keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Itsetehtyä muromysliä nauttimassa

Jos on kohta kolmekymmentä, millä nimellä seurustelukumppania kutsutaan? Poikakaveri? Seurustelukumppani? Töissä tituleeraavat "miehekseni"...  Noh, kierretään tämä pieni epäselvyys vaikka näin: "Muru" oli luonani viikonloppuna, mutta nyt kun hän lähti reissuun kaverin kanssa, tuli minulle hiljainen, rauhallinen vapaapäivä vailla minkäänlaista ohjelmaa. Päätin hemmotella itseäni nauttimalla itsetehtyä muromysliä kynttilänvalossa katsoen kun päivä alkaa vähitellen vaaleta. Täytyy häpeäkseni tunnustaa, että tällaisiin kiireettömiin "työttömiin" päiviin voisi vaikka tottua! 

Muromyslin tein jo melkein pari viikkoa sitten, mutta nyt vasta pääsin Kuopion keskustaan asti hankkimaan Punnitse ja Säästä -kaupasta kaikenlaisia herkkuja. Joitakin herkkuja oli myös itselläni, kun joku aika sitten kävin metsässä keräilemässä vadelmia ja mustikoita, joita sitten kuivattelin, mutta nyt vasta sitten sain pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. 








Muromysli oli kyllä hyvää. Alkuperäiseen ohjeeseen lisäsin vielä hiukan vaniliinisokeria, joka mielestäni luo mukavaa makeutta.. tiedän, olen ihan mahdoton sokerihiiri! Mutta tässä olisi ohje muillekin!

"Sebastian ja Solveig keittiössä -blogista Muromyslin ohje

Sekoita seuraavat ainekset ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen

5 dl kaurahiutaleita
5 dl moniviljahiutaleita
2 dl sokeria
3 dl vettä
1 dl rypsiöljyä
siemeniä maun mukaan (esim pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä)
marjajauhetta tai muuta maustetta mikäli mieli tekee

Sekoitettuasi nämä levitä seos leivinpaperin päälle paistolevylle ja laita uuniin vaikkei se olisi lämmennyt loppuun. Erottele muromysli haarukan avulla silloin tällöin, useammin mitä lähempänä valmista vaihetta ollaan ettei mysli pala. Mikäli et tahdo että mysli saa lainkaan väriä niin laske lämpötilaa tai sekoittele erityisen usein ja sammuta uuni ennen kuin kaikki mysli on kuivaa. Myslin paistaminen ei ole siinä mielessä aikaa vievää tai vaativaa koska jos kesken teon tuleekin meno jonnekin voit jättää myslit sammutettuun uuniin kuivumaan. Varo kuitenkin ettei mysli kuivu kivikovaksi, mikä on mahdolista jos se on pitkän aikaa uunissa. Myslin pitää olla rapeaa ja kuivaa muttei kovaa. Tekemällä oppii määrittelemään missä vaiheessa mitäkin kannattaa tehdä. Keskeneräisen myslin voi myös jättää lämpimään uuniin yöksi.

Kun muromysli on valmis lisää siihen tilanteen ja tahdon mukaan erilaisia kuivattuja hedelmiä tai marjoja, tai miksei vaikka pähkinöitä. Rusinat ovat helppo vaihtoehto mutta vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla kuivattuja marjoja, banaanilastuja, aprikooseja, ananasta, papaijaa ja kanelimausteen kanssa kuivattuja omenalastuja (mauste lisätään jo seos-vaiheessa). Kuivattuja hedelmiä ja marjoja löytyy runsaasti hyvin varustetuista supermarketeista ja karkkikaupoista. Hyvin halvalla joitain kuivattuja hedelmiä saa etnokaupoista. 

http://www.keittiossa.com/2009/02/muromyslia-ja-kotiviilia.html"

Nyt, päivä vasta alkamassa ja kaksi päivää vapaata. Mitähän sitä seuraavaksi keksisi? Ihanaa keskiviikkoa kaikille lukijoille!

- Jaana

PS. Kiitos Annen hyvän kysymyksen sokerista, laitan toisenkin reseptin, jossa taloussokeri on korvattu fariinisokerilla. 

"Ruis-muromysli

7 dl ruishiutaleita
1 dl fariinisokeria
50 g sulatettua voita tai margariinia
125 g kuivattuja karpaloita tai puolukoita
1-1½ dl kookoslastuja tai -hiutaleita
Lisätietoja:

Valmistusohje
Sekoita keskenään ruishiutaleet, fariinisokeri ja rasva. Levitä seos tasaisesti leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes hiutaleet ovat saaneet hieman väriä pintaansa. Varo polttamasta niitä. Sekoittele hiutaleita kerran paiston aikana.
Anna hiutaleiden hieman jäähtyä ja kaada ne kulhoon. Lisää sekaan karpalot ja kookos. Säilytä mysliä tiiviissä kannellisessa astiassa, nauti kiisselin, mehukeittojen, maidon tai jogurtin kanssa."

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/ruis-muromysli

Tuossahan tuo sokerin määrä on pienempi, joskin se on fariinisokeria. Eli ohje on aika hyvin muunneltavissa. Ja kokeilemallahan se selviää ;D

6 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Hei nyt kun sä oot kerran kokeillu tätä ohjetta, niin mitä luulet, voisko tuota sokerin määrä vähentää? Olis kiva tehdä mysliä ite, kun kaupan mysleissä on monesti niin hirmuisesti sokeria. Ja saispahan kerrankin rusinatonta! :)

Ja kauankohan tuo mysli mahtaa säilyä? Ja mitenköhän sitä pitäis säilyttää...?

Johanna kirjoitti...

Nam mitä herkkua! Ja onko Kuopioon tullut Punnitse ja Säästä?? Kaikkea sinne saapuu heti kun ite lähtee :)

Anonyymi kirjoitti...

Tätä pitääkin kokeilla, kiitos ohjeesta! Miten en oo koskaan hoksannut että mysliä vois tehdä itsekkin, kaupasta kun ei aina löydy mieleistä. Ja mieluummin teenkin kyllä itse :)

Katja

Anonyymi kirjoitti...

Minä käytän myslin teossa hunajaa makeuttajana :)
-anne-

Helmi Nainen kirjoitti...

Miesystävä? Kumppani? Kulta?
Oi, tuo muromysli näyttää ja kuulostaa ihanalta. Tosi herrrrkullisia kuvia!

Anonyymi kirjoitti...

Mulla viisikymppisellä on könsikäs.(miesystävä)