sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Hämeenkadun koti esittäytyy: Commercen talo

Olen jo ehkä kerran ohimennen kertonut, missä asumme ja blogin nykyisestä nimestä pystyy päättelemään myös kadunkin, mutta jos viimein annetaan täysi huomio tälle mahtavalle talolle. Tamperelaiset talon ehkä tuntevatkin,  onhan se aika  paljon lehdissäkin ollut parin vuoden sisällä, mutta kerrotaan muillekin vähän enemmän. Muutimme murun kanssa siis Commerce taloon, joka on yksi Tampereen ensimmäisiä kivisiä jugendkerrostaloja. Alla on erilaisista lähteistä kerätty talon historiaa ja vaiheita. Tällaista meille tästä kertoo Wikipedia:”Commercen talo on Tampereella Hämeenkadun varrella ja Keskustorin laidalla sijaitseva viisikerroksinen asuin- ja liiketalo, joka on valmistunut vuonna 1899. Tyylisuunnaltaan varhaisjugendia edustavan talon suunnitteli helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Andersin, Jung ja Bomanson (arkkitehdit Bertel Jung, Waldemar Andersin ja Oscar Bomanson). Talon nimi tulee ranskan kielen kauppaa tarkoittavasta sanasta.” ( Sivumainintana mainintana mainittakoon, että asumme tuon viisikerroksisen talon ullakkoasunnossa eli kuudennessa kerroksessa.)

Talo on yksi Tampereen keskustan vanhimmista taloista. Samaisesta lähteestä löytyi tieto lähialueiden talojen rakennusvuosista:
·         Selinin talo (1886, 1934)
·         Raatihuone (1890)
·         Commercen talo (1899)
·         Palanderin talo (1900, 1905)
·         Sumeliuksen talo (1901)
·         Kauppahalli ja entinen Kauppahallin virastotalo (1901)Wikipedia jatkaa: ”Commerce edustaa alkavan jugendkauden siirtymävaihetta, ja se on tyylillisesti hyvin eurooppalaista, mannermaista tiilijugendia. Tiilen ja rappauspintojen yhdistäminen ei ollut yleistä suomalaisessa jugendissa. Taidokas tiilityö leimaa koko rakennuksen yleisilmettä.”


Talo on erittäin komea ulkoa edelleen ja sen sisällä toiminut Hotelli Centralkin (perustettu vuonna 1907) oli aikakaudellaan erittäin ylellinen: (seuraava pätkä lainattu Tampereen Wanhat postikortit -blogista)

”Hallituskadulla sijainneen Puistoravintolan rahastonhoitajana toiminut neiti Hulda Amalia Nordström avasi Hotelli Centralin Commercen taloon 31.12.1907. Avajaisilmoitus Tampereen Sanomissa:


Hotelli Centralin avajaisilmoitus 31.12.1907

”Hotelli sijoittui ensivaiheessa rakennuksen toiseen kerrokseen ja huoneita oli yksitoista. Myöhemmin hotelli laajeni talon kolmanteen kerrokseen. Tampereen Sanomat arvioi hotellia avajaispäivänä seuraavasti: ”Kaikki näyttää täysiarwoiselta ja hywältä. Huoneita on eri kokoisia, yhtä ja kahta henkeä warten ja owat ne kaikki warsin awarat ja iloiset. Varsin miellyttäwä on eräskin suuri suoja makuualkooweineen, joka täysin wastaa sitä, mitä tällä alalla on ensi luokkaisissa hotelleissa tottunut näkemään  meikäläisiä suuremmissakin oloissa. Kaikissa huoneissa on sitäpaitsi telefoni matkustawien mukawuudeksi, sekä myöskin kirjekuoret ja kirjepaperi talon puolesta”.”

