keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Iso-D 4 kuukautta

Taas on kuukausi ellei parikin mennyt pikkumiehenn kuulumisista. Kulunut kuukausi oli.. Jännittävä. Käytetään vaikka sitä sanaa paremman puutteessa. 4 kuukautisneuvolassa lasten lääkäri pitkään kuunteli jätkän sydäntä. Ensin hän ei saanut mitään selvää, kun toinen lussutti nyrkkiä niin kovin, kohta suussa mussutettava tutti häiritsi työtä. Lopulta lääkäri kertoi löytönsä: sydämestä kuului sivuääni. 

Näissä asioissa yritän olla aina järki-ihminen. Lääkäri kysyi onko lapsi ollut joskus voimaton. Voimaton? Tollanen energiapakkaus se on kotona suurinpiirtein 24 tuntia vuorokaudessa / 7 päivänä viikossa. Vain nukkuessaan tulee heti kun se ei liiku! Entä onko suvussa ollut outoja hukkumiskuolemia? MITÄ??! Vanhuuden tuomiin vaivoihin on suvuissa pääsääntöisesti kuoltu, itselläni joskus 4 vuotta sitten on edellisen kerran ollut sydämen ylimääräinen lyönti, mutta sekin on aina ollut vähäistä. Mutta koska nämä tutkitaan aina, laittoi lääkäri lähetteen EKG:hen. 

Sielläkin Hemuli heilui niin paljon, ettei EKG:hen saatu kuin pieni pätkä selkeää seurantaa, mutta sekin oli kaikesta huolimatta normaali. Sieltä matka vei sitten TAYSin lasten kardiologille. Ultra kesti liki parikymmentä minuuttia, mutta siitäkään ei löytynyt mitään. sitten piti vielä saada Vilkas Vilperi nukkumaan, jotta voitaisiin ottaa verenpaineet. Siinä menikin toiset parikymmentä minuuttia, kun työntelen vaippoihin, sairaalankaapuun ja verenpainemittarin mansetteihin puettua poikaa saada nukkumaan. Kun sekin saatiin tehtyä, ei sielläkään ollut mitän erikoista. Loppujen lopuksi kardiologikin joutui toteamaan, ett ehkä kyseess oli vain viaton, normaali virtausääni. 

Onhan se hyvä, ett tutkitaan, mutta kyllä minä vaatisin lääkäreiltäkin jonkinlaista varovaisuutta. Pyrin pitämään maalaisjärjen näissä asioissa mukana, mutta kysymys hukkumiskuolemista ja käsky pitää lasta silmällä väsyneisyyden varalta sai minutkin hätääntymään. 4 kuukauden ikäinen vauva, joka niin kovasti haluaa lähte liikenteeseen ja heiluu itsensä uupuneeksi nukkuu aika paljon. Niin käy itse kullekin, kun pää punasena heilutaan jaksamisen äärirajoille asti. Samoin matkustaminen ja ihmispaljouden keskellä oleminen saa pikkumiehen aivan ylivirittyneeseen tilaan ja väsymys iskee senkin päätteeksi. Silti tuollainen pirun maalaaminen seinälle sumentaa maalaisjärjen ja aiheuttaa melkein luulosairautta. 

Meillä on kehitytty huimasti! Viron reissulla löytyi kieli ja sen jälkeen löytyi polvet ja varpaat. Jäbä kääntyi jo kolmen kuukauden ikäisenä selältä mahalleen ja nyt pyöritän suht sujuvasti jo takaisinkin. Mahallaan olokaan ei ole enää kauheinta. Ryömintää muistuttavaa toimintaa alkaa myöskin olla ja enää jätkää ei uskalla sohvalla pitää ilman valvontaa. Pari kertaa ollut jo lähellä pää edellä alastulo, kun on onnistunut ryömimään strategiset 10-15 cm. 
Edelleen yöllä heräillään kahdesti, joskus jopa kolmesti. Iltaiset maissipuurotkaan ei auttanut jätkää jaksamaan nukkumaan koko yötä. Katsotaas kun päästän seuraaviin viljoihin, jospa sielt löytyisi tehokkaampia ruokia. Päivällä jätkänpätkä nukkuu mielellään yhdet pidemmät, jopa parin, kahden ja puolen tunnin päikkärit ja jännää, pisimmät ubet tulee mahallaan nukkuessa. Melkeinpä joka päivä jätkä herää sohvan kuviointi poskessa ja nenässä. 


Matkustelua on harrastettu nyt urakalla ja ne on menneet tosi hyvin! 9 viikkosena jätkähän kävi Ruotsin laivalla ja 15 viikkoisena käytiin viikko Virossa asuntoautolla. Kunhan muistettiin olla hotellilla nukkumaanmenoaikaan mennessä, kaikki meni hyvin. Sinällänsä lapsen kanssa matkustelu ei ole ongelmallista, mutta ehkä rattaat voisi olla vähän kevyemmät. Liskai Juhannuksena oltiin mökillä ja Kesäkuussa käytiin vielä Varkaudessa serkkujen Konfirmaatiossa. Kaikki meni oikein mallikkaasti. Uni maistui todella hyvin kirkossakin. 

Dougie kasvaa ihan älyttömän hurjaa vauhtia. Kun viimein tuli odotettu 4 kuukauden ikä täyteen, aloitin samantien kiinteät. Minusta tuntui, ett jätkälle olisi pitänyt aloittaa kiinteät jo kolmen kuukauden iässä ja kasvukehityskinbtaisi antaa viitteitä, ett olisi pitänyt saada jo aikaisemmin kovempaa ravintoa, koska painokehitys oli vähän negatiivinen silloin. Heti kun kiinteät aloitettiin, tuli Sykerölle mahdoton kasvupyrähdys ja nyt painonkehityskin näyttää kulkevan samassa suhteessa pituuden kanssa. 4 kuukauden neuvolassa Jäbällä oli ollut pituutta 66,1cm ja painoa 7,5 kiloa ja 8 päivää myöhemmin jätkä oli kasvanut huimat 1,4 cm ja painoakin tullut 250g lisää. Iso reipas poika! 

Kuvia ja pikakuulumisia pääsee seuraamaan Instagrammissa www.instagram.com/jaana1982

Meille isommille kuuluu myös hyvää. Vähitellen alkaa kärsivällisyys loppua maailman pienimmän hissin kanssa, joten olemme aloittaneet seuraavan vuokrakodin metsästämisen. Nyt on kolmea käyty katsomassa, joista yksi on potentiaalinen ja huomenna on kaksi näyttöä lisää. Tämä tamperelainen logiikka vain turhan nopeatempoinen meille. Asunnon näytöt on esim nyt 6.-7.7. ja asunnot vapautuvat 1.8. Ja mielellään pitäisi asunto ottaa vastaan heti. Nykyisess asunnossa on kuitenkin kuukauden irtisanominen, joten siitä päästisiin lähtemään vasta 1.9. Saa nähdä kuinka käy! 

Mutta nyt, hyvää yötä! 

- Jaana

1 kommentti:

Ahti kirjoitti...

Olipa kiva kuulla taas kuulumisia! Hyvää kesän jatkoa sinulle ja perheellesi!