perjantai 31. toukokuuta 2013

Timjami sconesit

Viherinnostuksen lomassa haaveilin itsetehdystä leivästä, jossa ei olisi hiiva ja törmäsin Suklaapandan sivuilla tällaiseen Timjamiscones reseptiin. Pitihän niitä tehdä. Hyviä oli, vaikkakin rosmariini ei välttämättä ollut kuivatuksi yrtiksi se paras vaihtoehto. Kyllä näitä siitä huolimatta tulee varmasti tehtyä uudestaan. 

Tuo lukemani Ekovuosi Mnhattanilla -kirja on saanut minut miettimään, miten monesti meidän kaikki ruuat on pakattu jos jonkinlaiseen pakettiin. Mietin sconesseja tehdessäni, miten hankalaa periaatteessa olisi tehdä myös sconesseja, jos kieltäytyisi totaalisesti pakkauksista. Kaupasta hakiessa kaikki alla olevat tuotteet tulevat jonkinlaisessa paketissa. Jos näkee vaivaa, pystyy maidon saamaan maitotilalta raakamaitona esim. omaan kannuun ja siitä saa taas tehtyä voita, jos oikein haluaa todella ekologisuutta. En tiedä, pystyykö Suomessa saamaan jauhoja suoraan myllyltä (toivottavasti saa...), mutta entäs sitten leivinjauhe ja suola. Tuore Timjami tulee ruukussa ja jos siemenistä kasvattaa ja ne ostaa kaupasta, tulee nekin pussissa. Kovin suoraan roskaamisen totaalikieltäytyjäksi ei pääse, mutta jos ei ihan suoraan hyppää altaassa sinne syvään päähän vaan totuttelee itseänsä pikkuhiljaa ekologisempaan suuntaan. En edes uskalla ajatella, miten hankalaa olisi kirjassa näkemäni 100 mailin ruokavalio - vaikeuttaisi asiaa. Tai edes 400 km  ruokavalio... Siinä kokeilijoilla oli tarkoitus syödä vain raaka-aineita, jotka on tuotettu kyseenomisen kilometrin säteellä. Suolan loppuessa kokeilijat soutivat merelle ja valmistivat suolaa merivedestä. Jauhoja oli hankala löytää ja sokerin joutuivat korvaamaan kokonaan hunajalla, koska 100 mailin sisällä ei löytynyt ainoatakaan sokerintuottajaa. Minkähän laiseksi muuttuisi ruokavalio, jos minä toteaisin, että syön vain aineksia, jotka löytyy paikallisti tuotettuna 200km sisällä. Veikkaisin, että mansikoita, maitoa ja kalaa olisi tarjolla, mutta entäpä erikoisemmat ruoka-aineet? Noh, näihin ekologisiin pohdintoihin palaan vielä myöhemmin, kunhan olen saanut kirjan kokonaan luettua ja muistiinpanoni selkeäksi muidenkin luettavaksi.. 

Nyt, Ihanaa toukokuun viimeistä päivää! WAU! Huomenna on kesäkuu! Ihanaa, lämpö ala tulla vaan!

- Jaana





Tässä tulee super hyvien timjami sconesien resepti. Teen aika usein sconeseja koska ne ovat niin nopeita ja helppotekoisia, alle 30 minuutissa saat tuoretta leipää pyötään, luksusta! Tuletkin varmaan törmäämään moneen scones reseptiin blogissani, jahka kerkeän laittaa ne kaikki tänne. Jos sinulla ei satu olemaan tuoretta timjamia voit korvata sen jollain toisella yrtillä. Tarjoile heti tai voit vaihtoehtoisesti pakastaa sconesit tuoreina ja sulattaa pakkasesta aina kun haluat tuoretta leipää.

Super hyvät timjami sconesit

8 pientä sconesia (voit hyvin tuplata reseptin)

3½-4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1½ rkl tuoretta timjamia
1 tl kuivattuja yrttejä
50g voita kuutioina
1½ dl maitoa

Tee näin:
1. Lämmitä uuni 250 C. Pue uunipelti leivinpaperilla. Hienonna tuore timjami.
2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola, hienonnettu timjami sekä kuivatut yrtit kulhossa. Lisää voikuutiot ja nypi muruiseksi taikinaksi. 
3. Lisää maito osissa ja sekoita varovasti. Lisää niin paljon maitoa että taikinasta tulee kiinteää. Jos maitoa jää yli niin säästä se sconesien voiteluun. 
4. Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle ja ota pieniä paloja taikinasta ja muotoile pyöreiksi palloiksi, asettele pellille. Voitele sconesit maidolla ja paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia, kunnes sconesit ovat saaneet  kauniin värin. Tarjoile heti. 

Ei kommentteja: