lauantai 11. kesäkuuta 2011

Raparperisiirappi

Koska en ole koskaan aikaisemmin maistanut raparpisiirappia, en tiedä onko tuo menestys vai munaus... Mutta tuli sitä siitä huolimatta syötyä. Yksistään äklömakeaa, mutta kun lorauttaa jäätelön päälle, Mmmmm! Tiramisumainen äkkimakea muuttuukin raparperin happamuudeksi. Voisinpa kokeilla uudestaankin, ihan tarkkojen mittojen kanssa ja ohjetta tarkasti noudattaen.




Ohje löytyi Koti ja Keittiö -sivulta, jossa on muös ohje lakritsi-raparperijäähdykkeelle, joka nautitaan raparperisiirapin kanssa!

"Raparperisiirappi:
500 g raparperia
3 dl vettä
sokeria 50 g (0,6 dl) / 1 dl mehua
1 rkl sitruunamehua

Valmista raparperisiirappi. Paloittele raparperit. Keitä raparperipaloja ja vettä kattilassa 10–15 minuuttia, kunnes raparperit pehmenevät. Siivilöi seos ja kaada puhtaaseen kattilaan. Jos haluat kirkasta siirappia, siivilöi seos sideharson läpi. Lisää tarvittava määrä sokeria (50 g / 1 dl valmista mehua) ja sitruunamehu. Keitä seosta noin 5 minuuttia, kunnes se sakenee siirappimaiseksi. Jäähdytä ja säilytä viileässä. Tarjoa jälkiruokakastikkeena jäädykkeen kera.

Vinkki! Raparperisiirappi säilyy viileässä pitkään. Se sopii niin jälkiruokakastikkeeksi kuin juomien maustamiseenkin. Kokeile esimerkiksi raparperisiirapilla maustettua sitruuna-limonadia, kivennäisvettä tai kuohuviiniä."

ChocoChilin sivuilta löytyi vielä tällainen ohje sekä siirapille että siirapin käytölle

"Raparperikuohujuoman pohjaksi sopii itse tehty raparperisiirappi. Käytin siirappia varten pakastimesta löytämäni viimeiset raparperit, mutta aivan yhtä hyvin tämän voi valmistaa tuoreista raparpereista. Raparperiaika alkaa ihan kohta!

Raparperikuohuva
•400 g raparperia
•1,5 dl sokeria
•0,5 sitruunan mehu
•1 sitruunan raastettu kuori
•1 pll kuohuviiniä

1.Leikkaa raparperi paloiksi ja lisää se kattilaan sokerin, sitruunamehun ja sitruunankuoren kanssa. Jos käytät tuoreita raparpereja, lisää vielä loraus vettä kattilaan.

2.Keittele miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia, tai kunnes raparperi on aivan pehmeää.

3.Siivilöi raparperiseos tiheäsilmäisen siivilän läpi pulloon (painele kaikki mehut talteen!) ja jäähdytä hyvin ennen käyttöä.

4.Kaada siirappia 1-2 cm kuohuviinilasien pohjalle ja kaada viini päälle. Nauti!

Raparperisiirappia tulee ohjeesta hiukan enemmän kuin sitä saa kulutettua pullolliseen kuohuviiniä, mutta lopun voi käyttää muihin jälkiruokiin. Siirappi säilynee viikon verran jääkaapissa."
 
Siispä ehdottomasti pitää järjestää raparperikestit joku päivä ja tarjota siellä raparperilikööriä ja -kuohujuomaa! =D
 
Mutta nyt töitä kohden.. Kuulin ulkoisesta kovalevystäni uutisia, vika on kovalevyssä eikä Gigantin miehet voi pelastaa niitä tiedostoja, vaan minun pitää ottaa yhteyttä johonkin toiseen huoltoon, joka hoitaa asian. Tarkastelin hintoja, että näyttäisi maksavan vähintään 400 euroa. Kiva kiva. Joten hyvät rakkaat ystävät, ottakaa tiedostoistanne juuri nyt varmuuskopio, niin säästätte pitkät sentit jälkikäteen. Tyhmä minä kun aina mietin sitä, mutta ikinä en tehnyt. Onneksi ne kaikki rakkaimmat kuvat ovat kuitenkin jaettu Teidän kanssa, joten ne ovat kyllä hyvässä tallessa netissa!
 
Mutta nyt, oikein ihanaa lauantainjatkoa kaikille!
 
- Jaana

Ei kommentteja: