tiistai 2. helmikuuta 2016

Hääolut AlkossaMaanantaina 1.2.2016 oli historiallinen hetki: murun ja hänen bestmaninsa Hansin yhdessä luoma olut päätyi Alkon valikoimiin pieneksi hetkeksi. Pieneksi selvennykseksi heti alkuun, seuraava teksti vilisee erilaisia nimikkeitä, selvitetään ne heti alkuun


K1P
Hans ja muru perustivat yhdessä vuonna 2009 kotipanimon K1P:n (Kolmaskymmenesensimmäinen Panimo), josta voi lukea lisää Jaskan Kalja -blogin esittelystä.  Tätä voidaan siis pitää SunRICE IPA:n lähtölaukauksena

Skyhigh Brewing Co
Häitä varten luotiin "pop up" panimo, ei siis suoranaisesti oikea paikka / toimija, vaan "kulissi" meidän hääteemallemme. 

Pyynikin käsityöläispanimo:
Tampereella nimestään huolimatta Tesomalla toimiva panimo, jonka osakkaita mekin Murun kanssa olemme. Häät järjestettiin Pyynikin käsityöläispanimon tiloissa ja hääolut valmistettiin heidän pannuillaan. Pyynikki pyysi luvan jatkaa hääoluen valmistusta ja viedä sitä eteenpäin. Nyt olemme juhlistamassa sitä, että olut päätyi valtakunnalliesti Alkoon myyntiin. 

Jospa näillä tiedoilla pystyy jatkamaan eteenpäin. Pyynikin käsityöläispanimo oli aivan ihanan myyntipuheen keksineet, joka toimi niin meidän häiden kannalta kuin heidän omalta "Rakkaudella pantu" -teemalla: "Meiltä mukana (Alkossa) tämä rakkaudella pantu Riisi-IPA. Olut tehtiin meidän osakkaiden hääjuhlaa varten. " Aaaawwww! Ihana! Todellakin, voiko se enää enempää silloin olla rakkaudella pantu?
Lokakuussa bloggasinkin meidän Panimohäistämme, joihin muru halusi luoda kesäisen, helposti juotavan oluen. Hansilla oli selkeä visio oluesta, jossa osa maltaasta korvattiin riisillä tuomaan keveyttä. 

K1P:n Panimomestari Hans hääoluen kimpussa


Käymisvaiheessa olut kävikin erittäin tehokkaasti ja siitä tulikin vähän vahvempaa kuin oli suunniteltu, mutta mitäpä se haittaisi? Saman "virheen" toisi myös Pyynikin Käsityöläispanimo, joten olut on voimakkuudeltaan 8,2%. 

Häiden juomalistalla kuvailimme olutta seuraavanlaisesti: 

Skyhigh Brewing SunRICE tupla-IPA 8,2%,Skyhigh Brewing Co/K1P

K1P:n poikien häiden kunniaksi paikan päällä itse panema SunRICE tupla-IPA on trippisen rapsakka IPA. Riisejäkään ei haluttu heitellä kirkkomaalle vaan ne laitettiin parempaan käyttöön oluen sekaan. 8,2% takaa sen, että kaikilla on juhlamieli."

Alko kuvaa samaa olutta seuraavanlaisesti:
"Kullankeltainen, samea, täyteläinen, voimakkaasti humaloitu, mallaskeksinen, kuivahedelmäinen, yrttinen, lämmin"

Yksityisten SunRICE IPAa juoneidenarviot löytyvät parhaiten Ratebeer.com'ista täältä ja Alkosta ostetun SunRICE IPA.n arvioinnit löytyy Ratebeer.com'ista täältä. Meillä oli alun perin neuvoteltu Pyynikin käsityöläispanimon kanssa tietystä valmistussummasta, mutta reseptiikka osoittautuikin niin hyväksi, että teimme toisenlaisen diilin: murun ja Hansin K1P -kotipanimo antaa Pyynikin käyttää reseptiikkaa ja lasku olisi sillä kuitattu. Ei kait tuollaisesta diilistä voi kieltäytyä! Me saimme 400 litraa olutta häihin ( ja siitä jäi vielä aika paljon ylikin, jotka päätyivät sitten helsinkiläisiin ja tamperelaisiin olutravintoloihin) ja pojat saivat vielä oman tuotoksensa Pyynikin nimen alla Alkoon valtakunnalliseen levitykseen. Tätä jos mitä voi kutsua jo win-win tilanteeksi! 


Olen sosiaalisissa medioissa jo hehkuttanut poikien osaamista, mutta hehkutan edelleen: ovat kyllä erittäin taitavia harrastuksessaan. Toivon todella, että pojat pääsevät vielä pitkälle tässä asiassa! Oma toiveeni on, että joskus kaikki muutkin pääsevät maistamaan muun muassa poikien omenasiideriä (se saattaa olla aika mahdoton, ellei jostain löydy TODELLA PALJON omenia) ja Multihuipennus -chilistouttia (josta voi lukea arvioinnin myöskin Jaskan Kaljoista)!

Onneksi olkoon Murulle ja Hansille sekä Iso Kiitos Pyynikin Käsityöläispanimolle! Olkoon tämä kaunis alku monelle hienolle K1P:n oluelle, jotka toivottavasti päätyvät tulevaisuudessakin Alkoon!

Kaikille oluen juojille, kipin kapin Alkoon hakemaan oma pullo pois, näitä ei loputtomasti myydä! Meille muille, jotka syystä tai toisesta eivät olutta juo, muuten herkullista tiistaita. Ja Aki Lintumäelle iso kiitos hääkuvista, joita on julkaistu tässäkin jutussa!

- Jaana

2 kommenttia:

Jannen Kuvia ja Kuulumisia kirjoitti...

wau, hieno homma !!!

Ahti kirjoitti...

Samat sanat, kuin poikani Janne! TuplaPukki on oluista paras tähän mennessä. Pitääpä käydä huomenna katsomassa, onko Valkeakosken Alkossa juomaa tarjolla!