perjantai 10. elokuuta 2012

Pihlajanmarjasatoa

Jos kerrankin olisin ajoissa. Jo vuoden päivät olen harmitellut vuosi sitten menettämääni pihlajanmarjasatoa, halusin niin kovasti keräillä pihlajanmarjoja ja ajelimme Kajaania ympäri, mutta mistään ei vain löytynyt.. Nyt sitten pihlajanmarjat kypsyy ja minulla on suuria haaveita hyödyntää niitä. Mutta että varmasti olisi taas mutkia matkassa, näyttää pahasti siltä, että naapurin pihalla kasvaa paljon paremman näköiset pihlajanmarjat kuin minun pihalla. Ovat oikein isoja ja punaisia, jotka lähteideni mukaan ovat niitä parhaimpia, minun pihalla kasvaa vain pieniä ja oransseja, jotka taas tuntuvan olevan niitä kirpeämpiä.. Pitäisiköhän minun uskaltaa käydä kyselemässä naapurilta, saisinko käydä harventamassa hänen puutaan... 

Alle laitoin vielä netistä löytyneitä pihlajanmarjareseptejä ja niistä suurin kiitos kuuluu Kyllä äiti tietää - blogiin

Mitähän muuta minä vielä keksisin kerätä ja hyödyntää? Juttelin isälleni eilen ja pyysin häntä keräämään ruusunmarjojakin sivuun. Voi että mulla on ikävä Kainuunkadun takapihalle.. Siellä olisi raparperit ja punaherukat ja vadelmat ja ja ja... Pitäisikö joku päivä tehdä pikavisiitti siellä, käydä harventamassa marjasatoa sieltä?

Mutta nyt, tämä tyttö alkaa valmistautumaan uuteen työpävään, iltavuoro tiedossa, joten vielä jotain ehtisi puuhailla ennen sitä. Ihanaa perjantaita kaikille!

- Jaana

Ps. En minä sillä, että laskisin, mutta kaksi viikkoa New Yorkin matkaan! 





PIHLAJA

Suomalainen kotipihlaja (Sorbus aucuparia) on ollut aikoinaan Pyhä puu. Sen hävittäminen pihapiiristä tiesi onnettomuutta. Pihlajanmarjoista on ennustettu myös talven lumia. Eurooppalaisessa kansanperinteessä pihlajalla on vankka asema pahalta taikuudelta suojelevana kasvina, ja siksi se on ollut yleinen esimerkiksi kävelykeppien materiaalina. Monissa tarinoissa velhojen taikasauvoja valmistetaan pihlajasta.

Pihlaja on Kalevalassa Ukko ylijumalan oletetun vaimon maanjumalatar Raunin puu. Suomalaiset ovat pitäneet pihlajaa pyhänä ja erityisesti sellaisia, jotka kasvavat erityisissä paikoissa, kuten toisen puun rungosta tai kallion halkeamasta. Pihlajan marjassa on viiskanta, jota virolaiset ja suomalaiset ovat pitäneet onnea tuovana symbolina. Pihlaja on myös ensimmäinen puu, joka tulee istuttaa uudisrakennuksen piha-alueelle onnea tuomaan ja estämään mahdollisten vesisuonten haitallinen heijastus. Siksi pihlajaa voidaan myös käyttää varpuna, katsottaessa talon kaivon paikka. Pihlaja suojelee myös pihalla olevia omenapuita ja omenasatoa pihlajakoilta. Kalevalassa pihlajasta ennustettiin hyvät vuodet, naimaonni ja tulevat sodat.


Pihlaja ruokana


Pihlajan marjat ovat kuin pieniä omenia. Niissä on noin 3 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Siksi pihlajan marjoja kutsutaan joskus "Pohjolan sitruunaksi". Väriaine on karoteenia. Monia kauhistuttaa pihlajanmarjojen hapan maku, jonka aiheuttavat parkkiaineet ja sorbiinihappo, mutta silti ihmisravinnoksi kelpaavia, etenkin syksyn ensimmäisten pakkasten miedonnettua happamuutta. Suosi mahdollisimman punaisia marjoja (haaleampi oranssi marja on yleensä karvaampi)

Pihlajan marja muistuttaa tiivistettyä omenaa ja ravintoarvoltaan sen maltoa pidetään vähintään perunan veroisena. Pihlajan lehdistä voidaan valmistaa erinomaista yrttiteetä. Jonkin verran luonnonpihlajaa makeammat ja suuremmat marjat on makeapihlajassa (Sorbus aucuparia 'Edulis'). Marjoja käytetään hillojen, hyytelöiden, makeisten ja alkoholijuomien raaka-aineena.

Pihlajasta voidaan käyttää kukat, lehdet ja marjat.

Terveysvaikutukset

Pihlajanmarja (Sorbus aucuparia) on ravitsemuksellisesti oikea terveyspommi. Kansanlääkinnässä pihlajan marjoja on käytetty reumatismin ja keuhkovikojen hoitoon. Niillä on uskottu myös olevan virtsaneritystä lisäävää vaikutusta, ja niitä on käytetty ulostuslääkkeenä.

Pihlajan marjoilla uskotaan olevia seuraavia vaikutuksia:

-ehkäisevät ja parantava keripukkia (C-vitamiinin puutostila)
-poistavat ummetusta (laksatiivi)
-lisäävät virtsaneritystä (diureetti)
-parantavat ruokahalua
-laskevat verenpainetta
-lisäävät sapen eritystä
-laskevat kolesterolia
-parantavat maksan rasva-aineenvaihduntaa
-estrogeeninvaikutus (?)
-vahvistavat hermostoa ja sydäntä
-sopii diabeetikolle

Pihlajanmarjojen tuoteseloste

100g:ssa on Parkkiaineita, sorbiinihappoa, parasorbiinihappoa, ursolihappoa, omenahappoa , viinihappoa, sitruunahappoa, C-vitamiinia 94-200 mg, foolihappoa, pektiiniä, sorbiittia, parasorbosidiglykosidia, sokereita 5% (D-sorbitolia, sakkaroosia, glukoosia, fruktoosia, sorboosia) antosyaania, eteeristä öljyä, flavonoideja (rutiini, kversetiini, isokversetiini, floroglusiini), alfa-ja beetakaroteenia 18 mg, kaliumia, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, magnesiumia, syanogeenisiä glykosidejä 0,06% (prunasiini).

Pihlajanmarjojen valmistus

Marjat kypsyvät syyskuussa. Pihlajanmarjojen C-vitamiini säilyy hyvin ja kestää keittämistä. Marjat säilyvät ulkona pakkasessa, pakastimessa tai kuivattuina ja jauhettuna. Pakastaminen ja pakkanen vähentävät omena- ja parkkiahapon määrää. Parasorbiinihappo tuhoutuu kuivattaessa ja keitettäessä. Joidenkin puiden marjat ovat pieniä ja karvaita, toisten taas suuria ja hyvänmakuisia. Maistele aina ensin, ennenkuin keräät. Hieman pakkasen puremat marjat ovat makeampia. Pihlajanmarjoja voi kerätä aina helmikuulle asti, jos linnut eivät ole niitä siihen mennessä syöneet. Suomenpihlaja (Sorbus fennica, hybrida) on makeamarjainen ja käyttökelpoinen. Ruotsinpihlajan (Sorbus suecica, intermedia) marjat ovat jauhoisia ja mauttomia.

Varoitukset:
Marjojen siemenissä on amygdaliinia, joka muodostaa syaanivetyä. Se haihtuu kuitenkin keittämisen aikana. Isot määrät marjoja ärsyttävät ja voivat aiheuttaa oksentelua, mahakipua ja ripulia.

Tuoreista pestyistä pihlajanmarjoista voi tehdä mehua, nektaria, teetä, hilloa, sosetta, hyytelöä. Marjat voi kuivata ja käyttää kuivatuista marjoista jauhettua jauhoa puuroon, pannukakkuun, kakkuun, kekseihin, sämpylöihin tai leipään. Kuivattuja pihlajanmarjoja voi napostella myös sellaisenaan. Pihlajanmarjat kuivuvat pyyhkeelle levitettynä ihan itsekseen toki voit laittaa ne myös marjakuivuriin.

Pihlajanmarjojen makua lieventämään voi käyttää hedelmää, porkkanaa, kurpitsaa, päärynää, perunaa tai toista marjaa kuten puolukkaa. Pakastaminen auttaa myös (1 vrk riittää), sekä pakkanen, jos marjat ovat ulkona. Pihlajanmarjan satokausi ajoittuu syksyyn samoihin aikoihin omenoiden kanssa. Omena sopiikin hyvin pihlajanmarjan kaveriksi hilloihin, hyytelöihin ja mehuihin.

Jos haluaa välttää pihlajanmarjojen sokerointia, kitkeryyttä lievittämään voi kokeilla seuraavaa: 4-5%:ssa etikkaliuoksessa liottamista 12-24 tunnin ajan. Tarvitaan 1 l vettä ja 3 rkl etikkaa. Marjat peitetään etikkaliuoksella ja huuhdotaan seuraavana päivänä. Valmistus ruuaksi normaalisti. Myös suolaliuoksella liottamista voi kokeilla. 1-2 rkl suolaa/1 l vettä.

Perinteinen tapa käyttää pihlajanmarjaa on valmistaa siitä hyytelö, jota tarjotaan esimerkiksi smetanasorsan, hirvipaistin tai lampaankyljysten lisukkeena. Kokeileva leipuri käyttää pihlajanmarjoja rohkeasti myös leivonnaisissa. Marjat maustavat mukavasti pannukakkua ja tuovat vaihtelua omenapiirakkaan.

PIHLAJANMARJOJA LIHAN KERA

Broileria pihlajanmarjojen ja herukanlehtien kera
1 suuri broileri (1½ kg)
2-3 dl pihlajanmarjoja
mustaherukanlehtiä
tillinoksia
2 dl kanalientä
½ rkl suolaa
jauhettua valkopippuria
10 kokonaista valkopippuria
10 kokonaista maustepippuria
2 rkl voita
Mausta broileri sisä- ja ulkopuolelta suolalla ja pippurilla. Työnnä pihlajanmarjat ja muutama herukanlehti broilerin sisään. Voitele pata ja peitä sen sisäpinta herukanlehdillä. Laita kanapoika pataan ja levitä päälle nokare voita. Laita päällimmäiseksi pari herukanlehteä, tillinoksat, kokonaiset pippurit ja lopuksi kaada päälle kanaliemi. Paista 175°C kannen alla runsaan tunnin ajan. Tarjoile perunoiden ja kanttarellikastikkeen kera.

Pihlajanmarjakastike 
4-6 hengelle
3-4 dl paistinlientä
3 rkl jauhoja
1 rkl voita
1 purkki ranskankermaa
suolaa, pippuria
sitruunamehua
1 rkl giniä
1 rkl kokonaisia pihlajanmarjoja tai pihlajanmarjahilloa tai pihlajanmarjahyytelöä
Ruskista voi kattilassa. Lisää jauhot ja paistinliemi. Sekoita koko ajan, ettei tule kokkareita. Lisää ranskankerma, gini, sitruunamehu sekä pihlajanmarjat. Mausta suolalla ja pippurilla. Käytetään paistinkastikkeen sijaan.

Pihlajanmarjalisäke tölkissä kala- tai liharuuille
1 l kanttarelleja
5 dl pihlajanmarjoja
2 punasipulia
2 dl vettä
2 dl juoksevaa hunajaa
2-3 rkl sitruunamelissaa
Kiehauta sienet miedossa suolavedessä, jäähdytä ja valuta vesi talteen. Kiehauta pihlajanmarjat samassa suolavedessä, jäähdytä ja valuta. Silppua punasipulit. Laita 2 dl vettä kattilaan, lisää pihlajanmarjat. Keitä 2 min. Lisää kanttarellit ja keitä miedolla lämmöllä 10 min. Sekoita joukkoon hunaja, sipulisilppu ja sitruunamelissanlehdet. Käytä heti tai annostele puhtaisiin kuumennettuihin tölkkeihin. Säilytä kylmässä. Säilyy noin pari viikkoa.

Pihlajanmarjamarinadi
3 rkl pihlajanmarjoja
1-2 dl viinietikkaa
1 sipuli silputtuna
1 porkkana viipaleina
1 tl rouhittua valkopippuria
Käytetään häränlihan tai riistan marinointiin.

