maanantai 18. tammikuuta 2016

Tilaa pienelle ihmiselle




Saimme viimein viikonloppuna tehtyä sen, mitä olen jo monta kuukautta haaveillut: pienelle ihmiselle oma paikka vanhempien makuuhuoneeseen.


Jos olen julman rehellinen, kuvat ovat hyvin vahvasti lavastettuja. Todellakaan makuuhuone ei ollut noin ihanan avara ennen siivousta, vaan olimme pitkän tovin jo tyhjentäneet makuuhuonetta ennen kuin huone oli kuvattavaa tasoa. 


Murun kanssa päätimme, että nostamme makuuhuoneesta kaiken pihalle ja viemme takaisin vain tavarat, jotka kuuluvat sinne tulevaisuudessa. Myös sänky kulkeutui hetkellisesti eteiseen. Näin saimme makuuhuoneessa tehtyä suursiivouksen ja samalla huollettua sängynkin oikein kunnolla. 




Koska meillä on tapana katsella elokuvia ja sarjoja vielä sängyssä ja nukahtaa siihen sitten, haluan vielä laittaa jonkinlaisen verhon pimentämään pikkuisen nurkkauksen. Ja vielä mobile pitäisi hommata ja jonkinlainen yövalo, että näkee työskennellä yön pimeydessä sekä patjakin voisi olla ihan kiva pikkuiselle. Niin ja joku säilytystila vaatteille... eli vielä työtä on, ei ihan vielä ole valmista. Palkkapäivää odotellessa, että pääsisi työpaikalle shoppailemaan. 

Mobilesta en ole vielä varma, tekisinkö itse vai ostaisinko valmiina. 


Kun viimeksi puhuin budjetistani, tässä näkee aikalailla mitä saa pienellä budjetilla. Pinnasänky ja siihen kaksi reunapehmustetta on saatu murun veljeltä. Pinnasängystä puuttui pari kasausruuvia ja muutama sälepohjanpidike oli hajonnut, ja olen laittanut viestiä Briolle, voiko heiltä ostaa puuttuvat varaosat. Jos heillä on niitä myydä, sängynhinnaksi tulee varaosien summa, mutta ilman niitäkin sänky pysyy kyllä kasassa turvallisesti. Sängyn sijauspatja on ostettu kirpputorilta ja kierrätetty pesukoneen kautta, samoin muotoon ommeltu vihreä lakana, kosteussuoja ja imetystyyny (kuvassa päällinen, tyyny kuvaushetkellä pesussa. Kallein tuote kuvassa lapsensänkyyn liittyvistä tuotteista on Polarvide -huopa, joka maksaa IKEAssa 3,99€. Patjan kun käyn vielä ostamassa, todennäköisesti mukaan lähtee Vyssa Snosa, joka kustantaa reippaasti eniten kaikista, halvempaakin löytyisi, mutta en ole varma päädynkö siihen, pitää auskultoida tuon murun kanssa. Asiaan liittyvistä tuotteista (jotka eivät vielä ole kuvassa) unipussi on myös kirppikseltä (jota alamme testaamaan ja vaihdamme sen tarvittaessa fleecehuovasta tehtyyn kapaloon) ja pyjama tullut äitiyspakkauksessa ilmaiseksi (tai sitten eurolla kirppikseltä ostettu, jos ÄP:n pyjama on ihan liian iso). 

Yhteenvetona siis vaavin nukkumapaikka (sänky, reunapehmuste, patja, lakana, petari, kosteussuoja, unipussi/"kapalohuopa", pyjama) kustanti yhteensä edullisimmillaan 29 euroa (josta patja noin 25 euroa, halvemmallakin olisi päässyt, tai ehkä tulen pääsemäänkin, ei voi vielä tietää). Uutena jos olisi kaikki ostanut, olisi nämä edullisimmillaan kustantaneet noin 115 euroa eikä se silloin pidä vielä sisällään yöpukua. Säästöä on siis suurinpiirtein 75% tai enemmän. 