"Sanomalehtiarkisto kertoo Hulda Nordstömin yritteliäisyydestä hotellin ja sen palvelujen kehittämiseksi. Keväällä 1909, puolitoista vuotta hotelli Centralin perustamisen jälkeen, hän onnistui saamaan pitkään anomansa anniskeluoikeudet. Aamulehti kertoi toukokuussa 1909 Tampereen vähittäismyynti- ja anniskeluosakeyhtiön ilmoittaneen maistraatille sopimuksesta Hulda Nordstömin kanssa. Sen mukaan Hotelli Centralissa sai anniskella väki- ja mallasjuomia hotellin asukkaille ja heidän vierailleen 1.6.1909 alkaen. Anniskelusta ei hotellin omistajalle kertynyt voittoa, vaan juomat myytiin anniskeluyhtiön laskuun sen määräämillä hinnoilla. Hyöty hotellille tuli sitten palvelujen monipuolistumisen ja sitä kautta asiakasmäärien lisääntymisen kautta.”

”Hulda Nordström omisti hotellia vuoteen 1918 asti, minkä jälkeen ravintoloitsija Arthur Lönnqvist vuoteen 1928 ja Abel Andersson vuosina 1929-30. Hotelli Centralin nimi muuttui myöhemmässä vaiheessa Centrumiksi.”

Sen jälkeisistä vaiheista Wikipedia paljastaa meille seuraavaa: ” Commercen kulmaliikehuoneistossa toimi vuoteen 1983 saakka Ensimmäinen apteekki ja sen jälkeen paikalle avattin 14. joulukuuta 1984 Suomen ensimmäinen McDonald’sin hampurilaisravintola. Talossa oli toukokuussa 2010 uhkaava tulipalo, joka sai alkunsa McDonald’s-ravintolan rasvankeittimestä.”


Suomen kuvalehti tiedotti  McDonaldsin palosta: 

"Tampereen Keskustorin laidalla sijaitseva Commercen talo on syttynyt palamaan tänä aamuna seitsemän aikaan. Palo on ilmeisesti saanut alkunsa rakennuksen tiloissa toimivan McDonlands-ravintolan rasvankeittimestä. Tulipalo levisi talon ullakkokerrokseen ilmastointikanavia pitkin ja talo evakuoitiin. Kukaan ei ole loukkaantunut palossa. Sammutustyöt ovat alkaneet ja voivat kestää jopa useita päiviä. Päivystävä palomestari Timo Korpela kertoo Aamulehdelle, että pahimmassa tapauksessa palo voi levitä koko kortteliin. - - . Tuli on kuitenkin ehtinyt levitä Commercen talon välipohjaan. Palolaitoksen mukaan tilanne on yhä hyvin uhkaava. Commercen talo on rakennettu 1899, ja rakennuksen sokkeloisuus hankaloittaa sammutustöitä.”

Noh, tulipalosta selvittiin ja McDonald’skin avasi ovensa 2012. Samaan aikaan ullakkokin korjattua ja sinne rakennettiin uudet asunnot, joissa nyt yhdessä asumme murun kanssa, joten toistaiseksi loppu hyvin, kaikki hyvin. Tosin ainakun porraskäytävässä haisee palanut ruoka, ensimmäisenä naureskelemme, että taasko Mäkkäri yrittää polttaa talon. 

Nyt olette päässeet hiukan kurkistamaan talon historiaan, jospa kohta puoliin saadaan asunto sisältä siihen kuntoon, että uskaltaa näyttää myös sisältä päin. 

Seuraavaksi alankin käymään läpi 183 kuvaa aamu-usvaisesta Tampereesta, jotka nappasimme tänä aamuna murun kanssa. Nyt, Ihanaa aurinkoista sunnuntaita kaikille! 

- Jaana


http://fi.wikipedia.org/wiki/Commercen_talo
http://tamperewanhatpostikortit.wordpress.com/2013/03/31/hotelli-central-commercen-talossa-elegantteja-huoneita-1900-luvun-alun-tampereella/


samaisista lähteistä on otettu myös blogin bannerin kuvat. 

1 kommentti:

Ahti kirjoitti...

Taisin kerran jo mainitakin, että meidänkin hirsitalosta löytyi vuosiluku 1899. Sumuisissa tunnelmissa liikuin minäkin tänä aamuna!