Pihlajanmarjaviinietikka
Täytä pullosta puolet tai kaksikolmasosaa marjoilla. Kaada sitten loppuosa täyteen viinietikkaa ja laita pullo valoisaan paikkaan. Parin viikon kuluttua, siivilöi viinietikka kahvinsuodattimella ja kaada pieniin pulloihin. Jonkin ajan kuluttua pullon pohjalle saattaa ilmestyä sakkaa. Kaada silloin kirkas osa nesteestä uuteen pulloon.
Sopii naudanlihan ja riistan kera.

LEIVONTA

Herkkulimppu
1 l tuoreita tai kuivattuja pihlajanmarjoja
1 l porkkanaraastetta
1 l vettä
2 tl suolaa
2 tl fenkolia tai anista
2 rkl hiivaa
ruisjauhoja
Siirappia
Keitä pihlajanmarjat ja porkkanaraaste vedessä pehmeäksi ja jauha keitos soseeksi. Lisä suola, fenkoli tai anis ja hiiva. Alusta taikina ruisjauhoilla ja anna nousta kaksinkertaiseksi. Alusta uudelleen ja leivo limpuksi tai vuokaleiväksi. Voit lisätä halutessasi siirappia.

Pihlajanmarjaleipä
1 l tehosekoittimella jauhettuja pihlajanmarjoja
½ l haaleaa vettä
2 rkl hiivaa
1 rkl suolaa
ruisjauhoja
Alusta ainekset taikinaksi. Anna kohota. Vaivaa uudelleen ja lisää jauhoja. Leivo pieniksi limpuiksi. Anna kohota hetken ja paista aluksi miedolla lämmöllä, kohota lämpötilaa loppua kohti (225-250°C.)


Pihlajanmarjaleivät

4 dl grahamjauhoa
2 dl ruisjauhoa
2 dl tattariajauhoa tai -rouhetta
2 dl jauhettuja pihlajanmarjoja
1 dl ruokaöljyä
6 dl vettä, piimää, heraa tai muuta nestettä
2 rkl aniksen siemeniä
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
munaa tai viiliä voiteluun
seesaminsiemeniä
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää neste-öljyseos sekä hunaja. Anna taikinan seistä yön yli huoneenlämmössä. Taputtele taikina leivinpaperille levyksi. Tee taikinasta ruutuja veitsellä. Voitele munalla tai viilillä. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-250°C uunissa noin 15 minuuttia.

Pihlajanmarja-omenakääretorttu
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
2 dl pihlajanmarjahilloa, pihlajanmarja-omenasosetta tai pihlajanmarjahyytelöä
1 tlk rahkaa + 1 dl kermaa tai 2½ dl kermaa
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos munaseokseen. Ota uunipelti ja levitä sille leivinpaperi. Kaada taikina leivinpaperille. Paista 10 min. 225°:ssa. Kun pohja on kypsä ota toinen leivinpaperiarkki, ripottele sille ohut kerros sokeria ja kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille.
Sillä aikaa kun pohja jäähtyy. Vatkaa keskenään kerma ja rahka tai kerma yksin. Levitä sitten pihlajanmarjahillo, sose tai hyytelö ensin pohjan päälle ja sen päälle kermavaahto. Rullaa kääretortuksi paperia avuksi käyttäen. Laita torttu jääkaappiin kun se on jäähtynyt. Sitä on helpompi leikata kylmänä.

Pihlajanmarjapannari
1 dl kauraleseitä
1 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 munaa
½ dl ruskeaa sokeria
ripaus suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl pakkasenpuremia, pakastettuja tai kuivattuja pihlajanmarjoja
Sekoita kauraleseet maidon joukkoon ja anna turvota 10-15 min. Vatkaa munat, sokeri, suola ja rypsiöljy taikinaan ja lisää lopuksi pihlajanmarjat. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun metallivuokaa (halkaisija 27-30 cm). Kypsennä 225°C uunin keskiosassa 20-25 min pannarin paksuudesta riippuen. Pannarin voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä.

Pihlajanmarjalimppu  
maidoton, munaton
5 dl vettä
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 tl kuminaa
1/2 dl sokeria
1 dl soseutettuja pihlajanmarjoja
4 dl ruisjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja
Sekoita lämpimään veteen hiiva, mausteet ja sose. Jos käytät makeaa pihlajanmarjasosetta, jätä sokeri pois. Alusta taikina ruis- ja vehnäjauhoilla melko napakaksi. Anna taikinan kohota. Leivo taikinasta kaksi limppua. Pistele kohonneet leivät ja paista 200 asteessa vajaa tunti. Voitele kypsymisen aikana pari kertaa vesi-siirappiseoksella.

Pihlajanmarja Cookies
noin 20 kpl
1 pkt Myllyn Paras Murotaikinaa (400 g = 2 levyä)
2-3 rkl kaakaojauhetta
2 dl pihlajanmarjoja
Ota taikinalevyt sulamaan erilleen 15 min ennen käyttöä tai sulata hyvin varovasti mikroaaltouunissa (n. 30 sek.-1 min). Sekoita sulaneeseen taikinaan huolellisesti kaakaojauhe.
Poimi kypsät marjat pihlajasta, joka ei ole liikenneväylien keskellä ja jonka marjat ovat mahdollisimman punaisia. Sekoita kumpaankin pehmeään taikinalevyyn 1 dl puhdistettuja pihlajanmarjoja. Sekoita sen verran varovaisesti, että marjat eivät mene mössöksi. Pyörittele käsin taikinalevyistä paksut pötköt ja jaa kumpikin 10 osaan. Pyörittele palaset palloiksi.
Litistä pallot mataliksi cookies-pikkuleiviksi, halkaisija 5-7 cm.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 5-7 min. tai laita pikkuleivät 225-asteisen uunin keskitasolle ja ota uunista lämpö pois. Anna pikkuleipien tällöin olla uunissa 10 min.
Muista! Pikkuleipiä paistaessa kannattaa olla tarkkana, että ne eivät pala!
VINKKI: Voit kokeilla ohjetta myös puolukoilla, karpaloilla tai mustamarja-aronian marjoilla.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Sitruunanmakuinen omenapiirakka
Valmistusaika: yli 60 min
Ateriatyyppi: Makeat leivonnaiset, Pullat, tortut ja piirakat
1/2 annosta hyvää pullataikinaa
Täyte
noin 0,5 kg omenalohkoja
1 rasia sitruunanmakuista kasvirasvatuorejuustoa (esim. Bel Ami, 180 g)
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
Voiteluun
kananmunaa
Koristeluun
raesokeria
sitruunamelissan lehtiä tai marjoja
Leivo kohonneesta pullataikinasta pyöreä, uunipannun levyinen levy ja nosta se leivinpaperin päälle. Taita levyn reunat kaksin kerroin ja painele reuna napakasti pohjaan kiinni. Leivo lopusta taikinasta kolme ympyrän kehää pitempää säiettä ja letitä niistä palmikko reunakoristeeksi. Nosta lettikoriste piirakkapohjan kaksinkertaisen reunan päälle. Peitä piirakkapohja leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä vedottomassa paikassa.
Voitele kohonneen piirakan reunat kananmunalla. Levitä omenalohkot piirakkapohjalle. Valmista täyteseos pehmittämällä sitruunatuorejuustoa esimerkiksi mikroaaltouunissa sulatusteholla noin minuutin ajan. Sekoita notkistettuun tuorejuustoon sokeri ja kanamuna. Levitä täyte omenoiden pinnalle. Voitele reunat uudelleen ja ripottele koristeeksi raesokeria.
Kypsennä piirakkaa 200 asteessa uunin alatasossa 30-40 minuuttia tai kunnes täyte hyytyy ja reunat ovat kauniin kullanruskeat.
Anna piirakan jäähtyä. Koristele piirakka ennen tarjoamista sitruunamelissan lehdillä.
Omenapiirakan pintaan saat houkuttavaa lisäkiiltoa, jos kuumennat kattilassa esimerkiksi pihlajanmarjahyytelöä tai sitruunamehua ja hyytelösokeria. Levitä hyytelöä kevyesti omenalohkojen päälle lusikalla tai pullasudilla. Ripottele koristeeksi muutama pihlajanmarja, puolukka tai sukaattipaloja.

Maximin päärynätorttu
Valmistusaika: yli 60 min
Ateriatyyppi: Makeat leivonnaiset, Pullat, tortut ja piirakat
Murotaikina:
noin 2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
0,3 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
1 pieni muna
2 tl maitoa
Täyte
3 kypsää päärynää
6 dl vettä
3 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu
2 kanelitankoa
Mantelitäyte
100 g pehmeää voita tai margariinia
150 g mantelia
1,5 dl sokeria tai tomusokeria
1 kananmuna
1 rkl maizenaa tai perunajauhoja
  (noin 1/2 rkl rommia)
1,3 dl kuohukermaa
Kiille
3-4 rkl pihlajanmarjahyytelöä tai aprikoosimarmeladia
  (1 rkl vettä)
Hakkaa murotaikinan aineet pöydällä veitsellä murumaiseksi ranskalaiseen tapaan tai nypi sormin ja sekoita taikinaksi. Taputa taikina litteäksi, kiedo kelmuun ja pidä ainakin tunnin ajan jääkaapissa.
Painele ja levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja sen reunoille. Jos taikinaa jää, tee pieniä leivospohjia. Peitä taikina pyöreällä leivinpaperilla ja laita paperin päälle kourallinen kuivia herneitä, niin taikina ei pääse kupruilemaan paistamisen aikana. Paista pohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Poista herneet ja paperi. Samoja ”piirakkaherneitä” voit käyttää myöhemmin uudelleen.
Kiehauta vesi, sokeri, sitruunamehu ja kanelitangot. Kuori ja halkaise päärynät, poista siemenkota ja keitä ne sokeriliemessä puolipehmeiksi eli vielä kiinteiksi. Nosta reikäkauhalla liemestä ja anna jäähtyä.
Laita mantelit kiehuvaan veteen, huuhdo kylmällä vedellä ja irrota ruskeat kuoret. Jauha 2/3 manteleista hienoksi ja hakkaa loput rouheeksi. Jos ostat valmiiksi jauhettua mantelia, osta osa rouhittuna.
Vatkaa pehmeä rasva vaahdoksi. Lisää jauhetut mantelit, tomusokeri, kananmuna ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää jauhot, hakatut mantelit ja, jos haluat, mausteeksi rommia. Lisää kylmää kermaa lusikallinen kerrallaan hyvin sekoittaen. Levitä mantelitäyte kylmälle, jäähtyneelle murotaikinapohjalle ja loput maistiaisleivoksiin. Paina täytteeseen päärynän puolikkaat. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes täyte kiinteytyy ja saa kullankeltaisen värin.
Jos haluat tortun pintaan kiiltoa, sivele päälle pihlajanmarjahyytelöä tai vedellä pehmennettyä aprikoosimarmeladia.
Ohje: Brita Olhagen, Tukholma


HILLOT, HYYTELÖ JA VASTAAVAT


Konjakinmakuinen pihlajanmarjahillo
3-4 dl vettä
1½ kg sokeria
2 l pakkasenpuremia pihlajanmarjoja
1-1½ dl konjakkia
Keitä liemi sokerista ja vedestä. Riivi ja huuhdo marjat ja laita kiehuvaan sokeriliemeen. Anna hillon kiehua kirkkaaksi. Kun hillo on valmista ja hieman jäähtynyt lisää konjakki. Sopii hirvenlihan, häränlihan, sianlihan, riistalintujen ja paistien lisäkkeeksi sekä paahtoleivän päälle.

Maustettu pihlajanmarjahyytelö
Katso Pihlajanmarjahyytelö II:n resepti ja lisää mausteeksi:
1 kanelitanko
pala muskottikukkaa
10 mausteneilikkaa
6 maustepippuria
300g raakaruokosokeria ½ l mehua kohti
lasillinen sherryä


Omena-pihlajanmarjahyytelö

200-400 g pihlajanmarjoja
1-2 dl vettä
500-600 g omenoita
250-400 g hyytelösokeria
1 tl vaniljaa tai 2 tl vaniljasokeria
Huuhdo pihlajanmarjat ja kaada kattilaan veden kera. Keitä pehmeäksi. Kuori omenat, poista siemenkota ja lohko omenat. Lisää omenat, vanilja ja sokeri pihlajanmarjojen joukkoon. Keitä välillä sekoittaen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella. Kaada kuumana kuumiin säilytysastioihin. Sulje kannet tiivisti ja säilytä viileässä. Hyytelöä voi käyttää paahtoleivän päällä, aamupuurossa, kakkujen täytteeksi tai lettujen kanssa.

