sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Etouffee

Eilen kerroinkin tuossa Baton Rouge - New Orleans -bloggauksessa étoufféesta, jonka söimme New Orleansissa. Koska en löytänyt suomenkielistä vastinetta étoufféelle, enkä oikeastaan minkäänlaista kunnollista tietoa ruokien historiasta, jouduin itse käännöstöihin. Pahoittelen huonoista käännöksistä, mutta haluan tarjota teille nyt hiukan taustaa cajun-ruuasta ja vähän historiaa myös étoufféesta. 

Cajun-ruoka

Cajun-ruokaa kutsutaan maalaismaiseksi ruuaksi - paikallisesti saatavilla olevat ainesosat hallitsevat, ja valmistelu on yksinkertainen. Aito cajun-ateria on yleensä "kolmen kattilan" tapaus, jossa yksi kattila sisältää pääruuan, yksi sisältää höyrytettyä riisiä ja kolmas mitä kasviksia on runsaasti tai saatavilla.

Aromaattisia kasviksia, kuten paprika, sipuli ja selleri, kutsutaan "pyhäksi kolmikoksi" cajun- ja Louisianan kreoliruuissa. Ominaisia aromiaineita cajun-ruuassa on myös persilja, laakerinlehti, kevätsipuli ja kuivattu cayenne-pippuri.

Étouffée

Étouffée-ruokalajista löytyy sekä cajun- että kreoliruuille tyypilliset äyriäiset ja riisi. Ruuan työstämistä kutsutaan "smothering" eli "tukahduttamiseksi". Eli keittämistä matalalla lämmöllä, kannen alla, vain vähän nestettä joukossa, ja tapa on suosittu cajun-alueilla Lounais-Louisianassa. Étouffée on suosituin New Orleansissa ja Acadiana-alueilla. Ranskaksi sana "étouffée" tarkoittaa kirjaimellisesti "täytettyä", "tukehdutettua" tai "peitossaolevaa".


Étouffée on hieman paksumpi kuin tyypillinen muhennos. Riippuen siitä, kuka tekee ja missä se tehdään, se on maustettu joko kreoli- tai cajun-maustein. Étouffée tarjoillaan tyypillisesti joko riisin kanssa tai ilman. Kun kyseessä on kreoli-version rapuétouffée, se on tehty vaaleaan tai ruskeaan kastikepohjaan, "roux". Vaalea roux on keitetty koko ajan sekoittaen noin 20 minuuttia, kun taas ruskeaa roux'ta on keitetty pidempään (30-35 minuuttia), joka syventää sekä väriä että makua.

Étouffée on oikeasti hyvin monivaiheinen ruoka, jossa tehdään erikseen todellakin suurusteet ja kanaliemet, ja totta kai, jos joku haluaa tehdä erityisen aitoa, kannattaa kaikki valmiit ruuat korvata itse tehdyllä. Kun kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa itse tehtyä étoufféeta, en halunnut alkaa haukkaamaan liian isoa palaa, joten etsin "oikotie onneen" -tyyppisen reseptin ja täytyy sanoa, että aikast hyvää tuli kyllä tästäkin!



ÉTOUFFÉE

Valmisteluaika 10 minuuttia, keittoaika 15 minuuttia, 4-6 hengelle. 

  • 2 rkl voita
  • 1 keskikokoinen sipuli kuutioituna
  • 1 sellerinvarsi pilkottuna
  • 1/2 vihreä paprika pilkottuna
  • 1 tl suolaa
  • rouhittua mustapippuria maun mukaan
  • 1/2 tl cajun-maustetta
  • 1 tl kuivattua persiljaa (itse laitoimme kuivattua tilliä)
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 esim. tölkki tai pussi sienikeittoa, esim. Campbell's. 
  • n. 500g katkarapuja kuorittuna
  • 1/2 kuppia pilkottuja kevätsipuleita (korvasimme tämän purjolla)
  • kanalientä tarvittaessa juoksuttamaan keitosta. 
  • lihafondia väriksi
  • muutama tippa Tabascoa mausteeksi
  • puolikkaan sitruunan mehu mausteeksi, ei ole pakko, jos ei halua
  • keitettyä riisiä
Ohjeet
Sulata voi isossa kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää sipuli, selleri ja paprika. Kypsennä pehmeiksi. Lisää suola, mustapuppuri, cajun-mausteet, persilja ja valkosipuli. Lisää sienikeitto ja sekoita hyvin. Lisää katkaravut ja kevätsipulit. Lisää kanalientä sen verran, että seos on halutun oloinen, keiton ja kastikkeen väliltä. Kiehauta keitos, pienennä lämpöä ja anna hautua noin 12-15 minuuttia, hämmennä välillä. Lisää hiukan fondia värin vuoksi ja lisää loput mausteet: Tabasco ja sitruuna halutessasi. Tarjoile keitetyn, lämpimän riisin kera.


Read more: http://www.deepsouthdish.com/2009/07/super-easy-shortcut-shrimp-etouffee.html#ixzz2mu0Du99P

1 kommentti:

Ahti kirjoitti...

Näyttää herkulliselta! Saattaisi maistua minullekin sopivan miedosti maustettuna.
Hyvää Uutta Vuotta!