Hintaluettelo vielä budjetista kiinnostuneille:

Brio -pinnasänky (lahjoitus) 0 euroa (kustannus saattaa nousta pari euroa, jos Brio veloittaa varaosista muutaman euron)
Reunapehmuste (lahjoitus) 0 euroa
Patja (uutena) 24,95 € (edullisimmillaan IKEAsta 14,99 €)
sijauspatja (kirpputorilta) 2 euroa
kosteussuoja (äitiyspakkaus) 0 euroa
muotoonommeltu lakana (kirppikseltä, tavallinen lakana äitiyspakkauksesta) 2 euroa
unipussi (kirppikseltä) 2 euroa tai IKEAn Kråkris -huopa 1,79€. 
yöpuku (äitiyspakkauksesta) 0 euroa


Nämä kaverit vielä etsivät paikkaansa, tulivat eräässä kolmen euron vaatelaatikossa mukana. Olivat vähän likaisia, kiersivät pesukoneen kautta ja ovat jälleen kuin uusia! Päätyvät kenties mobileen tai sitten leikkikaareen, joka vielä on minua odottelemassa jossain kirpputorilla, kenties.  


Toivottavasti tuo palkkapäivä ehtii tulla ennen kuin pieni kaveri, niin kaverin ei tarvitse nukkua pahvilaatikossa vaan pääsee kapaloituna suoraan omaan petiinsä. Tosin jos kaveri ei viihdy isossa sängyssä, kyllä hän pääsee myös pahvilaatikkoon nukkumaan toiveidensa mukaan. Mutta päätti hän tulla milloin tahansa, olemme sänkypoliittisesti suht valmiita. 

Tällä kertaa siis vähän sisustusta, vähän vaaviasiaa ja vähän kirppistelyä. Kiitos ja anteeksi kaikille tästä! Ja kiitos kaikille, jotka ovat antaneet palautetta edellisestä budjettipostauksesta. Minulta on kysytty vähän tarkempia tietoja vielä asiasta ja pyrinkin luomaan sellaisen selonteon, jos jollakin on jotain kysyttävää tai hyviä ehdotuksia asian tiimoilta, otan viestejä mielellään vastaan!

Ihanaa viikon jatkoa kaikille!

- Jaana

5 kommenttia:

KaisaL kirjoitti...

Tuota.. Hmm. Yksi yöpuku ei riitä, jos vauvasi on megapissaaja. Myöskään yksi tai kaksi lakanaa ei riitä. Meillä ei toimineet kertikset pojilla vauva-aikana, vaikka vaihdoin yölläkin vaippaa. Aamulla odotti märkä lapsi ja sänky. Mutta kestot toimi paremmin. Suosittelen kuitenkin varautumaan hankkimalla useamman lakanan ja yöpuvun. Voin myös suositella kokoa 56,äitoyspakkauksen vaatteet on isoja, ellei vauvasi ole syntyessään jo lähemmäs 60cm ja 5kg mitä en toivo.
Minäkin olin siinä luulossa että turhaan pieniä vaatteita hankin, mutta kun Elmo oli syntyessään 47cm niin 50cm vaatteita käytettiin lähemmäs kk. Herra nro 3 taas oli syntyessään jo 52cm ja kun olimme viikon sairaalassa minun kohtutulehduksrn takia-osa 50cm vaatteista oli jo pieniä. Mutta 56cm mentiin ainakin kuukausi, vaikka meillä kyllä kasvettiin ihan joutuisasti. Kuitenkin vaatteita sotkeentuu päivittäin (sitä kakkaa nyt vaan tulee paljon ja se leviää helposti). Ei ole mukavaa pukea pientä liian isoihin vaatteisiinkaan. Varsinkin jos tulee vielä monta kerrosta ulos lähtiessä ja kaikkiin se pieni hukkuu. Äitiyspakkauksen haalaritkin on sopivia n.4kk-6kk ikäisestä alkaen, joten pieni haalarikin kannattaa hankkia (meillä on kaikki mahtuneet name it merkkiseen 50-56 kokoiseen pukuun kotiinlähtiessä).62cm olisi ollut aivan liian iso.

Tosi hienosti olet säästellyt rahaa. Ihan kadehdittavan upeeta. Mutta jatkossa et ehkä ehdi samalla tavalla vertailla ja etsiä. Kun tarve iskee niin yleensä se tarvike on saatava pikimmiten ;)

Jaana kirjoitti...

Olen Kaisa kanssasi samaa mieltä, ja siksi itselläni on neljät pyjamat ja kolme tai neljä lakanaa, mutta ajatus on ehkä ennemminkin, paljonko on ehdoton minimi, jolla pärjää. Ja tarvitseeko lapsi todella joka ikistä kokoa väliltä 50-68 neljät tai viidet kappaleet? Ehkä isommissa koissa, mutta jos lapsella on pari pyjamaa kokoa 50 ja kummatkin menee yöllä märäksi, mielestäni voi hyvin kaivaa esille jo seuraavaa kokoa 56 olevan pyjaman, että pärjää loppu yön. Voihan se olla vähän turhauttavaa kaverille, että varmaat eivät olekaan varvas osassa, mutta jos lapsen kapaloi, en jaksa uskoa, että asia on valtavan akuutti. Sama muissa vaatteissa. Kaikkia vaatteita ei tarvitse olla joka päivälle omat kappaleet, jos löytyy kaapista jo seuraavaa kokoluokkaa olevat vastaavat, joita voi hätäpäissään käyttää. Riippuen vaatteesta 2-4 kappaletta on minimi jolla pärjää. Riippuu niin paljon siitä, miten lapsen pukee. Jos kahteen ensimmäiseen viikkoon ei saa vauvan kanssa poistua asunnosta (neuvolan ohje), tarvitseeko neljät college housut kokoa 50cm, jos on potkupukuja ja potkuhousuja yhteensä muutaman päivän tarpeiksi? Ja missään nimessä en kannusta ketään tekemään samaa virhettä kuin minä: löydät kivan halvan bodyn ja ostat sen ja kohta huomaat, että kokoa 68 olevia pitkähihaisia bodeja on kotona jo 24 kappaletta. En laske leikkiä. 24 kappaletta. Siinä todellakin saa vauva puklata viidet bodyt päivässä pilalle maanantaista lähtien ja perjantai iltana saan alkaa vasta miettimään, että pitäisikö pyykkiä pestä, kun vaatteet loppuu. Myönnetään, siinä karkasi mopo pahasti käsistä (mutta kun ne olivat niin mahdottoman söpöjä ja hinnoiltaan maksimissaan euron!)

Kokojutut ovat aina hyvin hankalia ja olen ehdottomasti samaa mieltä 56cm vaatteista. Olemme saaneet ennusteen, että lapsi tulee painamaan neljä kiloa syntyessään. Jos se siis syntyy laskettuna päivänä. Luonnollisesti, jos syntyy aikaisemmin, painaa hän vähemmän ja jos myöhemmin, on tiedossa varmasti se lähemmäs viisikoloinen järkäle. Minun kohdalla kävi näin. 12- vuotias siskoni oli aivan innoissaan minun tulosta ja kävi ostamassa paljon vauvan vaatteita minua varten. Kävi kuitenkin niin, että menin kaksi viikkoa yli ajalle, ja syntyessäni olin 48 cm ja 4700 grammaa. Vaikka pituudeltani olin sopiva 50 cm vaatteisiin, oli ympärysmittaa niin paljon, ettei 50 cm vaatteet sopineet ja kaikki vaatteet piti palauttaa ottaa kokoa isompana. Muru taas oli 54 cm pitkä ja 4400 grammaa, joten hänelle ei 50 cm olisi myöskään menneet. Vastapainoksi jonkin tutkimuksen mukaan taas Suomalaisten vauvojen paino on keskimäärin noin 3500 grammassa, neuvolatädin mukaan myös 2900 grammasa, jolloin taas 50 cm saattavat mennä loistavastikin jonkin aikaa. Ikinä ei voi faktaksi mennä sanomaan kenellekään, minkäkokoisia kannattaa ostaa, siihen vaikuttaa niin monet asiat, ensimmäisenä kuitenkin perintötekijät. Olen kuitenkin silti sitä mieltä, että ehkei kannata hirvittävästi ostaa niitä 50 cm pyjamia, housuja jne, koska 56 cm ajaa (juuri sen hädän iskiessä)asiansa myöskin.

Jaana kirjoitti...


