maanantai 18. marraskuuta 2013

Katalonialainen leipä

Parin vuoden takaisella Barcelonan reissulle opin Katalonialaisen leivän eli pa amb tomàquet'in teon. Juuret katalonialaisessa keittiössä juontaa hyvin vähäeleiseen ruokakulttuuriin, jossa esimerkiksi tässä leivässä käytetään sitä, mitä on tarjolla kaapissa.

Leivän pohjalla on esim. vaalea leipä, joka on jo hiukan kovettunut (tai minun tapauksessa paahdettu) ja siihen on hierottu tomaattiviipaletta sekä valkosipulia, niin että maku tarttuu leivän pintaan. Sitten leivän päälle ripotellaan hiukan oliiviöljyä kostukkeeksi (leipä kun alunperin on ollut kuiva) ja lopuksi hiukan suolaa päälle.

Leipä on ihan mahdottoman hyvää ihan sellaisenaan ja sitä voisin syödä vaikka kuinka paljon. Kataloniassa vieraillessamme vuonna 2011 sitä tarjottiin alkupalana. Onhan leivän "kokoamisohjeen" näyttäminen ihan hyvä show pääruokaa odottaessa. Siitä onkin itsea asiassa aikaa, kun viimeksi tehnyt, pitäisikö taas tehdä...


Ihanaa herkullista alkuviikkoa kaikille!

- Jaana

Ei kommentteja: