perjantai 3. kesäkuuta 2011

Kun absolutisti tekee likööriä

Meillä valmistaudutaan jo jouluun... =D

Tänä jouluna meillä on suvun pikkujoulut ja tavoitteenani on tehdä klassinen, nostalginen joulu 1950-luvun henkeen. Lisäksi olisi todella hienoa tarjota oman puutarhan tarjottavia joulupöydässä. Ajattelin aloittaa herkkujen valmistamisen alkoholin muodossa. Olen viime aikoina surffaillut netissä etsimässä itse tehdyn liköörin ohjeita ja ajattelin jakaa ne teidän kaikkien kanssa. Olen keräillyt näitä tuolta keskustelupalstoilta. Jokainen voi poimia mieluisimman ohjeensa tehdessään puutarhan tarjonnasta liköörejä. Ja jos tiedätte jonkun näistä olevan erityisen hyvää, ilmoitelkaahan niin pistän kokeiluun!

Itse ajattelin jouluksi valmistaa
- punaherukkaliköörin
- raparperiliköörin (ensimmäinen kokeilu muhimassa)
- vadelmaliköörin
- mustaherukkaliköörin
- pihlajanmarjaliköörin
- mansikkaliköörin

Muita Ideoita
- mesimarja
- valkoherukka/Mesimarjalikööri
- kirsikka
- mustaherukka-pihlajanmarja (pihlajanmarjoja vain pieni osa)
- oratuomen marja likööri
- karpalo
- mustikka
- luumu
- tyrni
- variksenmarjasta,
- puolukasta
- tyrni-lakkasekoituksesta
- japaninruusukvittenistä
- karviaismarja

"Viinassa lilluneet marjat voi hyvin jäädyttää ja laittaa jääpaloiksi drinksuihin. Ovat näyttäviä, alkoholipitoisia ja maukkaita. " Mielenkiintoinen idea, voisi periaatteessa jopa kokeillakin!

Ohjeita

Sen verran olen surffaillessani fiksuuntunut, että on ilmeisesti kaksi tapaa valmistaa likööriä: kaikki kerralla sekaisin tai ensin marjat ja viinat, myöhemmin sokeriliemi mukaan. Niin ja onhan se kolmaskin... hae liköörisi Alkosta =D

Kaikki kerralla sekaisin -ohjeita

1) 1 osa marjoja, 1osa sokeria ja 1osa viinaksia (kirkasta, mieluiten vodkaa tai sitten rommia). oli ihan ok. pari kolmekuukautta unholassa huoneenlämmössä, siilaus, tarvittaessa vettä+sokeria keitettynä ja sillä makeutta... 1:1:1

2) Glorian Ruoka&Viini: likööri tehtin aineista 1/2 l viinaa, 1/2 l vadelmia tai muita marjoja ja 1/2 l sokeria sekä halkaistu vanilijatanko.

3) "alan asiantuntijalta" 3 l EHJIÄ marjoja, 5 l vettä, 10 palasokeria/pv 90 pvn ajan. Käytetään lasiastiaa ilman tiivistä kantta. Huoneenlämpöinen, vedoton paikka. Astiaa ei saisi siirrellä. Jos marjat ovat pehmeitä, käytetään hienoa sokeria vastaava määrä, jotta ne eivät rikkoonnu.EI SAA HÄMMENTÄÄ. Jos on sopivia astioita ja paikka jossa saavat olla rauhassa, kannattaa tehdä enemmänkin. On vaivan arvoinen.

4) Odotus muutaman viikon,välillä sekoittaen. Ainekset laitetaan tiiviiseen lasipurkkiin (esim. isohko umpiotölkki, jonka kannessa on kumitiiviste) Käännä purkki päivittäin ylösalaisin ja anna muhia useita viikkoja. Jossain oli kolme viikkoa, mutta mielestäni se on liian lyhyt muhimisaika eli ainakin viisi viikkoa.

5) Jätä astia näkyville ja kääntele purkkia päivittäin kunnes näet sokerin sulaneen. nosta purkki kaappiin ja anna valmistua vaikka Jouluun asti. Mitä kauemmin säilyy sen parempaa. kaada pikareihin siivilöiden marjat pois marjat ovat imeneet prosentteja joten nauti nekin.

6) Tein kirsikoista muutama vuosi sitten likööriä tällä reseptillä. Makeaa, mutta taivaallisen hyvää esim. jäätelön tai hiukan kohmeisten marjojen kanssa. Joulun jälkiruuan maustajana ihana muisto kesästä ja oman puutarhan sadosta. Ei juotavaksi, vaan huippuhienoksi aromiksi. Eli 0,5kg sokeria, 0,5 kg kirsikoita ja 0,5 l koskenorvaa lasipurkkiin. Sekoitellaan päivittäin ja sokerin sulettua siivilöidään , pullotetaan ja odotellaan makujen tasoittumista.

