torstai 3. helmikuuta 2011

Koteja Kainuunkadulla (ja lähiympäristössä)

Täytyy tuntea kyllä "kotiseutuylpeyttä" Kainuunkadusta. Mielestäni tällä kadulla ja sen ympäristössä on ihania vanhoja taloja ja paljon. Tässä olisi muutamia yksityiskohtia..

Meidän koti. Rakennettu 1950, suunnittelijana Eino Pitkänen.

Päiväkeskus. Rakennettu (kait, en ole aivan varma) 1915. Äärimmäisen kaunis talo! Upea!

Kansanpirtti, jonka tiloissa toimi aikoinaan Kino Sisu, jonne allekirjoittanut on kantanut lapsena kaikki liikenevät roponsa. Rakennettu 1950.

Keskuskoulu, vanha kouluni. Perustettu 1952 ja talon on suunnitellu niin ikään Eino Pitkänen.

Eikä tässä ole vielä kaikki! Linnan Lukio, Hautaustoimisto Lipposen -talon ihana kivijalka, Kalliokadun puutalot... Pitää joku päivä lähtee uudestaan kävelylle kameran kanssa, jotta voisi näyttää valittuja paljoa tästä kaupungista!

Kävin huvikseni muutes wikipediasta katsomassa eilen tietoja Eino Pitkäsen rakentamista taloista ja meinasi nousta kyllä karvat pystyyn. Miten joku voi "faktaksi" sanoa tietoa, että meidän talon purkamista oltaisiin suunniteltu. Ihan niin kuin tiedoksi, luulisi, että minä ja isäni tiedettäsiin ehkä pikkuisen paremmin! Sananvapaus, just! Ärsyttää tollaset. Tämän takia lapset, wikipedia ei ole lähde kopioida esseitä! Jos jollain on "tietoa" meidän talosta, tervetuloa keskustelemaan ensiksi meidän kanssa, katsotaan sitten uudestaan. Ärsyttää niin tuollaiset! Meillä on lähipiirissäkin ihmisiä, jotka puhuu koko ajan, että eihän tollasta kannata enää korjata. HEI HALOO! Talo on seissyt paikoillaan vuodesta 1950, yli 60 vuotta! Se on ollut täällä paikoillaan kauemmin kuin mitä monet ovat eläneet! Jokainen talo vanhenee ja tarvitsee remonttia, muuta oikeissa käsissä talo herää henkiin. On osa perintöä. On osa kajaanilaista historiaa. On osa monen muistoa! Jumankauta mä en ymmärrä tätä maailmaa! Miksi kaikkien pitää olla samanlaisia, miksi ei saa olla persoona?

Tiedän kyllä, että Kajaanin kaupunki ja grynderit himoitsee tätä paikkaa. Onhan tässä ympärillä niin monta kerrostaloa, että kyllähän tähänkin yhden rakentaisi ja keräisi sievoiset summat. Mutta jotkut asiat ovat tärkeämpiä kuin raha! Muistakaa se!

Vitsi, nyt en muista miten se meni tai kuka sen sanoi, mutta niin osuvasti sopisi eräs runo tai elokuvan sitaatti ... jos vain muistas sen! Muistaako kukaan, jotenkin näin se meni "Se mikä ennen mua ollut on, se myös jälkeeni mun jää". Ajatus hyvä, vaikka sitaatti taisi vähän ontua...

Okkei.. nyt Jaana yrittää rauhoittua ja alkaa valmistautua työrupeamaan. Ihanaa torstain jatkoa kaikille!

- Jaana

10 kommenttia:

Ruusa kirjoitti...

JEE!
Ei voi muuta kuin yhtyä tähän!

Kajaanissa on tosi kauniita taloja ympäriinsä!
Ja en myöskään ymmärrä miksi kaikki pitäisi tuhota!

Hih, muista kun kävin Kino-Sisussa katsomassa Uuno Turhapuron leffan joskus ;D Jostain syystä se on jäänyt mieleen, vaikka siellähän sitä aina käytiin ennen näitä "moterneja" elokuvateattereita. Ihana paikka :)

Rauhallista loppupäivää... ;)

p.s. Onneksi teidän talossa on asukkaat, jotka osaa pitää asioista puolensa!

Hippokampustaja kirjoitti...

"Te voiton saitte. Teill on valta nyt,siis minun tehkää, miten mielikää.
Mut laki, ennen mua syntynyt,
myös jälkeheni jää." (J.L.Runeberg)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Jaana,

minäkin olen tukenut Kino Sisun toimintaa lapsena, heh, karkit oli syöty kauan ennen kuin elokuva alkoi ;) Muistan kun Titanic tuli elokuvateattereihin ja sinä olit ihan hulluna siihen Celine Dionin kappaleeseen, My heart will go on.. :)

T:Hanna-Elina Kajaanilainen

tuksu kirjoitti...

Niin kauniita ovat wanhat talot!
Surullisena olen täällä kotikaupungissani seurannut, kun monta ihanaa taloa on saanut väistyä korkeiden kerrostalojen tieltä.
Yhteiskoulun paikalle rakennetaan CityMarket! Tyhmää:(
Mutta mukavaa päivää sinne
tuksu Koskista:)

Sari kirjoitti...

Kyllä tuollaisia vanhoja taloja pitäisi säilyttää enemmänkin. Pidä vaan puoliasi näissä asioissa. Kauniita kuvia jälleen.

Marielisa kirjoitti...

Hyvä Jaana, pidä pintasi!

Kyllähän siellä entisessä kotikaupungissa on vaikka mitä kaunista(kin) - kuvaile vain lisää ja esittele täällä!!! ;))
Itse jaksan aina ihastella sitäkin Kuurnantiellä olevaa punaista puutaloa, olikohan se nro 6...oih <3

Hih, minähän olen jo sen ikäinen että muistan miten 'vanha kunnon Ratto' oli Kauppakadulla kova sana ennen Kino Sisua... ;D

Anonyymi kirjoitti...

Missä on se ihana positiivisuus johon tässä blogissa on saanut tottua?! =)Yleensä sinun postauksesi ovat täynnä aurinkoa ja se tarttuu lukijaan! No, kaikkia joku asia joskus harmittaa, ymmärrän kyllä hyvin.

Sari

Jaana kirjoitti...

Sori Sari... Pisti vähän vihaksi tuollainen, mutta kun sen sai jakaa, heti oli parempi mieli itsellä (kuinka sairasta, heti on itsellä parempi mieli, kun saa muihin kiukun purkaa, hui!) Kyllä täällä edelleen positiivista tulee olemaan =D Minnekä pähkähullu Kainuulais-savolainen juuristaan pääsee!

Hanna-Elina! IHANA! Juu, taisi tulla tuo Titanic katsottua kaksikin kertaa tuolla elokuvateatterissa.. mutta nyt se jäi se biisi soimaan päässä, voi ei! =D

Ihanan iso kiitos kaikille palautteesta, tosi mukava lukea kommenttejanne tämän päivän jälkeen kun päänsärky on kiusannut taas koko päivän! Ei enää burana 600 auta! VOI EI!

Anonyymi kirjoitti...

Eino Pitkäsen arkkitehtuuria arvostetaan aivan liian vähän. Keskari tuli käytyä vuosina 1987-1996. Silloin Kajaani oli vielä kasvava ja kehittyvä paikka.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti Pitkäsen piirtämä kotitalonne säilyy Kajaanin katukuvassa mahdollisimman pitkään. Se on yksi tyylikkäimmistä Pitkäsen yksityistalosta Kajaanin keskusta-alueella.