perjantai 21. syyskuuta 2012

Puolukkapiirakka

Murusen ollessa täällä halusin tehdä hänelle jotain syksyistä, ajankohtaista herkkua. Kun sitten sain niin mahtavan saaliin (virnistelee niin että suupielet repeää!) eilen näyttämältäni metsäreissulta, innostuin tekemään puolukkappirakan. Virnistelyni ymmärrätte, kun katsotte ensimmäisen kuvan. No joo, eihän tuolla puolukkamäärällä vielä piirakkaa leivottu, jatkoa haettiin kaupan pakastealtaasta. Täytyy sanoa, että näin simppeliksi reseptiksi oli kyllä hyvää. Ensin ajattelin, että pitäisihän siinä olla jotain maitotuotetta neutralisoimaan puolukan happamuutta, mutta eipä tuo loppupelissä kyllä tarvinnutkaan sitten mitään. Simppeliä ja hyvää! Ja nopeata, joka makeannälän yllättäessä on tietysti erittäin hyvä asia!




Simppeli puolukkapiirakka

Muropohja:
150g voita
1,5 dl sokeria
1 muna
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

200 g puolukkaa

Pinnalle:
50g voita sulatettuna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl kaurahiutaleita.

Pohja:
Sekoita ensin voi ja sokeri, lisää sitten kaikki muut ainekset. Voitele piirakkavuoka. Laita taikinan piirakkavuokaan pohjalle. Lisää marjat. 

Tee pinnalle tuleva kauraseos. Sulata rasva ja sekoita kaikki ainekset sulaneeseen rasvaan. Ripottele kauraseos marjojen päälle. 

Paista 200astetta noin 20 minuuttia. Tarjoile halutessasi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa, mutta loistavaa sellaisenaankin. 

Ja totta kait sitten pieni palopuhe puolukan puolesta!

"Puolukan havaittiin tehokkaasti tappavan virtsatien bakteereja. Bakteerien aiheuttamat tulehdukset näyttivät parantuvan ilmiömäisesti puolukkaa nauttimalla. Rautavaara kertoo puolukan edistävän vatsan, sapen ja maksan toimintaa. Puolukka kykenee estämään bakteerien kiinnittymisen suolien seinämiin ja näin ne huuhtoutuvat virtsan mukana ulos. Puolukka myös vähentää vatsan käymisprosesseja. Puolukan kiiniinihappo aiheuttaa virtsan happopitoisuuden nousun. Happopitoinen virtsa on antibiootti, joka tuhoaa bakteerit. Puolukka on niin tehokas antibiootti , että se on osoittautunut tuhoavan bakteerit vielä 1 prosenttisena liuoksenakin. Tutkimusten mukaan puoli litraa puolukkamehua alkaa vaikuttaa 1 –3 tunnin kuluttua ja vaikutus säilyy yli 12 tuntia. Puolukkaa ei kuitenkaan tule nauttia päivittäin, koska terve ihminen on emäksinen eikä hapekas."

http://www.satakunnantyrniseura.fi/puolukka.html

Eli äärimmäisen hyvä syy syödä terveellisiä puolukaita, vaikka sitten sokerilla kuorutetussa piirakassa. Hyvä ja paha kun nääs tasapainottavat toisiaan ;D

Nyt oikein ihanaa ja herkullista torstaita kaikille!

- Jaana

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Nythän pitäisi olla saatavilla puolukkaa ihan riittämiin :). Kyllä niitä sieltä Kuopiostakin jostain kankaalta löytyy että eikun etsimään vaan! :D
Täältä meiltä, Kuopion alapuolelta on anoppini kerännyt monta sankollista.

Katja