7) Karviaisia kannattaa laittaa hiukan enemmän, kuin muita marjoja laitetaan. Kokemuksesta kerron. Siis muuten sama ohje, kuten joku jo kirjoitti: "Puoli kiloa (jos karviaisista tekee, niin n.1-1½kg) marjoja, puoli kiloa sokeria (sokeriakin voi laittaa hitusen enemmän, ei paljoa kuitenkaan) ja puoli litraa kirkasta viinaa tiiviiseen lasipurkkiin."

8) Raparperilikööri: Raparpereja, Sokeria, Vodkaa. Kaada pullon pohjalle reilusti sokeria. Täytä pullo raparperinpaloilla. Kaada vodkaa niin, että raparperit peittyvät. Sulje ja anna maustua parisen kuukautta. Itse pidän juoman jääkaapissa. Kääntele pulloa välillä, että sokeri sekoittuu.

9) säilyttänyt huoneen lämmössä joka päivä käännellen kunnes kaikki sokeri on sulanut ja sitten siirtänyt pimeään tekeytymään kuukaudeksi tai pariksi (maku voimistuu, mitä kauemmin jaksaa antaa olla) Tänä vuonna kokeilin myös yhden version niin, että laitoin joukkoon jonkin verran tummaa rommia!

10) raparperilikööri: Se oli 1/3 sokeria 1/3 raparperimehua (siis ”tiivistettä" mehumaijasta) 1/3 votkaa. Sen verran tiedän että just votka on parasta ei joku kossu. Neuvohan on että sen pitää antaa vanhentua. Eli jos teet jouluksi tee heti ja jätä vanhenee.

11) Pihlajanmarjalikööri: Ohje lehdestä: Glorian ruoka&viini 7/2008: 1 kg pihlajanmarjoja, 1 kg hedelmäsokeria, n. 1 ½ l vodkaa tai muuta kirkasta viinaa (esim. Koskenkorva). Kerää pihlajanmarjatertut ja riivi marja kannoistaan. Huuhdo marjat ja pese ne tarvittaessa. Valuta. Täytä pullo tai purkki kerroksittain: pohjalle noin viiden sentin kerros marjoja, sitten sokeria niin, että marjojen välit täyttyvät. Ravista. Jatka kerrostamista, kunnes purkki on täynnä. Sokeria tarvitset noin 1 kg / 1 kg marjoja. Täytä astia viinalla, jonka alkoholipitoisuus on vähintään 40% ja sulje tiivisti kannella. Säilytä jääkaapissa. Kääntele purkkia silloin tällöin, koska sokeri valuu purkin pohjalle. Siivilöi raakalikööri noin kolmen kuukauden kuluttua. Anna siivilöidyn liköörin jalostua valolta suojattuna viileässä haluamasi väriseksi ja makuiseksi. Käytä siivilään jääneet viinamarjat esimerkiksi omenapiirakan täytteessä.

Ensin marjat ja viinat, sitten sokerit

12) Kyllä pihlajanmarjoista onnistuu. Itse pakastin marjat ennen valmistusta. Annoin olla 3 kk 60% viinassa jonka jälkeen siivilöin ja suodatin liköörin. Sen jälkeen lisäsin sokeria kuumaan vesitilkkaan liuotettuna. Sokerin lisäyksen jälkeen pitää vielä odottaa 2 viikkoa ja likööri on valmista. Sopii kaikkiin marjoihin. Tosin muita marjoja ei tarvitse pakastaa

13) Marttaliiton likööri: 2 l marjoja (karpaloita, karviaisia, kirsikoita, mustaherukoita tai pakkasen puremia oratuomen marjoja), 1 l maustamatonta viinaa tai konjakkia (tai ½ l pirtua) sokeria ja vettä Soseuta puhdistetut marjat (jos käytät kirsikoita, murskaa kivet). Laita marjasose ja viina esim. kahteen 1:n tai 1½ litran limsapulloon ja korkki tiiviisti kiinni. Anna seistä huoneen lämmössä n. 3 viikkoa välillä ravistamalla sekoittaen. Siivilöi seos. Liuota jokaista likööri litraa kohden 500 g sokeria 2 - 3 dl kiehuvaa vettä, anna jäähtyä. Sekoita se hyvin marjaviinaan ja pullota. (Jos käytit pirtua, vettä voi olla enemmänkin - helpompi saada sokeri sulamaan, paksua mössöä se on jokatapauksessa). Kokeileppa nauttia jäätelön kanssa Varoitus: Likööri vie kielen ja jalat mennessään. Saattaa myös aiheuttaa tilapäisiä muisti häiriöitä