Itse olen vähän monien muiden äitien tapaan närkästynyt äitiyspakkauksen ajankohdattomuudesta. kokoa 74 oleva toppahaalari on aika julmetun iso helmikuussa syntyvälle vauvalle. Kyllähän se sitten marraskuussa 2016 on sopiva, ehkä voi ottaa käyttöön pussina jo aikaisemminkin, mutta sillä ei turvakaukalossa oikein mitään tee, varsinkin jos pitää paikkaansa, että lasta ei päästetä synnäriltä ulos ilman turvakaukaloa. Siksi meiltä löytyykin pari pientä haalaria, mutta ei valitettavasti toppahaalaria, jota varten taas metsästän parhaillaan kaukalopussia korvaamaan sitä. valitettavasti lämpimiä / toppaisia kaukalopusseja on käytettynä vähän tarjolla ja liikkeissä maksavat maltaita. sinällänsä vähän harmittaa, ettei synnärin ohjeet ja kelan paketti ihan täysin keskustele keskenään, puuttuu se ajankohtaisuus. Mutta toisaalta, kuka sitä tietää, miten kovasti on pakkasta helmikuussa? Voi olla ihan muutama aste pakkasen puolella, jolloin ei tarvitse vauvaa vuorata niin mahdoottomasti, mutta toisaalta voi taas tulle 30 asteen pakkaset, jolloin hyvä suojaaminen on kaiken A ja O, erityisesti riippuen tavasta, jolla äiti - lapsi -yhdistelmä pääsee kotiin. Vaunukopassa toki tuota isompaa haalari/makuupussi yhdistelmää pystyy käyttämään, mutta minulle kerrottiin, että lasta ei päästetä kotiin pelkästään vaunukopassa, joten siihenkään se ei sitten toimi. Ja taas toistaalta äitiyspakkauksessa tuli erikseen vaunukoppaan sopiva makuupussi, joten siihenkään 68cm haalaria ei vielä tarvita. Mutta takaisin alkuperäiseen ajatukseen: jos perheellä on rahat tiukassa, voiko 68 cm haalaria käyttää pienelle vastasyntyneelle? Pikaisesti vilkaistessani Vauva.fi ja meidänperhe.fi keskustelufoorumit hakusanalla "äitiyspakkauksen toppapuku vastasyntyneelle", kyllä siellä on jotkut vanhemmat käyttäneet sitä juurikin vaunukopassa nukuttamiseen ja jotkut jopa saaneet ne toimimaan turvakaukalossa, joten jos rahat on oikein tiukoilla, kyllä silläkin pärjää. Suomalainen keskituloinen perhe, aina rahat tiukalla, tai kenties perhe, jossa on työttömyyttä, ei välttämättä tarvitse satsata pienempään toppahaalariin. Nämä on niitä eri perheiden priorisointeja. Toisella voi olla varaa ostaa se pienempikin toppahaalari, toisilla se tarkoittaa, että parin päivän ruuat jää ostamatta.

Mitä tulee minun tulevaisuuden vertailuihin ja etsimisiin: Jujuhan on juurikin siinä, että kun etukäteen tutustuu siihen mitä tarvitsee ja teitää suurinpiirtein, mitä haluaa maksaa, hoitaa tori.fi'n ja huuto.net'n hakuvahdit etsimisen minun puolesta, jos ei ehdi ennen synnytystä sitten löytää loppuja tarvitsemiaan tarvikkeita kirppikseltä. Ja faktahan on, niin kuin sanoit, ja itse olen myös sanonut aikaisemmin kirjoituksessa, että jotain aina unohtuu. Salaisuus vain on siinä, että pyrkii olemaan mahdollisimman hyvin varautunut ja miettinyt asioita monelta kantilta, ettei tule maan mahtavia aivopieruja vastaan. Silloin jos jotain pienempää unohtuu, on se sitten rintakumit tai tuttiremmi, unohtunut kustannus ei ole enää niin iso, että se veisi perhettä vararikkoon. ja surullinen fakta vain on vielä se, että kaikkea ei vain voi ostaa uutena. Silloin on hyvä, että on miettinyt, minkä pystyy ostamaan käytettynä, jotta sitten ne "pakolliset" menot eivät kasva liian suuriksi. Tällaisia nyt on esimerkiksi lääkkeet ja voiteet apteekista tai juurikin se vauvan patja, jota en missään nimessä halua ostaa käytettynä. Mutta jos "unohtaa" rattaat, turvakaukalon, lasten turvaistuimen, syöttötuolin ( tai no senkin pystyy saamaan aika halvalla) jne. Ne voi tulla kalliiksi ostaa kiireellä. Suunnitelmallisuus, priorisointi, asiaan perehtyneisyys (vaikkakin vain lukemalla vauvafoorumeita) ennalta ehkäisevät pahimpia mokia. Olen pitänyt korvani auki viimeiset 30 viikkoa kahvipöydissä, kun muut mammat antavat vinkkejä ja kertovat omakohtaisia kokemuksiaan.

