keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Tryffelibaari

Kuten eilen kerroinkin, meillä on viikonloppuna tulossa pienimuotoiset grillibileet. Olen minulle tyypilliseen tapaan, aivan innoissani tästä ja vaikka ne pidetäänkin nyyttikesti -periaatteella, ajattelin kuitenkin jotain pientä valmistaa pohjalle. Jostain kumman syystä ensimmäisenä keskityin jälkiruokaan.. *hih*. Olen haaveillut tryffelibaari -ideasta ja vuosia, kun näin sen jossain kokkiohjelmassa, liekkö ollut joku Jamie Oliverin ohjelma. Siinä valmistetaan vain tryffelipohja kulhoon ja kulho kannetaan pöytään, josta vieraat itse sitten pyörittelevät lusikan avulla palloja ja päällystävät ne sitten oman maun mukaan erilaisilla lautasilla olevilla vaihtoehdoilla. Nyt viimein ajattelin kokeilla tätä ihan käytännössä, mitä siitä tulee, sitä ei tiedä.

Alla olisi teille (ja itsellekin, että muistan, mitä kaupasta pitäisi ostaa) tryffeliohjeita kolmella tapaa: valkosuklaa, tummasuklaa ja oluttryffeli. Yritin etsiä kolmanneksi itse asiassa maitosuklaatryffeliohjetta, mutta sitä ei oikein löytynyt, joten se sitten siitä. Olutta siis kehiin vain!

Lopuksi on vielä listaus, millä kaikella voisi tryffelin päällystää: mausteilla, karkeilla, suklaalla, perinteisellä kaakaolla... osa tuttuja ja turvallisia, osa vähän erikoisempia.

"Valkosuklaatryffeli n. 20 kpl

25g suolatonta voita
0,5dl kuohukermaa
225g valkosuklaata
1rkl appelsiinilikööriä
100g valkosuklaata koristeluun

1. Kiehauta voi ja kerma matalassa kattilassa varovaisesti ja jatkuvasti hämmentäen. Keitä minuutin ajan ja nosta liedeltä.
2. Murra sulkaa paloiksi ja lisää kattilaan. Sulata koko ajan hämmentäen.
3. Sekoita likööri joukkoon. (Itse käytin mantelilikööriä ja toimi tosi hyvin sekin.)
4. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja nosta kahdeksi tunniksi jääkaappiin.
5. Murra seoksesta pieniä paloja ja pyörittele niistä palloja. Nosta vielä puoleksi tunniksi jääkaappiin.
6. Sulata valkosuklaa ja kasta pallot yksitellen siihen. Haarukka on hyvä apuväline tässä, sillä ylimääräinen suklaa valuu haarukan väleistä pois. Anna kovettua ennen tarjoilua."

Lähde: secretwardrobe.bellablogit.fi/2009/05/11/suklaan-lumoissa/

"Tummasuklaatryffeli
Ainekset
200 g 70% suklaata
n.2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Riko suklaat kulhoon ja lämmitä kerma liedellä kuumaksi. Kaada kuuma
kerma suklaiden päälle, että ne sulavat ja sekoita. Lisää suola
korostamaan suklaan aromia. Voit maustaa seoksen myös jollakin
alkoholilla, jos haluat.
Laita seos jääkaappiin kovettumaan pariksi tunniksi. Sen jälkeen kuumaa
lusikkaa avuksi käyttäen vuole seoksesta palloja ja dippaa niitä vaikka
kookoshiutaleisiin tai kaakaojauheeseen.
Ja eiku nauttimaan. "


Olut tryffeli (toistaiseksi englanniksi)

1 cup stout beer
8oz (225 g) good quality chocolate 60% cocoa
Add the beer to a pot over high heat. Reduce by half (about 1/2 cup remaining), stirring frequently. Remove from heat, add 8 ounces of chocolate, stir until smooth and melted.
Allow to cool to room temperature. Cover and refrigerate until set, about 2 hours.
Use a melon baller to scoop out a small amount of chocolate.
Lähde: thebeeroness.com/2012/11/01/chocolate-stout-truffles/

Tryffelin pintavaihtoehtoja

  1. Suklaa (raastettua suklaata, joko tummaa, maito- tai vaaleaasuklaata tai sulatettua suklaata, mutta sulassa suklaassa dipattuja tryffelipalloja pitäisi jäähdyttää hetki ennen nauttimista. Silloin on vähän helpompi nauttia ne.)
  2. Karkki (toffee muruja, piparminttukarkkeja murskana, Marianne crush, valkealle suklaalle voisi toimia myös murskatut turkinpippurit, pätkistä rouheena.)
  3. Kaakaojauhe
  4. Teetä
  5. tomusokeri
  6. kaakaojauhe + tomusokeri
  7. kaakaota, jossa on hiukan kanelia ja/tai cayannea
  8. kanelia ja sokeria
  9. Kahvi: Espressojauhetta tai muita esim. pikakahvimakuja/-jauheita
  10. kookoshiutaleita
  11. pähkinöitä murskana (manteli tai mantelilastuja, saksanpähkinä, maapähkinä, pistaasi, pekaanipähkinä, macademian... toimisikohan suolapähkinät murskana?)
  12. nonparelleja
  13. hedelmiä ja marjoja (Candied Ginger, chilipaloja, mutta vain vähän, vaniljasiemeniä vähän, kuivattua mansikkaa tai vadelmaa jauheena tai paloina, goji -marjoja, omena, banaania esim. kuivattuina lastuina, ananasta kuivattuna, pieninä paloina)
  14. Keksimuruja (piparia, sitruunakeksejä valkosuklaatryffeleihin, suolakeksejä, dominokeksejä, kaurakeksejä...)
  15. merisuolaa ihan vain pikkuinen hippu suklaan päälle
  16. auringonkukan siemeniä
  17. Sitrushedelmien kuoret (lime erityisesti valkealle suklaalle, sitruuna ja/tai appelsiini erityisesti tummemmalle suklaalle joko tuoreen raasteena tai kuivattuna. Voi kokeilla myös candied orange peel)
  18. Kukkia: laventelia ja ruusun terälehtiä joko kuivattuna tai tuoreena
  19. Pieneksi leikattua, paistettua pekonia



Nyt: tukanlaittoon, kaupungille ostelemaan nuita päällisiä ja sitten töihin. Ihanaa keskiviikkoa kaikille!

- Jaana

PS. Kuvat ovat minun Pinterest -seinältäni Truffle Bar Ideas

1 kommentti:

Helmi Nainen kirjoitti...

Oih, määkin tahron!!! *kuolaa*