Pastila
Soseuta yhtä paljon pihlajanmarjoja ja omenaa. Levitä sose leivinpaperille noin sormenpaksuiseksi kerrokseksi. Ripottele sokeria pinnalle. Anna kuivua ja leikkaa viipaleiksi.

Pihlajankukkahyytelö
400 g pihlajankukkia
600 ml vettä
225 g hyytelösokeria
Pese kukat hyvin vedessä tai laita 24 tunniksi likoamaan puhtaaseen veteen. Laita puhtaat kukat kattilaan yhdessä muiden ainesten kanssa ja kiehauta. Anna kiehua vielä 5 min. Kaada kuumana kuumennettuun säilytysastiaansa ja sulje kansi huolellisesti. Säilytä viileässä.

Pihlajanmarja-aroniahyytelö
250 g pihlajanmarjoja
250 g aronianmarjoja
250 g hyytelösokeria
100 ml vettä
Keitä marjoja vähässä vedessä n. 20 min. Lisää hyytelösokeri. Keitä 5 min. Kaada kuumana kuumiin säilytysastioihin ja sulje kannet tiiviisti. Säilytä viileässä.

Pihlajanmarjacurdi
2 l pihlajanmarjoja tai 1 l pihlajanmarjasosetta
2 dl vettä
5 dl sokeria
100-125 g voita
3 munaa
Puhdista ja huuhdo marjat. Keitä ne pehmeiksi. Soseuta tehosekoittimessa. Purista siivilän läpi siementen erottamiseksi. Jos käytät valmista sosetta älä lisää vettä. Kiehauta massa ja lisää voi ja sokeri. Sekoita kunnes voi sulaa. Anna kiehua 15 min. Ota kattila lämmöltä ja anna jäähtyä hieman. Vatkaa munat kulhossa ja sekoita soseeseen. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä ilman kanta 10-15 min kunnes se sakenee. Kaada curdi lämpimiin purkkeihin ja suje kannet. Käytetään skonssien ja paahtoleivän päällä.

Pihlajanmarjahillo
Valitse kaikkein kauneimmat ja makeimmat marjat. Liota niitä yön yli vedessä. Lisää sokeria maun mukaan ja keitä marjoja kunnes ne tulevat kirkkaiksi. Mausta vaniljalla tai kanelilla. Sopii riistaruokien kera.

Pihlajanmarjahillo II
250 g fenkolia
2-3 dl vettä
1 kg pihlajanmarjoja
1 kg sokeria
500 g omenoita
1 lasillinen konjakkia, rommia tai pernod'a
Silppua fenkoli ja keitä vedessä 5 min. Laita joukkoon pihlajanmarjat ja kuutioidut omenat. Kiehauta, siivilöi, lisää sokeri ja keitä kokoon. Lisää lopuksi alkoholi ja kaada hillo pieniin purkkeihin. Tarjoa hirvenkäristyksen, poronkäristyksen sekä metsäsienien kera.

Pihlajanmarjahyytelö I
Survo marjat rikki ja keitä vähässä vedessä. Siivilöi mehu ja keitä hyytelöksi sokerin kera. Mehu hyytyy hyvin, mutta vaatii paljon sokeria.

Pihlajanmarjahyytelö II
Puolet marjoista voidaan korvat happamilla omenoilla.
2 l tuoreita pihlajanmarjoja
3 dl vettä
1 maustemitta sitruunahappoa,
Melatinia tai muuta hyytelöimisainetta pakkauksen ohjeen mukaan
9 dl sokeria mehulitraa kohti
Laita marjat kattilaan ja lisää vesi. Keitä marjoja miedolla lämmöllä 10 min, kunnes ne ovat kutistuneet. Painele marjoja kattilan reunoja vasten niin että ne rikkoutuvat. Kaada massa siivilään ja anna valua ½ tuntia. Lisää joukkoon sokeri ja sitruunahappo ja kiehauta sekoittaen koko ajan. Lisää hyytelöimisaine ja keitä voimakkaasti minuutin ajan. Kaada hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje ne tiiviisti.

Pihlajanmarjahyytelö III
1 kg pihlajanmarjoja
500 g hyytelösokeria
500 ml vettä
Suolaa
Vähennä pihlajanmarjojen kitkeryyttä liottamalla niitä 2%:ssa suolaliuoksessa. Huuhtele kylmällä vedellä. Keitä sitten marjoja vedessä, kunnes ne vaalenevat. Purista marjat siivilän läpi tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää sitten sokeri ja keitä kunnes muodostuu hyytelöä. Kaada hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet tiiviisti.
Saat tästä pihlajanmarja-omenahyytelöä kun puolitat pihlajanmarjojen määrän ja lisäät 500 g omenia.

Pihlajanmarjahyytelö IV
500 ml pihlajanmarjamehua
500g hyytelösokeria
(100 ml valkoviiniä)
Keitä mehu ja hyytelösokeri hyytelöksi. Lisää valkoviini halutessasi. Kaada hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet tiiviisti.


Pihlajanmarjamarmeladi

1 kg pihlajanmarjoja
500 g hyytelösokeria
200 ml vettä
Keitä marjat vedessä vaaleiksi ja soseuta sauvasekoittimella tai purista siivilän läpi. Lisää hyytelösokeri ja keitä 3 min. Purkita kuumana puhtaisiin säilöntäastioihin. Säilytä viileässä.

Pihlajanmarja-omenasose
200-400 g pihlajanmarjoja
1-2 dl vettä
500-600 g omenoita
250-400 g sokeria
Huuhdo pihlajanmarjat ja kaada kattilaan veden kera. Keitä pehmeäksi. Kuori omenat, poista siemenkota ja lohko omenat. Lisää omenat ja sokeri pihlajanmarjojen joukkoon. Keitä välillä sekoittaen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella. Pakasta kerta-annosrasioihin tai käytä soseeseen hillosokeria, jolloin se säilyy huoneenlämmössä ja avaamisen jälkeen jääkaapissa. Sosetta voi käyttää paahtoleivän päällä, aamupuurossa, kakkujen täytteeksi tai lettujen kanssa. Voit maustaa soseen myös vaniljalla 1 tl.

