESY hukkuu jo kuulemma peittoihin, mutta muiden kaupunkien tilanne ei välttämättä ole sama. 
2.2.2. Yliopistollinen hevossairaala: 
Peittoja, pussilakanoita ja isoja pyyheitä myöskin kaipailee Yliopistollisen hevossairaalan potilasvarsat: "Otamme mielellämme vastaan puhtaita peittoja, joita voi helposti pestä ja uudelleen käyttää. Peiton pitäisi olla riittävän lämmin ja isokokoinen.
2.2.3. Pipokeräys: 
Pari vuotta sitten Turun eläinsuojeluyhdistyshän pyysi ihmisiä lähettämään pipoja, jotta oravanpoikasille saadaan pesiä. Pipoja tuli heille paljon ja TESYn mukaan pipoja voi lähettää muillekin eläinsuojeluyhdistyksille mm. kissanpentujen ja sorsanpoikien pesäksi. 

Iltalehden kuva

2.2.4: Pelastakaa koirat -yhdistys:
Pelastakaa Koirat-yhdistys ottaa vastaan myös vaatteita, jotka lahjoitetaan Romanian tarhalla työskenteleville henkilöille. Yhdistykselle voi lahjoittaa myös pyyhkeitä, lakanoita, peitteitä, filttejä jne. sekä eläinten alusiksi että siivoukseen. "Aloittelemme lisäksi kirpputoritoimintaa, joten tarjoa rohkeasti, mietitään yhdessä millä tavoin saamme suurimman avun kohdistettua eläimille."


2.3. Hope: 
"Onko sinulla kaapeissa hyväkuntoisia ja omalle perheellesi tarpeettomia lastenvaatteita, tavaroita ja leluja? Suomessa köyhyysrajan alapuolella elää valtava määrä lapsiperheitä, jotka taistelevat päivittäin toimeentulonsa kanssa. Hopen kautta jaetut vaate- ja tavaralahjoitukset tuovat helpotusta perheen päivittäiseen arkeen, jonka valinnat ovat niukkojen taloudellisten resurssien sanelemia. Lahjoitukset toimitetaan vähävaraisille lapsiperheille, äkillisiä kriisejä kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille."

2.4. Pelastakaa Lapset ry: 
"Pelastakaa Lapset auttaa konfliktista kärsiviä lapsia ja heidän perheitään Syyriassa, Libanonissa, Jordaniassa ja Irakissa sekä Egyptissä. Apu on tavoittanut yli 1,6 miljoonaa ihmistä, joista 1,1 miljoonaa on lapsia. Toimitamme hädänalaisille ruokaa ja puhdasta vettä sekä selviytymisen kannalta välttämättömiä tarvikkeita kuten peittoja ja vaatteita."

2.5. Erilaiset paikalliset keräykset
Lisäksi Kainuussa oli Valtasen Leena järjestänyt vanhuksille pipokeräyksen. Tunnen Leenan itsenäisyyssukka -projektista. Leena on kyllä ihana!

2.6. Rakkauden lähetyssisaret: 
"Onko kaapissasi joutavia lakanoita? Lahjoita ne sidetarpeiksi Intiaan.
Äiti Teresan työn jatkajina toimivat Rakkauden lähetyssisaret tarvitsevat vanhoja lakanoita auttaakseen Intian leprapotilaita. Vammojen sitomisessa puuvillaiset sidetarpeet ovat koneellisesti valmistettuja kestävämpiä ja miellyttävämpiä käyttää. - - Tuolloin lakanat revitään ja leikataan sopiviksi suikaleiksi ja rullataan tiiviisti. Valmiit tuotteet pakataan ja laitetaan odottamaan yhteiskuljetusta Intiaan."

2.7. Suurella Sydämellä:
Vähävaraisissa jyväskyläläisissä lapsiperheissä tarvitaan vauvojen, lasten ja kouluikäisten lasten lakanoita ja vuodevaatteita. Jos sinulla on ehjiä ja puhtaita käytettyjä/käyttämättä jääneitä lakanoita tai vuodevaatteita, lahjoita ne apua tarvitseville.