14) LIMONCELLO (italialainen sitruunalikööri) 200 g sitruunan kuoria (leikkaa ohuesti, pelkkä keltainen osa), 1 l alkoholia (mahdollisimman vahvaa kirkasta, Italiassa myydään 90 prosenttista ihan liköörin valmistukseen!) , sokerivesi: 1,4 l vettä ja 700 g sokeria. Laita sitruunankuoret alkoholiin ja anna seistä 2 viikkoa tiiviissä purkissa (laita kaappiin, että ovat pimeässä). Keitä sokerivesi ja anna sen jäähtyä. Kaada viinaseos siivilän läpi, kun siitä on sakat pois, yhdistä se sokeriveden kanssa ja pullota. Säilytä kylmässä (Italiassa sitä säilytetään pakkasessa, koska se on niin tuhtia, ettei jäädy, mutta luulen että suomalaisista myyntiviinoista ei saa niin vahvaa että voisi pitää pakkasessa, koita)

15) suklaa likööri: 200g tummaa suklaata, ½l vettä, ½kg ruoko sokeria, ½l kirkasta viinaa, suklaa sulatetaan kuumaan veteen johon lisätään sokeri ja annetaan jäähtyä ennen kuin sekoitetaan viinaan ja sit jääkaappiin joksikin aikaan ja eiku ääntä kohti ,kokemuksesta voin sanoa että on hyvää.

16) punaherukkalikööri: sokerin ohella liottamalla vaniljatankoa tölkissä jonkin aikaa

Muita pihapiiristä aikaansaatavia

17) Pihlajanmarjahyytelö: 2 l siivottuja pihlajanmarjoja, 4 suurehkoa kotimaista omenaa (vajaa puoli kiloa), 7 dl vettä, n. 1 kg hillosokeria (100g / syntynyt mehudesi). Syntyvän mehun määrä riippuu marjojen ja omenoiden mehukkuudesta. Itselläni tällä ohjeella syntyin noin 13 dl valmista hyytelöä. Siivoa pihlajanmarjat. (Pakasta halutessasi.) Lohko omenat, poista siemenkodat ja huonot kohdat. Omenoita ei tarvitse kuoria. Mittaa vesi suureen kattilaan, kiehauta ja lisää pihlajanmarjat sekä omenat. Keitä n. 10 minuuttia. Painele marjoja välillä kauhalla kattilan reunoihin marjojen rakenteen rikkomiseksi. Jos pinnalle syntyy vaahtoa, kuori se varovasti esim reikäkauhalla. Siivilöi syntynyt mehu. Jos haluat kirkkaampaa hyytelöä, mehun voi siilata vielä kertaalleen esim. sideharson lävitse. Mittaa mehu takaisin pestyyn kattilaan ja kiehauta. Lisää 100 g hillosokeria mehudesiä kohti ja keitä n. 10 minuuttia varovasti sekoitellen. Kuori pinnalle syntyvä vaahto. Tölkitä esivalmisteltuihin (ks. esim. Marttaliiton sivut) tölkkeihin, sulje tölkit huolella ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tein viime jouluksi mustaherukkalikööriä. Lasitölkkiin sokeria ja marjoja sekä dry vodkaa. Suhteita en muista...on ne jossain muistissa. Muutaman päivän huoneenlämmössä kääntelin ja oliskohan ne olleet jääkaapissa kolmisen kuukautta. Ja voi että oli hyvää ja oli oikein mukava pieniä pullollisia antaa joulumuistamisena :) tuo sitruunalikööri kuulostaa kans tosi hyvältä...ja moni muu :)
Ja Alkossa mulle neuvottiin käyttämään dry vodkaa kun on sokeritonta.
Mukavia kokeiluhetkiä sulle!
-anne-

Ruusa kirjoitti...

Voi kuulostaapa mainiolta!
Edellisen kommentin idea joululahjaksi oli ihana!
Riittäisipä aika ja olisipa tilat tehdä niin tekisin, mutta ehkä ensi vuonna..!
Kaunista viikonloppua! :)

Soletuuli kirjoitti...

Olipas kiva käydä vierailulla ja mitä kaikkea mielenkiintoista sivuiltasi löysinkään. Täytyypä tulla paremmalla ajalla uudestaan.

Aurinkoista syksyä!