Pihlajanmarja-porkkanamarmeladi
5 dl pakkasenpuremia pihlajanmarjoja
3 isoa porkkanaa
vettä
5 dl sokeria
2 tl tuoretta inkivääriä
kanelitanko
Bentsoaattia
Ota mukaan vain kauneimmat marjat. Huuhdo ne hyvin. Laita veteen vuorokaudeksi. Siivilöi vesi pois ja ota pihlajanmarjat talteen. Raasta porkkana raasteeksi, sekoita padassa marjojen kanssa ja keitä niin vähässä vedessä kuin mahdollista. Keitä hiljalleen kunnes porkkanat ovat pehmenneet (noin 20 min). Lisää välillä vettä jos tarvitsee, ei saa palaa pohjaan.
Laita seos tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi. Palauta massa kattilaan ja kiehauta. Lisää sokeri, kanelitanko ja inkivääri. Anna kiehua noin 10-15 min. Lisää bentsoaatti pakkaukseen ohjeen mukaan. Kaada lämpimiin purkkeihin ja sulje kannet. Sopii paahtoleivän päälle, keksien ja teeleipien kera, sekä leivontaan.

Pihlajanmarja-puolukkamarmeladi
500 g pihlajanmarjoja
500 g puolukoita
500 g hyytelösokeria
10 g sitruunahappoa
Ota mukaan vain kauneimmat marjat. Huuhdo ne hyvin. Laita veteen vuorokaudeksi. Siivilöi vesi pois ja ota pihlajanmarjat talteen. Keitä puolukat ja pihlajanmarjat niin vähässä vedessä kuin mahdollista. Keitä hiljalleen noin 20 min. Lisää välillä vettä jos tarvitsee, ei saa palaa pohjaan.
Laita seos tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi. Palauta massa kattilaan ja kiehauta. Lisää hyytelösokeri ja sitruunahappo. Anna kiehua noin 3 min. Kaada lämpimiin purkkeihin ja sulje kannet. Sopii paahtoleivän päälle, keksien ja teeleipien kera, sekä leivontaan.


Pihlajanmarja-seljamarmeladi

300 g pihlajanmarjoja
300 g seljanmarjoja
500 g hyytelösokeria
1 rkl kanelia
2 cl hedelmälikööriä
sitruunan mehu
Keitä pihlajanmarjat ja seljanmarjat vaaleiksi. Lisää hyytelösokeri ja kaneli, jatka keittämistä, kunnes seos alkaa hyytelöityä, sitten lisää hedemälikööri ja sitruunan mehu. Kaada lämpimiin purkkeihin ja sulje kannet. Säilytä viileässä.
Saat tästä pihlajanmarja-päärynämarmeladia, kun korvaat seljanamarjat päärynöillä.


Pihlajanmarja-tyrnihyytelö

500 g pihlajanmarjoja
500 ml tyrnimehua
500 g hyytelösokeria
Keitä pihlajanmarjat vaaleiksi vähässä vedessä. Lisää tyrnimehu ja hyytelösokeri. Keitä n. 3 min. Kaada kuumana puhtaisiin purkkeihin. Sulje kannet ja säilytä viileässä.

Pihlajanmarjahillo 
gluteeniton, maidoton, munaton
1 kg pakkasen puremia pihlajanmarjoja
4-5 dl vettä
700 g sokeria
(vanilja- tai kanelitanko)
Puhdista ja huuhtele marjat hyvin. Keitä marjoja vedessä kannen alla kunnes ne alkavat mennä rikki. Lisää joukkoon sokeri vähän kerrallaan ja sekoita niin kauan, että sokeri on sulanut. Keitä hiljalleen noin 20–30 minuuttia. Kuori vaahto pois. Jos haluat hilloon lisämakua, pane joukkoon kiehumaan vanilja- tai kanelitanko. Täytä puhdistetut ja kuumennetut tölkit ääriään myöten ja sulje heti.


Pihlajanmarjahyytelö 

gluteeniton, maidoton, munaton
1 kg pihlajanmarjoja
tilkka vettä
2,5 dl hillosokeria
noin 1 dl sokeria maun mukaan
Puhdista ja huuhtele marjat hyvin. Keitä marjoja pienessä vesimäärässä kannen alla kunnes ne pehmenevät. Siivilöi mehu. Sokerien määrät on laskettu 1/2 litran mehumäärälle. Keitä mehua 10 minuuttia sokerien kanssa, kuori vaahto pois. Täytä puhdistetut ja kuumennetut pikkupurkit ääriään myöten kiehuvankuumalla seoksella ja sulje kannet heti.
Vinkki: pihlajanmarjanhyytelön makua voi terästää lisäämällä tilkan konjakkia purkin pohjalle
ennen hyytelön kaatamista (1 tl konjakkia noin 1 1/2 dl hyytelöä).

Pihlajanmarja-omenahyytelö
Valmistusaika: 30-60 min
Erikoisruokavalio: Laktoositon, Munaton, Gluteeniton, Kasvis, Vegaani
1 l pihlajanmarjoja, mielellään pakastettuja
1 l happoisia, hiukan kypsymättömiä omenia
  9 dl sokeria / 1 l mehua
5-6 dl vettä
  tarvittaessa 1 tl pektiiniä
1. Puhdista marjat ja pakasta ne ainakin vuorokaudeksi.
2. Huuhdo omenat. Poista niistä siemenkodat.
3. Keitä lohkottuja omenoita ja pihlajanmarjoja vedessä sekoittamatta kunnes mehu irtoaa. Valuta ja mittaa.
4. Lisää mehuun sokeri. Keitä sekoittamatta 10-25 minuuttia ja kokeile hyytymistä. Jos hyytelö ei hyydy, lisää pektiini pieneen sokerimäärään sekoitettuna. Keitä 1 minuutti.
Happamista ja puolikypsistä omenista valmistettu hyytelö maistuu hyvältä, kun sen maustaa joko vanilja- tai kanelitangolla, joita liotat kuumentamisen ajan halkaistuina mehussa tai silputulla mintulla, jonka lisäät aivan lopuksi.