2.8. Pelastusarmeija:
"Pelastusarmeijan avustustoimistojen jakamat vuodevaate- ja vaateavustukset ovat olleet viime vuosina erittäin haluttuja. Ja kylmä, luminen talvi on lisännyt kysyntää huomattavasti.
Pelastusarmeijan aatteisiin kierrätys on kuulunut jo 60-luvulta, jolloin ensimmäisiä Pelastusarmeijan kirpputoreja ilmestyi katukuvaan. Finlaysonin kanssa Pelastusarmeija on tehnyt kierrätysyhteistyötä 90-luvun lopulta asti.
Tuuletus-kampanja järjestetään nyt kolmatta kertaa. Viime vuoden keräyksestä saatiin runsaasti vuodevaatteita, jotka toimitettiin edelleen Pelastusarmeijan asuntoloihin ja hoitokoteihin sekä vaateavustusten kanssa vähempiosaisille ihmisille."

2.9. kierrätyskeskus
Kierrätyskeskuksilla usein tuetaan työttömien yhdistysten tai kyläyhdistysten toimintaa. 

2.10. Kontti / UFF
"Sininauha ry:n kirpputoreille myyntiin päihdetyön hyväksi tai lahjoitetaan vähävaraisille. Osa vaatteista lahjoitetaan Baltiaan ja Venäjälle. Puuvilla - ja villapitoisesta materiaalista valmistetaan teollisuuspyyhkeitä tai aines esikäsitellään ja toimitetaan raaka-aineeksi uusioteollisuuteen, esim. Dafecor Oy:lle Turenkiin."

Vaatteiden ja kenkien sopivuutta kierrätykseen ajattele, että käyttäisitkö niitä myös itse. Rikkinäiset, likaiset ja korjauskelvottomat vaatteet ja kengät eivät kuulu kierrätykseen ! Punaisen Ristin Kontti ottaa vastaan tuotelahjoituksia, jotka he myyvät omissa Kontti-kirppiksillään ja tukevat toiminnalla Punaisen ristin avustustyötä. UFF'n "pääasiallinen tarkoituson kehitysyhteistyön tukeminen ja sitä kautta ihmisten elinolojen parantaminen kehitysmaissa."

2.6. Muille apua  tarvitseville, kuten opiskelijoille
"Lahjoitettavat astiat ja vuodevaatteet voivat päätyä Joensuussa ulkomaalaisen vaihto-opiskelijan käyttöön.
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA jakavat vaihto-opiskelijoille niin sanottuja selviytymispakkauksia.
Ylioppilaskunnan pakkaus sisältää muun muassa lakanoita, pyyhkeitä, lautasia ja laseja, kun taas POKA:n "survival kitissä" on esimerkiksi astioita.
POKA luopui jokunen vuosi sitten tekstiilien kuten peittojen, lakanoiden ja vaatteiden vuokraamisesta opiskelijoille.
-  Tekstiileissä oli hygieniaongelmia. Jouduimme käyttämään tekstiilejä pesulassa, POKA:n koordinaattori Mervi Hinkkanen sanoo.
POKA ottaa sen sijaan Hinkkasen mukaan kernaasti vastaan hyväkuntoisia ruokalautasia, leikkuuveitsiä, kattiloita, sekä paistinpannuja. Myös verhot kelpaavat, sillä kaikissa opiskelija-asunnoissa ei niitä ole.
POKA:lle tavaroitaan voi lahjoittaa Joensuun Wärtsilä-kampuksella osoitteessa Karjalankatu 3. Hinkkanen pyytää, että lahjoittaja ottaa etukäteen yhteyttä opiskelijakunnan toimistoon.
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ottaa sekä Joensuussa että Kuopiossa pakkauksia varten vastaan hyväkuntoisia ja puhtaita kattiloita, paistinpannuja, astioita, petivaatteita sekä pyyhkeitä. Joensuussa tavaroita voi viedä yliopiston Haltia-rakennuksen toimistoon."

3. PAIKKAA
Vaikka vaatteessa tai lakanassa on reikä, ei se tarkoita sitä, ettei sitä voi enää käyttää. Lankaa ja neulaa, kenties paikkalappu. Eheytetty, kenties myös uudistettu. "Ensinnäkin kannattaa käydä vaate läpi, jos siinä sattuisi olemaan jokin osa, jota voisi vielä käyttää: hieno kuva, paljetteja, nappeja, nauhoja, tasku tms. jonka voisi kierrättää uuteen vaatteeseen. Vaikka ei olisikaan  mikään käsityöihme, vaatteesta leikatun kuvan voi ommella käsin vaikka yksiväriseen t-paitaan, kangaskassiin tai patalappuun". 