Ahti kirjoitti...

Hyvää "loppurutistusta"!

Arkirakkaus - dibsukka kirjoitti...

Meidän esikoinen ja tämä nuorin ovat olleet niin kovia puklaajia, että ei ole ollut homma eikä mikään saada esim. kolme bodya tunnissa pyykkiin. Jokainen äiti tietää, että pukluhuivi ei suojaa mitään kun kunnolla lentää :D Yöpukujen kanssa sama homma. Joskus oikeen huvitti kun luuli saaneensa puhtaan vauvan yökuntoon, eikun uusi puku ja pesu ja taas uusi puku ja pesu... Lakanoita taasen ei tarvittu yhtään kun vauva nukkui noin 6kk ikäiseksi meidän sängyssä. Huolimatta siitä, etten aikonut tehdä niin... Pinnis on ollut siis myös aivan täysin turha. Tai no, kissat tykkäsi nukkua siinä. Keskimmäinen lapsi ei puklinut ikinä, joten hänellä harsot jäi lähes käyttämättä, niin ne kymmenet bodytkin. Vaikka meillä poika oli pitkä syntyissään, pidettiin koon 50-56 vaatteita kuitenkin useampi viikko. Liian isot vaatteet vauvalla on kamalia, vaikeuttaa vauvan käsittelyä ja näyttää ikäville.

Tärkeimmät vauvantavarat minusta on juuri paljon pieniä vaatteita, harsoja ja hyvät vaipat. Meillä kaksi lasta ei käyttänyt ikinä tuttia tai tuttipulloa, joten näin jälkiviisaana olisin nekin jättänyt ostamatta ja hankkinut silläkin rahalla itselleni kivoja imetysvaatteita. Yöimetykseen olen itse tykännyt käyttää eniten H&M imetystoppeja. Rintaliivit painaa ikävästi, topissa pysyy liivinsuojukset hyvin paikallaan. Rintapumppu on ollut myös tärkeä. Varaudu myös siihen, että imetyksen alussa janottaa p-a-l-j-o-n.

Vaunut on ehdoton tarvike, toki kaukalokin. Vaunuissa harmittelen vieläkin etten esikoisen kohdalla tajunnut hankkia kätevää vaunuverhoa. Virittelin harsoa siihen eteen. Niin ja hyvää hoitolaukkua... Sekin on tärkeä jos tykkää kyläillä ja liikkua.

Meillä ei ole yhdellekkään lapselle otettu äitiyspakkausta. Syynä se, etten voi sietää niitä vaatteita. Ainut mitä olen pakkauksesta tarvinut, on makuupussi ja niitä löytyy kirppareilta puoli-ilmaiseksi.

Nenäniistäjää olen kaivannut kahden ekan vauvan kohdalla myös. Son jännä, että se nuha alkaa aina yöllä. Just silloin ku mikään paikka ei oo auki. Vähän sama juttu lääkkeiden kanssa, siis sitten kun niitä saa antaa ja tarvii antaa... Tästä tulikin mieleen voide äidin rintoihin. Imetyksen alussa sitä nimittäin saattaa tarvia:)

Se on jännä, miten toisen vauvan hitti onkin toisen huti. Meillä kolmen lapsen vauva-aikana on aina oppinut uutta.

Meillä on kaikilla lapsilla ollut sitteri, mutta eniten vauvaa on pidetty leikkimatolla. Liekkö siksi kaikki on lähtenyt niin ajoissa liikkumaan.

Hyvä hoitotaso on äidin ja isin suosikki. Ikeassa on muutes sellainen kankainen hoitopöytäsysteemi. Ihan huippu kun siihen saa vaipat ja kosteuspyyhkeet...

Kylpypunkka oli tyttöjen suosikki, poika ei ole käynyt kylvyssä kuin pari kertaa. Hän vihaa sitä, mutta suihku on mieleen.

Hmmm. Mitähän tarvikevinkkejä unohdin :D

Onnellista loppuodotusta.