Pihlajanmarjahyytelö
Valmistusaika: 30-60 min
Erikoisruokavaliot: Laktoositon, Munaton, Gluteeniton, Kasvis, Vegaani
1 kg pihlajanmarjoja
3-4 dl vettä
9,5 dl sokeria (noin 800 g)
1. Pese pihlajanmarjatertut hyvin. Irrota marjat tertuista riipimällä ja huuhdo vielä kerran. Kaada marjat kattilaan ja lisää vesi. Keitä 10-15 minuuttia.
2. Siivilöi mehu. Älä paina marjoja kattilan reunaa vasten, jos haluat kirkasta hyytelöä.
3. Lisää sokeri. Keitä mehua hiljaisella poreilevalla lämmöllä 10-15 minuuttia.
4. Tee hyytelökoe. Kaada ruokalusikallinen mehua kylmälle lautaselle ja vedä vako mehuun. Jos rako umpeutuu, keitä vielä 5-10 minuuttia.
5. Kuori vaahto ja kaada mehu heti pieniin puhtaisiin purkkeihin ja sulje kansilla. Jätä keittiön pöydälle viilentymään ja nosta sitten jääkaappiin. Jos täysin jäähtynyt mehu on hyytynyt, voi purkit viedä kellariin. Hyytymätön täytyy kuumentaa uudelleen ja lisätä hyytelöimisainetta.
Älä keitä marjoja liian kauan, sillä marjojen sisältämä pektiini hajoaa liian kauan keitettäessä. Hieman raa’at marjat sisältävät runsaasti hyydyttävää pektiiniä. Silloin hyydyttäminen voi onnistua myös tavallisella sokerilla. Jos liemi ei hyydy, lisää keittämisen loppuvaiheessa 1 dl hyytelösokeria tai Melatin-hyytelöimisainetta pussin ohjeen mukaan.
Pihlajanmarjahyytelön voi halutessaan maustaa konjakilla, jota lisätään mehuun lopuksi vajaa desilitra mehulitraa kohden

Pihlajanmarja-omena-konjakkihyytelö 
 4 kg pihlajanmarjoja
1,5 kg punaposkisia omenoita
3 l vettä
neljään mehulitraan:
n.3 kg hillosokeria
3-4 pss melatiini-hyytelöimisainetta
n.3 dl konjakkia
Valmistusaika 45 min
1. Pane puhdistetut ja hyvin huuhdotut marjat kattilaan. Huuhdo myös omenat ja leikkaa ne lohkoiksi siemenkotineen ja kuorineen. Kaada päälle vesi ja keitä hiljalleen kunnes mehu irtoaa marjoista ja omenat soseutuvat.
2. Kaada massa tiheään siivilään ja anna valua ensin itsekseen, lopulta kauhalla auttaen.
3. Mittaa mehu ja kaada takaisin kattilaan. Kuumenna ja lisää sokeri. Sekoita ja anna sokerin sulaa. Lisää melatiini-hyytelöimisaine pussissa olevan ohjeen mukaan.
4. Kuori vaahto TARKKAAN pinnalta ja anna hieman jäähtyä. Lisää konjakki ja kaada hyytelö pieniin ja hyvin desinfioituihin purkkeihin (minä pidin purkkeja 100-asteisessa uunissa n. tunnin ja vielä huuhdoin Atamon-liuoksella). Hyytelö säilyy parhaiten viileässä.
5. Tarjoa liha- tai linturuokien lisukkeena, sopii myös loistavasti maksapateen tai juustojen kanssa nautittavaksi. Samoin teehen "Venäläiseen tapaan".
P.s. Mainio joululahja!


JUOMAT


Pihlajankukkatee keuhkokatarriin tai -tulehdukseen
1 rkl tuoreita pihlajan kukkia
2 dl kuumaa vettä
Hunajaa
Sekoita pihlajankukat kuumaan veteen. Anna hautua 5 min. Makeuta hunajalla.

Pihlajanmarjajuoma
2 l pakkasenpuremia pihlajanmarjoja
2 dl rusinoita
1 l vettä
6 dl sokeria
Puhdista marjat huolellisesti, ota parhaat ja huuhdo ne. Laita marjat ja rusinat tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada vesi päälle ja anna seoksen olla 2 vuorokautta rauhassa. Siivilöi ja ota mehu talteen. Lisää sokeri ja sekoita kunnes se on sulanut. Kaada kylmiin pulloihin ja sulje korkilla.

Pihlajanmarja-Drambuie
1 kg pihlajanmarjoja
1 appelsiini
pala tuoretta inkiväärinjuurta
½ kanelitankoa
8-10 mausteneilikkaa
15 katajanmarjaa
50 g tummaa ruokosokeria
1 pullo väkevää viinaa
Laita marjat, mausteet ja viipaleiksi leikattu appelsiini isoon lasipurkkiin. Kaada päälle viinaa niin että ainekset juuri ja juuri peittyvät ja anna vetäytä pimeässä kuukaudesta puoleen vuoteen. Siivilöi, pullota ja varastoi vielä pariksi kuukaudeksi.

Pihlajanmarjamehu
Pihlajanmarjoista voi tehdä sellaisenaa joko puristamalla ta höyryttämällä mehua. Mehu on vahvaa, joten se laimennetaan vedellä juotavaksi sopivaan vahvuuteen. Pihlajanmarjamehusta voi tehdä myös juomasekoituksia kuten tilkka pihlajanmarjamehua ja greippimehu tai omenamehu. Mukaan voi lisätä orapihlajan, ruusun, tuhkapuun, tuomipihlajan, kanukan tai seljan marjoja, luumuja, kriikunoita, omenaa, raastettua porkkanaa, jolloin tuloksena on hyvää sekamehua.

Pihlajanmarjatee 
munuaiskivivaivoihin ja virtsavaivoihin
1 rkl pihlajanmarjoja
2 dl kylmää vettä
Laita marjat veteen ja anna vetäytyä yön yli. Kuumenna (älä keitä) ja juo kulauksittain päivän mittaan.

Syystee
1 dl mustaherukanlehtiä
2 dl pihlajanmarjoja
1 rkl piparminttua
1 rkl hunajaa
1 l vettä
Hienonna ainekset tehosekoittimessa (ei välttämätöntä). Kaada päälle litra kiehuvaa vettä. Anna hautua 10 min. Siivilöi. Valmista juotavaksi.


JÄLKIRUOKA



Pihlajanmarjajäädyke

2 dl pakastettuja pihlajanmarjoja
hieman vettä
1 rkl pihlajanmarjankuoria
1½ dl sokeria
3 munankeltuaista
3/4 dl konjakkia
4 dl kuohukermaa
Mantelilastuja
Keitä pihlajanmarjat pehmeiksi. Purista ne siivilän läpi ja säästä 1 rkl kuoria. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vesihauteessa. Kun seos alkaa paksuuntua lisää konjakki pienissä erissä koko ajan vatkaten, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Ota kattila lämmöltä ja anna jäähtyä. Sekoita pihlajanmarjojen kuoret marjasoseeseen ja sekoita seos keltuaisseokseen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele marja-keltuaisseokseen. Laita jäähdyke annosmaljoihin ja maljat 8 tunniksi pakastimeen. Ennen tarjoilua koristele mantelilastuilla.