4. LUO UUTTA
4.1. Verhoile: Vanhoilla vanhvoilla kankailla, kuten farkuilla, voi päällystää esim. vanhan nojatuolin

4.2. rättejä: siivous - ja kengänkiillotusrättejä

4.3. kokonaan uusi elämä: 
"Villavaatteita voi vaikka huovuttaa pesemällä niitä 60 asteessa ja kas, lapsella on uusi paita tai sinulla villakangas, josta voi tehdä vaikka laukun (Ja kas, kaappi on pian täynnä kierrätyskasseja.) Jos olet ihan täysi tumpelo ja vaate on rikkinäinen mutta rakas, esim. Remake voi valmistaa siitä sinulle jonkin uuden vaatteen. Loruloimi tekee asiakkaan omista materiaaleista kesäkasseja ja tyynynpäällisiä. Vanhasta uutta tekeviä pieniä yrityksiä on toki paljon muitakin. Myös Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen yhteydessä toimiva Plan B valmistaa uusia vaatteita käyttämällä ja yhdistelemällä vanhaa.

4.4. räsymatoksi: 
Loruloimessa voi teettää maton omista matonkuteistaan.

Lähteet tähän tietopläjäykseen tarjoaa:
http://www.pirkanmaankierratys.fi/
http://www.tampere.fi/ymparistojaluonto/ymparistoopas/jatteet/lajittele.html
http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/7/30/mita-tehda-vaatteelle-joka-ei-kelpaa-edes-uffiin.html
http://www.hesy.fi/tue-toimintaamme/tavaralahjoitukset/
http://www.pesu.org/index.php/miten-voin-auttaa
http://www.hopeyhdistys.fi/index.php/haluan-auttaa
http://www.tesy.fi/index.php?oid=6&mid=16
http://www.vetmed.helsinki.fi/elainsairaala/ajankohtaista/2010/uutisarkisto%202010/10_5_21_lahjoita_peitto.html
http://www.ellukortti.fi/nuoret/etusivu/elaintietoa/10_tapaa_auttaa_elaimia
https://www.facebook.com/Hesyry/posts/730573876958926
http://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/uutiset/syyrian-kriisi/
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/54415-auta-vaihto-oppilasta-joensuussa-lahjoita-lakanat-ja-leikkuuveitsi
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194813242500/artikkeli/lahjoita+vanhat+lakanat+sidetarpeiksi.html
http://jyvaskyla.suurellasydamella.fi/index.php?sivu=35463&kappale%5B22480%5D%5Bnr%5D=3299
http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288336982395.html
http://www.pelastetaankoirat.com/yhdistys-ja-info/miten-voin-auttaa/

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva kun jaksat ja ehdit taas postailla aktiivisesti. Milloin saamme nähdä kodistasi muutakin kuin sohvan? Tavaraa kyllä kertyy kummasti nurkkiin, vaikka minäkin olen yritellyt niitä välillä laittaa eteenpäin.
T.Komentoora

Jaana kirjoitti...

Kiitos kommentista Kommentoora. Koskahan sitä näkisi muuta kuin sohvan.... hmmm... ehkä siinä vaiheessa, kun on jotain näytettävää =D Koko kämppä on nimittäin samannäköinen kuin tuo tavararöykkiö. Ruokapöytä aivan täynnä tavaraa, pukukomero täynnä laatikoita, makuuhuone täynnä laatikoita, keittiön laskutilat täynnä tavaraa... =D Olohuone on ainoa ylpeyden aihe ja tuon kuvan oton jälkeen sinnekin on alkanut valua taas tavaraa.. Mutta joku päivä... toivottavasti. =/

Ahti kirjoitti...

Samaa hommaa menossa meilläkin!

PIUZA kirjoitti...

Myös minulla jatkuva tavaran raivaaminen ja näin syksyllä näemmä haaliminen :D

Paula

Kyllä, liika tavara ahdistaa!