Kookos-pihlajanmarjalevite

Leipien ja keksien päälle tai kakun täytteeksi.
1 dl pihlajanmarjoja tai ½ dl pihlajanmarjajauhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kookoshiutaleita
3 rkl hunajaa
1 dl kuumaa vettä
Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessä. Jos käytät kuivattuja kokonaisia pihlajanmarjoja liota niitä ensin yön yli.

Pihlajanmarjakiisseli 
gluteeniton, maidoton, munaton
1 l vettä
2 1/2 dl pihlajanmarjoja
3/4 dl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl perunajauhoja
1 banaani
Puhdista pihlajanmarjat, murskaa niitä hieman ja keitä ne vedessä. Siivilöi marjat liemestä ja mausta kiisseli sokerilla. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja suurusta kiisseli. Kiehauta ja ota liedeltä. Viipaloi banaani ja lisää kiisseliin. Tarjoa jäähdytettynä kylmän maidon kanssa.

Metsämiehen juustosydämet
Valmistusaika: Alle 30 min
Annoksia: 4
Ateriatyyppi: Makeat leivonnaiset, Jälkiruoat, Muut makeat, Muut jälkiruoat
Erikoisruokavaliot: Gluteeniton, Kasvis
200 g leipäjuustoa
2 dl karpaloita tai puolukoita
2 dl kinuskikastiketta
Leikkaa juustosta kolmioita tai piparkakkumuotilla sydämiä. Jaa marjat annoksien päälle ja tarjoa kuuman kinuskikastikkeen kanssa.
Marjojen ja kinuskikastikkeen asemesta voit kuumentaa kuumaksi kastikkeeksi pihlajanmarjahyytelöä ja maustaa sen lusikallisella konjakkia.

Pihlajanmarja -valkosuklaa (16 palaa)
Eilen keittiössä makea valkosuklaa kohtasi kirpeän pihlajan. Ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä: Match made in Heaven. Rakenne ei ehkä ollut täydellisin, mutta muuten tämä oli liian hyvää reseptijemmassa pidettäväksi! Tunnustan heti, etten tarjonnut palaakaan muille, vaan piilotin loput jääkaapin perälle, ihan vain itseni hemmotteluun.
1/3 kp (80 ml) pihlajanmarjoja
reilu 1 rkl hunajaa
Murskaa marjojen rakenne rikki esim. haarukalla ja sekoita joukkoon hunaja.
Sulata vesihauteessa:
1/4 kp (60 ml) kookosöljyä
1/2 kp (1,25 ml) kaakaovoita
Vispilöi joukkoon
2 rkl raaka-agavesiirappia
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1/4 kp (60 ml) cashew-pähkinöitä jauheeksi jauhettuna
1 tl lesitiinirakeita, samoin jauheeksi jauhettuna
veitsenkärjellinen laatusuolaa
1 rkl lucumajauhetta
1/4 kp (1,5 dl) tocoa
Sekoita pihlajanmarjat suklaaseokseen ja kaada suklaamuotteihin tai laakealle, leivinpaperilla vuoratulle lautaselle. Jähmetä kylmässä ja leikkaa paloiksi ennen tarjoilua.


KEITOT


Pihlajanmarjakeitto
250 g pakkasen puremia pihlajanmarjoja
1½ l vettä
2 rkl perunajauhoja
100 g hedelmäsokeria
1 dl rusinoita
Keitä pihlajanmarjoja vedessä kunnes niiden maku ja väri on liuennut veteen. Siivilöi. Lisää liemeen rusinat ja sokeri. Keitä 5 min ja lisää suurus, joka on sekoitettu kylmään vesitilkkaan. Keitä vielä 5 min. Tarjoa kylmänä.

Lähteet
http://kysymammalta.blogspot.fi/2009/09/pihlajanmarjat-mita-niista-voi-tehda.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pihlajat
http://www.arctic-flavours.fi/fi/arktiset+aromit/ruokaohjeet/marjaruokaohjeita+kotitalouksille/pihlajanmarja/
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/pikkuleivat__keksit_ja_piparit/pihlajanmarja_cookies/
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/pihlajanmarja-omenahyytelo
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/pihlajanmarjahyytelo
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/sitruunanmakuinen-omenapiirakka
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/maximin-paarynatorttu
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/metsamiehen-juustosydamet
http://www.evitalehti.fi/blogit/keitti%C3%B6kameleontti/pihlajanmarja-valkosuklaa
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/84829/Pihlajanmarja-omena-konjakkihyytel%C3%B6/

6 kommenttia:

Rantakallion rouva kirjoitti...

Oi miten paljon reseptejä, pitäisköhän kokeilla jotain hilloreseptiä! Mä en ole pihlajan ystävä, mutta nyt kun luin tuosta sen historiasta, niin saa tuo yksi pihlaja jäädä pihaan suojaamaan meitä pahalta :)

Sumi kirjoitti...

Valtavasti reseptejä! En tiennytkään, miten paljoon pihlajanmarjoja voi käyttää ja kuinka terveellisiä ovat.
Pitääpä soittaa äidille, siellä kasvaa iso pihlaja kaukana pakokaasuista. Leipään vois kokeilla...

Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!

Jaana kirjoitti...

Vähän kaukaa jo haettu tämä, mutta kävi mielessä, että Fazerin "kettukarkithan" on aikoinaan tehty pihlajanmarjoista. Sitä kautta taas löytyi tällainen resepti

http://kakku-unelma.blogspot.fi/2010/03/pihlaja-karkkitayte.html

Anonyymi kirjoitti...

Sinun innostamana pitääkin nyt syksyllä kerätä mökiltä pihlajanmarjoja ja kokeilla niiden käyttöä!

Kaksi viikkoahan menee nopeasti joten kohta olet jo valtameren toisella puolella :), tosin odottavan aikahan on aina pitkä!

Mukavaa viikonloppua!

-Katja-

Anonyymi kirjoitti...

Mihinkä puskaan olet taas kadonnut??
T.Komentoora

Ahti kirjoitti...

Nimipäiväonnittelut Jaanalle!